TEST: Citroën C4 Picasso 1.6 BlueHDI 120: UFO po kosmetice

ar5, 14. listopadu 2016, 06:55 Google+

Ačkoliv kategorie vozidel MPV se v posledních letech netěší zas tak velké oblibě, i tak to nezastavuje některé výrobce od modernizací již zaběhlých modelů. Jedním z nich je i francouzský Citroën C4 Picasso a Grand Picasso. S letošním rokem pak přichází jejich decentní facelift, který by měl vychytat mouchy předešlých verzí. Lehkou proměnou prošel design a zapracováno bylo i na dalších částech. Otázkou tak je, do jaké míry je dobrá verze s 120 koňovou naftovou jednašestkou, kterou vidíte v galerii.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Citroën C4 Picasso 1.6 BlueHDI 120 (2016)

Citroën C4 Picasso 1.6 BlueHDI 120 (2016) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

Vizuální stránka vozu vypadá, jako by byla převzata z nějakého sci-fi filmu. S faceliftem jsme se na C4 Picasso dočkali pozměněné masky chladiče, obou nových nárazníků a zadní světla dostala konečně 3D efekt. Vše pak završují nové designy litých kol. V kombinaci s modrým metalickým lakem to dle našeho názoru automobilu moc sluší, co říkáte?

img-responsive

Citroën C4 Picasso 1.6 BlueHDI 120 (2016) | foto: Roman Havlín

Tak či tak, vlastnit nové Picasso je zárukou toho, že budete mít doma poměrně hezky výstřední kousek v jinak obyčejném českém vozovém parku. Tato výstřednost je však spíše vlastně předností, za kterou bychom prostorné omlazené MPV pochválili. Za zmínku snad už stojí jen fakt, že vůz vychází  konceptu Technospace, jenž byl představen před třemi roky.

Interiér

Už při premiéře před dvěma roky jsme si nemohli nevšimnout, že v novém C4 Picasso bylo takřka vše "dotykové". V kabině se už tehdy objevila dvojice dotykových displejů a naopak tlačítka aby zde človek hledal lupou. Velkoplošný programovatelný centrální displej pak zcela nově nabídne možnost schovat některé ukazatele, nebo naopak promítnout naráz hned tři různé typy informací. Za to palec nahoru!

Leckoho potěší měkčené černé plasty všude možně v kabině, to aby se například odložený levý loket řidiče cítil u okna příjemně. Zapomenout pak nejde ani na celkovou vzdušnost a prostornost kabiny, kterou opticky zvětšovalo panoramatické střešní okno. Přes den bylo díky němu v autě tolik světla, jako by tam žádná střecha nebyla, naopak v noci se cestujícím vzadu nabídl skvělý pohled na hvězdnou oblohu.

img-responsive

Citroën C4 Picasso 1.6 BlueHDI 120 (2016) | foto: Roman Havlín

Při usednutí do vozu si někdo může připadat, že právě usedl do autobusu a ne do nové generace rodinného MPV. Rozměrná látková sedadla se samostatnou opěrkou a elektrickým výhřevem pojmou i robustnější postavy, naopak samostatně nastavitelná trojice sedadel vzadu pojme maximálně středně velké osoby, nadměrnejší skupina obyvatel by se tak podle nás cítila lépe ve verzi Grand. Zadní sedáky mají každé své individuální nastavení podélného posunutí a nastavení sklonu opěradla. Komu by to bylo málo, ten zde najde i okenní roletky proti slunci.

Jako nedostatek bych ale zmínil systém sklápění zadní řady sedadel. Pokud někomu z francouzských inženýrů připadá v pořádku, že sedadla se sklápí taháním za 2 těžce přístupné látkové pásky, pak to není v pořádku. Alespoň, že základní objem kufru činí v závislosti na poloze zadních sedadel mezi 537 až 630 litry. Po jejich složitém sklopení vznikne zcela rovná plocha s objemem 1709 litrů. Inženýři Citroenu pak také trošku zapomněli na to, že žijeme v roce 2016 a nikde v kabině nenajdete místo pro odložení dotykového mobilu. Jediným místem je středový úložný box u řadící páky, jenže tam váš mobil bude trpět neustálým létáním ze strany na stranu.

Společně s faceliftem se C4 Picasso dočkalo lepšího palubního systému. Ten dostal přehlednější grafiku, lepší navigační systém s mnohem rychlejší odezvou a přesností a snad jen trošku složitější pohyb v menu odvádí pozornost od řízení. Německá konkurence to má pořešené mnohem jednodušeji, ačkoliv Citroen mu slušně šlape na paty. Dotekové plochy by ale mohly být o něco větší, během jízdy po horším typu komunikace nám občas činilo problém se do nich s třesoucíma se rukama "trefit".

Motorizace

Pod kapotou omlazené verze C4 Picasso pracovala naftová jednotka s objemem 1.6litru a výkonu 88 kW při 3500 ot./min a točivém momentu 300 Nm při 1750 ot./min. A jelikož motor nese označení BlueHDI, kromě nízké spotřeby má i vstřikování močoviny. Sluší se dodat, že s ním byl spárován manuál se šesti stupni, s nímž je motor krásně pružný a nechybí mu patřičná dynamika.

Pohonná jednotka táhne solidně okolo 1800 otáček, do té doby se auto tak nějak pohybuje, ale díky 120 koním to není žádná zběsilost. Vrchol výkonu přišel okolo 3500 ot./min a na vlhčím povrchu byl hlavně při rozjezdu  z místa cítit vyšší točivý moment 300 Nm, který uměl protočit přední kola i na druhý převodový stupeň. S motorem si dobře rozumí o manuál, který měl na francouzské poměry přesné a krátké dráhy řazení, což nás hodně potěšilo.

img-responsive

Citroën C4 Picasso 1.6 BlueHDI 120 (2016) | foto: Roman Havlín

A jelikož jsme testovali naftovou verzi, mnoho z vás se jistě ptá, jak je na tom oblíbené MPV z Francie v oblasti spotřeby. V rychlosti 130 km/h si motor řekne o šest litrů na 100 km a točí 2400 otáček. V průměru jsme se ale i díky nízkým ranním teplotám a ne zrovna ekologické jízdě pohybovali okolo sedmi litrů. V případě plného naložení pěti osobami pak spotřeba rostla k devíti. Zda je to hodně či málo, to necháme na vás.

Za nejlepší součást omlazeného C4 Picasso však považujeme naladění podvozku. Je až neskutečné, jak se rodinné MPV dokáže proměnit na „honiče“ osobáků. Kde kdo měl problém hlavně na okresní silnici ujet modrému „autobusu“, a to i navzdory velkému odporu vzduchu a výkonu jen 120 koní. Je znát, že když se za volant posadí zkušený řidič, vůz se s ním spojí v jeden celek a dovolí mu ostré krájení zatáček s jistotou stability a minimem nedotáčivosti. O to víc potěší, že brzdy jsou velmi dobře dávkovatelné a posilovač řízení poskytuje na danou kategorii vozu poměrně dost informací od předních kol. Je fakt, že při ostřejší jízdě se pak do kabiny dostane tu a tam větší ráz od tlumičů, které nejsou schopny odfiltrovat ostré nerovnosti a výmoly.

Závěr

Nový Citroën C4 Picasso má hned několik velkých pozitiv, které jej činí skoro nejvíce prodávaným MPV v Evropě. Body k dobru mu přináší nezaměnitelná příď, bohatý vnitřní prostor, solidní variabilita a bezpečnost a nesmíme opomenout vynikající výhled z auta do všech stran. Verze s 120 koňovým turbodieselem pak bude stačit všem řidičům, kteří chtějí solidní dynamiku, avšak nejsou závodnické typy. Naopak za negativa se dá například považovat absence některých důležitých odkládacích prostor anebo lehce nepřehledný a stále pomalý palubní systém. Kdo však nechce předraženého Němce nebo pro někoho nepříliš oblíbeného Japonce, tohle je solidní volba, která vás rozhodně nezklame a nezničí bankovní konto.

Celkové hodnocení: 87 %

Základní cena vozu: 619 900 Kč

Cena testované verze: 700 800 Kč 

KLADY

- vnitřní prostor

- výbava

- vzhled

- naftový čtyřválec

- podvozek

ZÁPORY

- méně místa vzadu v příčném směru

- složitější palubní systém

- horší tlumení větších nerovností

Pohonná jednotka
Objem motoru: 1560 cm3
Palivo: nafta
Převodovka: manuální 6 st.
Nejvyšší výkon: 88 kW při 3500 ot./min
Největší točivý moment: 300 Nm při 1750 ot./min
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 11,3 sekundy
Nejvyšší maximální rychlost: 189 km/h
Spotřeba podle výrobce: 4.4 / 3.5 / 3.8 l
Rozměry
Délka x šířka x výška: 4438 x 1826 x 1610 mm
Rozvor: 2785 mm
Objem kufru 537 / 1709 l
Objem palivové nádrže: 55 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Citroën C4 Picasso 1.6 BlueHDI 120: UFO po kosmetice

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Mercedes-AMG E 63 S je nejvýkonnější třídou E v historii.

Mercedes-Benz představil růžový štít. Je to neskutečně dobrá vychytávka

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud