TEST: Dokážete ho pořádně vytočit? Subaru Forester 2.0i Lineartronic

ar7, 10. listopadu 2016, 00:01 Google+

Zájem o vozy kategorie SUV neupadá a jak ukázal nedávný pařížský autosalon, budeme jich i v dalších letech potkávat stále více. Mezi novými značkami a modely bývá ale často opomíjen jeden z průkopníků sportovně užitkových aut – Subaru Forester. Aby tomu v plejádách učinili přítrž, pustili se letos do významné modernizace. Jen tisková zpráva se změnami se stěží vměstná na čtyři strany a my jsme se na sklonku léta pustili do jejich prověrky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Subaru Forester 2.0i MY2016

Subaru Forester 2.0i MY2016 | foto: Jan Zýka, Autoroad.cz

Sdílejte článek

Konečně vypadá k světu

Pokud náš web sledujete pravidelně, tak už víte, že vnější oblý design současné generace lesníka mi srdci příliš nepřirostl a s nostalgií vzpomínám na generaci minulou plnou ostřeji řezaných rysů. Jenže poslední evoluce přináší řadu retuší a já jsem letos poprvé ochoten vzít nového „Fozzyho“ na milost. Díky přepracovanému nárazníku se zdůrazněním horizontálních linií působí teď celá příď opticky nižší a rozkročenější. Chromovaná ležatá L v její spodní části vhodně doplňují podobně řešenou masku chladiče s inovovaným žebrováním a ladí rovněž s dvoubarevnými disky kol a logem plejád uprostřed. Říká se, že kola dělají auto a tahle se povedla náramně.

Nejvýraznější novinkou pro budoucí majitele je ovšem vnější osvětlení. Ne, nemám teď na mysli novou grafiku zadních sdružených svítilen, ale pro Subaru pokrokové BiLED světlomety. U nich nejenže má obrysové C konečně pořádnou svítivost a poslouží jako denní svícení, ale jejich potkávací režim nabízí přisvětlování natáčením do zatáček. Ano, pro evropskou konkurenci věci dávno známé a samozřejmé, ale nezapomeňte, bavíme se o Subaru. U Foresteru je dostanete ve standardu k výbavovým stupňům Comfort, Executive a Sport. A když vám funkce natáčení nebude z nějakého důvodu vyhovovat, můžete ji jednoduše vypnout tlačítkem SRH (Steering Responsive Headlights) vlevo po volantem.

img-responsive

Subaru Forester 2.0i MY2016 | foto: Jan Zýka, Autoroad.cz

Uvnitř změny jen k lepšímu

O kousek výš poskočila opět kvalita interiéru. Tou nejviditelnější novinkou je volant, který sem, stejně jako do menšího XV, doputoval z velkého Outbacka. A modernizaci prodělaly i další detaily. Změnily se dekorace ve dveřích i jejich madlo a obměnou prošlo prošívání sedadel. Celá posádka pak bude s povděkem kvitovat zesílenou hlukovou izolaci v podlaze zavazadelníku a v prostoru mezi kabinou a motorovým prostorem. U verzí Executive a Sport může nově zákazník mezi tradičními koženými tmavými, nebo koženými hnědými sedadly. Drobné modifikaci neušel ani panel ovládání oken ve dveřích, rámeček kolem výdechů ventilace, dekorativní lišty na centrálním panelu před řadicí pákou, tvar stínítka dvojice displejů na vrchu palubní desky nebo přístrojový štít s barevným MFD displejem. Výsledkem je zase o chlup koukatelnější a příjemnější místo k pobytu, byť téměř pět let, které má koncept palubky za sebou, už je mezi novější konkurencí znát.

Co ale zůstalo, je palubka přehledná s jednoduchostí obsluhy připomínající některá koncernová auta. Každý ovladač tady má své místo, nic nemusíte složitě lovit v menu a většinu funkcí v zimě zvládnete i v rukavicích. Oproti XV se sedí přece jen vzpřímeněji, stále ale dostatečně komfortně a různé druhy postav si celkem snadno najdou ideální pozici na dlouhé nohy a krátké ruce. A pokud na vás nezůstane místo vepředu, ze svého komfortu nemusíte příliš slevit ani na zadní lavici. Opěradla lze polohovat, místa je tu královsky ve všech směrech a dveře otevřete téměř do pravého úhlu, což uvítají hlavně rodiny s dětmi. Infotainment Starlink už známe z loňska, pouze tedy doplním, že je standardem i toho nejlevnějšího Forestera a liší se pouze velikostí dotykového displeje a počtem reproduktorů a poradí si i příjmem digitálního rozhlasu DAB.

img-responsive

Subaru Forester 2.0i MY2016 | foto: Jan Zýka, Autoroad.cz

Moc toho nevypije

Najít dnes v záplavě downsizingů plnokrevný atmosféricky plněný motor rovná se hledání pomyslné jehly v kupce sena. A když hovoříme o kategorii SUV, můžeme vzít kupky sena hned dvě nebo tři. Forester je jedním z mála posledních mohykánů. Po otevření kapoty na vás vykoukne nepřeplňovaný zážehový dvoulitr, jehož nejvyšší výkon 110 kW je k dispozici až ve vysokých 6200 ot./min. a maximum točivého momentu 198 Nm ve 4200 ot./min. K silnější akceleraci je tak přeba motor pořádně chytit pod krkem a vytočit jej do druhé poloviny otáčkoměru. V nabídce je jak s manuální šestistupňovou, tak s automatickou CVT převodovkou Lineartronic, s níž jsme jezdili i my a která řidiči s vytočením agregátu srdnatě pomáhá. Stovku na tachometru uvidíte za poměrně dlouhých 11,8 sekundy, oproti manuálu byste si ale měli polepšit ve spotřebě o 4 desetiny litru na 100 km.

My jsme jezdili průměrně lehce pod 7,5 litry, přičemž cestu z Prahy do Jeseníků a zpět jsme v obsazení třemi lidmi a plném kufru absolvovali za krásných 6,6 l/100 km. To je mimochodem nachlup stejná hodnota, jakou udávají tabulky pro kombinovaný cyklus. Skvěle funguje stop/start systém, jehož aktivace je závislá na tlaku vyvíjeného na brzdový pedál. Když tedy chcete jen zastavit na STOPce a vzápětí se pohnout, brzdy se jen lehce dotknete a motor zůstane běžet. Na semaforu pak jen pravé chodidlo více přitlačíte a motor zhasne. Geniální řešení. Systém navíc počítá nejen ušetřený čas, ale i palivo. Nám se takto za týden podařilo uspořit za 19 minut 273 ml naturalu.

img-responsive

Subaru Forester 2.0i MY2016 | foto: Jan Zýka, Autoroad.cz

Komfortní, ale sem tam ukřičený

Forester už dávno není jen modlou lesníků, pracovníků v zemědělství nebo majitelů horských chat. S novou generací si Fozzy dává záležet i na komfortu a vzorném chování na zpevněných cestách. Už vloni jsme mu mohli za chování udělit hodnocení „velmi dobré“, letos o tom není pochyb. Změn není mnoho a jsou spíše kosmetické, přesto je výsledkem klidnější a komfortnější projev i o chlup lepší ovladatelnost. Kromě optimalizace prvků zavěšení se totiž zrychlil i převod řízení.

Díky solidnímu odhlučení se tak relaxem stávají nejen delší přesuny napříč republikou a klidně i na záplatovaných cestách, ale díky přirozenému posedu a vskutku bohatému prosklení neskládá zbraně ani před klikatými okreskami nebo džunglí městských obrubníků a nepřehledných parkovišť. Jediné, co lze Foresteru s tímto motorem vytknout, je pouze dostatečná dynamika a vyšší hluk při jízdě v plném obsazení, kdy Lineartronic posílá boxer při akceleraci do sfér otáčkoměru nezřídka začínajících čtyřkou nebo pětkou. V takovém případě zvažte citelně dražší, avšak vyšším kroutícím momentem disponující naftový dvoulitr.

Všuměl z přesvědčení

Forester byl vždycky synonymem univerzálních jízdních vlastností s důrazem na mimořádné schopnosti mimo asfaltové cesty a dokázal tak potěšit chuťové pohárky zejména řidičům pro něž cesta bývá cílem. Jenže když jídlo připravíte, sníte a vytrávíte, řeknete si po čase, že tomu přece jen něco chybělo a do další várky přidáte o chlup více koření a na talíři celou porci naservírujete pro estetičtější zážitek s větší precizností. A přesně to udělali v Subaru. To dobré v hrnci zůstalo i při míchání poslední generace a s ohledem na požadavky zákazníků a módní trendy přisypali letos kuchaři ve Fuji Heavy Industries pár ingrediencí, s nimiž je Forester zase o chlup líbivějším a vycizelovanějším SUV. Příklon k silničtějšímu pojetí je zřejmý, ale že by to bylo špatně? Nemyslím si. Podívejte se na prodeje staré a nové Vitary. Fozzy toho navíc v terénu stále zvládne víc, než se jeho majitelé odváží.

Celkové hodnocení: 90 %

Základní cena vozu: 699 000 Kč (2.0i Active 6MT)
Cena testované verze: 829 000 Kč (2.0i Comfort Lineartronic)

KLADY
+ prostorný interiér
+ jisté chování a trakce na silnici i v terénu
+ nízká spotřeba při klidné jízdě
+ skvělý komfort
+ výborně výhled všemi směry
+ uživatelsky přívětivý Lineartronic
+ 60-ti litrová palivová nádrž

ZÁPORY
- absence pokročilejších asistenčních systémů
- vyšší hlučnost a nižší dynamika při plném obsazení
- univerzální pneumatiky jsou na silnici na obtíž

Pohonná jednotka
Objem motoru: 1995 cm3
Palivo: Natural 95
Nejvyšší výkon: 110 kW (150k) při 6200 ot./min.
Nejvyšší točivý moment: 198 Nm při 4200 ot./min.
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 11,8 sekundy
Nejvyšší rychlost: 192 km/h
Spotřeba (město/mimo město/kombinovaná) 8,2 / 5,6 / 6,6 l/100 km
Průměrné emise CO2 152 g/km

 

Rozměry a objemy
Délka x šířka x výška 4595 x 1795 x 1735 mm
Rozvor: 2640 mm
Objem kufru: 505 litrů
Objem palivové nádrže: 60 litrů

 

 

Vytisknout

Diskuze: TEST: Dokážete ho pořádně vytočit? Subaru Forester 2.0i Lineartronic

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Kia Niro přichází do českých showroomů jako čistý hybrid.

Revoluční Kia přichází na český trh. Niro zaujme prostorem, cenami už tolik ne

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud