TEST: Volkswagen Cross Polo 1.2 TSI (2016): Skaut v drahém obleku

ar5, 17. listopadu 2016, 11:17 Google+

Ačkoliv v modelové nabídce německého Volkswagenu najdeme hned několik vozidel do zhoršeného terénu, ne všechny tam vlastně patří. Důkazem je současné Cross Polo, jenž vypadá, jako by mělo suplovat malé SUV do zhoršených podmínek. Jenže tenhle zvýšený krasavec má stále pohon pouze přední nápravy a na drsňáka si jen hraje. Nebo ne?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Cross Polo 1.2 TSI 66kW (2016)

Volkswagen Cross Polo 1.2 TSI 66kW (2016) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

Jak jste si asi všimli, tenhle městský prcek vypadá tak, že by se mnozí z vás nebáli vjet na blátivou polní cestu nebo si to hnát po prašné a lehce kamenité cestě. A do jisté míry je k tomu vůz defacto určen. Cross Polu totiž nechybí o 15 mm zvýšený podvozek, bohaté stříbrné a černé oplastovaní všude možně a nápisy na bocích jsou jasným znakem pro okolí, co to vlastně kolem nich právě projelo.

img-responsive

Volkswagen Cross Polo 1.2 TSI 66kW (2016) | foto: Roman Havlín

Defacto by se mohlo jednat o konkurenta Hondy HR-V nebo Renaultu Captur, protože vůz vypadá podobně, nebojí se jízdy po hrbolatější cestě k vaší horské chatě (není-li podmáčená anebo plná sněhu). Jediným negativem je tak vlastně nemožnost přikoupit pohon všech kol, kdyby jej Cross Polo nabídlo, rázem by se konkurence řádně zapotila.

Verzi Cross poznáte i podle podélných střešních ližin ve stříbrném zbarvení, mlhovek anebo 17palcových kol Canyon. Škoda jen, že příď mohou zdobit maximálně bi-xenonové světlomety, LEDky zde nenajdete, jelikož vůz se nevyrábí v Evropě, nýbrž v v Jižní Africe v továrně Uitenhage.

Interiér

Jelikož zde máme v pořadí pátou generaci Pola, věk je znát na jeho interiéru. Jeho zpracování je sice opět v rámci možností kvalitní, jenže některé detaily, jako je palubní deska nebo středový panel nejsou úplně nejmodernější. Nepotěšil nás příliš nízko usazený displej multimediálního systému, na který někteří řidiči „hned“ neuvidí.

Doslova iritující je pak ovládání vnějších zpětných zrcátek skrze kolečko na dveřích řidiče. To je umístěno dosti nevhodně a chce to chvíli cviku, než se řidič naučí, jakým směrem se zrcátko skrze kolečko nastavuje. Loketní opěrka naopak potěší řidiče s delšíma rukama, ti menší si zde svůj loket odloží podstatně hůře.

img-responsive

Volkswagen Cross Polo 1.2 TSI 66kW (2016) | foto: Roman Havlín

Jinak zde ale máme klasické útulné a pohodlé Polo. Platí to tedy hlavně pro cestující na předních sedadlech, pokud se dopředu posadí někdo vyšší či robustnější, rázem se pasažéři vzadu přesvědčí, že v o něco větším Golfu je místa více. Díky menším kompaktnějším rozměrům se sluší zmínit, že do kufru toho zas tolik moc nedáte.

Jeho objem má v základu jen 280 litrů, po sklopení zadní řady sedadel se naskytne plocha s objemem 952 litrů. Jedinou výhodou tak vlastně je, že kufr má dvojité dno, kam se dají uložit další drobnosti.

Motorizace

Pokud vás Cross Polo zaujalo a toužíte po jeho koupi, měli byste být připraveni na fakt, že jej zakoupíte výhradně s jedním motorem. Tím je benzinová čtyřválcová dvanáctistovka TSI o výkonu 66 kW a točivým momentem 160 Nm. Tenhle motor pak lze spárovat s pětistupňovým manuálem, nebo se sedmistupňovým automatem DSG. Za ten ale u prodejce necháte o 40 tisíc více. A právě exemplář s automatem jsme si vzali my, abychom zjistili, zda se k povaze drsného Pola hodí.

A jelikož je pohotovostní hmotnost vozu jen 1206 kg, není divu, že se Polo s touto jednadvojkou umí pěkně projevit. I přes přítomnost automatu je totiž tenhle prcek hodně živým Němcem, kterému by jste udávaný výkon určitě netipovali. Motor se nejlépe cítí ve středních otáčkách a pokud jej budete skrze manuální režim a pádla pod volantem točit k pěti tisícům, odmění se vám i krásným sytým zvukovým doprovodem.

img-responsive

Volkswagen Cross Polo 1.2 TSI 66kW (2016) | foto: Roman Havlín

Automat přitom dělá svou práci celkem obstojně, a to hlavně na dálnici anebo okresce. Ve městě je situace o něco horší, občas jsme DSG přistihli při tom, jak si neví rady při rozjezdu z místa a někdy auto nepříjemně cuklo. Při parkování se pak také projeví neduhy sedmikvaltu. Hlavně při opakovaném řazení jedničky a zpátečky vůz cukne dosti nepříjemně, což může někoho rozhodit. Otázkou pak je, zda není lepší manuál, se kterým si budete jízdu užívat podobně příjemně, přičemž vám nebudou hrozit občasné „výjevy“ automatické skříně.

Jistě se ptáte, kolik si vlastně zvýšené rádoby terénní Polo vezme paliva. Je nutné počítat s tím, že vyšší stavba karoserie není zadarmo, stejně tak luxus v podobě automatu. Výsledné hodnoty odběru benzinu se za týden testu pohybovaly okolo sedmi litrů na sto kilometrů. To jsme přitom jezdili celkem úsporně, v dynamičtějším režimu pak motor nárokoval okolo osmi litrů. Po stránce spotřeby je to tedy takový průměr, ovšem to samé se nedá říci o jeho podvozku, který si zaslouží jedničku!

Bylo k nevíře, jak moc bylo auto sebejisté při rychlejším tempu na dálnici nebo okresní silnici. Je jasné, že vyšší stavba auta má negativní vliv na citlivost na boční vítr, stejně tak se s Cross Polem nedají řezat zatáčky ve stylu Pola GTI. I tak jsme ale byli příjemně překvapeni, jak moc dobře a komfortně vlastně verze Cross jezdila.  Vůz má lehce tužší podvozek, což přináší jak jistější jízdu, tak ale i citlivost na větší nerovnosti a hlubší poklopy kanálů. Každopádně se nemusíte s volbou Cross Pola bát, že při sebemenším náznaku ostřejšího zatočení půjdete „přes boudu“.

Závěr

Současné Cross P olo je vlastně ekvivalentem k současným městským crossoverům. Jedná se o kvalitně zpracovanou, hezkou a dobře jezdící stylovku, se kterou se nemusíte bát vyjet i mimo zpevněnou cestu. Je ale potřeba myslet na fakt, že stále je to spíše stylovka, která nemá pohon všech kol, takže pro bahenní hrátky na lesní cestě volte raději něco drsnějšího z nabídky VW. V kabině panuje příjemná atmosféra, ačkoliv díky rozměrům trošku trpí objem zavazadelníku, stejně tak kolena cestujících vzadu.  Cenově pak námi testované Cross Polo vycházelo na částku okolo 550 tisíc. To je už trošku hodně, ačkoliv za své peníze dostanete naprosto plně vybavený vůz, který disponuje kvalitními materiály, příjemným odhlučněním motoru a obstojným komfortem jízdy.

Celkové hodnocení: 88 %

Základní cena vozu: 418 900 Kč

Cena testované verze s příplatky: 555 400 Kč

KLADY

- podvozek

- vzhled

- ovladatelnost

- průchodnost lehčím terénem (suchým)

ZÁPORY

- někteřé příplatky

- nemá pohon všech kol

- menší vnitřní prostor

Pohonná jednotka
Objem motoru: 1197 cm3
Palivo: benzin
Převodovka automatická 7st.
Nejvyšší výkon: 66 kW při 4400 ot./min
Nejvyšší točivý moment: 160 Nm při 1400 - 3500 ot./min
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 11,4 sekundy
Nejvyšší maximální rychlost: 177 km/h
Spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 5.9 / 4.3 / 4.9 l
Rozměry
Délka x šířka x výška: 3987 x 1698 x 1474 mm
Rozvor: 2459 mm
Objem zavazadelníku: 280 / 952 litrů
Objem nádrže: 45 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Volkswagen Cross Polo 1.2 TSI (2016): Skaut v drahém obleku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Jaguar I-Pace R-S

Jaguar I-Pace v ostré verzi R-S bude tvrdým soupeřem pro Teslu!

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud