TEST: Citroën Jumpy Furgon 1.6 BlueHDI 115: Spolkne i vás

ar5, 20. října 2016, 07:30 Google+

Když se nám letos představila nová generace Citroënu Jumpy a od ní odvozená osobní verze SpaceTourer, už tehdy jsme si dali za cíl otestovat minimálně jeden z nich v klasickém redakčním testu. Tehdejší krátké jízdní dojmy z prezentace prostě byly málo a tak zde přinášíme první podrobné zážitky z jízdy v užitkovém provedení s označením Furgon. Oproti předchůdci zde je spousta novinek, jako je například nová platforma EMP2, která slibuje lehčí konstrukci, nižší spotřebu a komfortnější jízdu. Pojďme se tedy podívat, jak moc dobrý vlastně tenhle Francouz s obřím batohem je.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Citroën Jumpy Furgon 1.6 BlueHDI 115

Citroën Jumpy Furgon 1.6 BlueHDI 115 | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

Stejně jako u první generace, je i novinka trojčetem dalších modelů. Tím prvním je Peugeot Expert, který má defacto jen jiné logo na masce chladiče. Až na drobné detaily pak je Jumpy s Expertem naprosto totožný a běžný laik nepozná, na jaký vůz se vlastně dívá. Trojčetem Jumpyho je pak Toyota ProAce.

img-responsive

Citroën Jumpy Furgon 1.6 BlueHDI 115 | foto: Roman Havlín

A jelikož v testu máme verzi Furgon v základnějším stupni výbavy, nemůžete čekat žádné extra výstřelky v podobě litých kol, různých dekorů a tak dále. V rámci pracovní stránky nás vítají černé plasty, plechová kola a klasický bílý lak, který máte doma na chladničce v kuchyni. Samozřejmě, že Citroen nabízí i pro užitkový model Jumpy Furgon některé extra prvky výbavy, ovšem ty jsou zvláště u furgonu tak trošku zbytečností.

Interiér

Jak už to tak bývá, do každé dodávky se leze tak trošku ztěží. A u Jumpyho tomu není jinak. Do vysoko usazené kabiny se menší postavy budou doslova šplhat, přičemž rozměrné dveře zas dají zabrat těm, co mají kratší ruce. Na druhou stranu, výhled z kabiny je nadmíru dobrý, řidič vidí do všech směrů a snad jen zkosená kapota úplně přesně nedává znát, kam vlastně při parkování míříte rohem auta.

Zkušené uživatele dodávek nepřekvapí dvojlavice vpředu, přičemž ale musíme podotknout, že tři dospělí lidé se sem posadí docela s těží. Místa pro řidiče a spolujezdce je zde opravdu dostatek, potěší i řidičovo dvouose nastavitelné sedadlo, jenže prostřední sedák se v Jumpym dá považovat za nouzové místo. Mohutnější dělník zde nebude mít kam odložit své nohy, a to díky vystouplému středovému panelu s řadící pákou. Je však potřeba myslet na to, že v nabídce výrobce existuje větší model Jumper, který už je připraven na převoz třech 100 kilových můžu vpředu.

img-responsive

Citroën Jumpy Furgon 1.6 BlueHDI 115 | foto: Roman Havlín

V Jumpym nové generace nepřekvapí přítomnost tvrdých plastů, které mají za úkol vydržet každodenní muka a drsné zacházení uživatelů. Pochválit musíme zdařilý design palubní desky, potěší i spousta odkládacích prostor, ačkoliv ukotvit někde 1,5 litrovou PET lahev tak, aby nikde necestovala po kabině a byla vždy po ruce, je celkem problém. To samé se týká odkládacího prostoru pro mobilní telefon, který postrádá pogumování a tak hrozí (stejně jako v našem případě), že při každé prudší akceleraci nebo zatočení, vám mobil ze schránky jednoduše vyletí.

Polokožená sedadla bez výraznějšího bočního vedení jsou klasikou, která neurazí a zároveň odvezou posádku naprosto pohodlně i několik stovek kilometrů daleko. Společně s novou generací vozu pak přichází podstatně lepší výbava. Ta obnáší spoustu nových prvků, z nichž některé jsou unikátem v segmentu. Řekli by jste, že nový Citroen nabídne ve výbavě head-up displej? Dále je možnost přikoupit xenonové světlomety s automatickými dálkovými světly, adaptivní tempomat, systém čtení dopravních značek s funkcí uložení rychlosti do tempomatu nebo bezklíčový vstup včetně bezdotykového otevírání bočních posuvných dveří kopnutím pod zadní nárazník.

Na českém trhu pak je Jumpy dostupný ve verzi furgon, kombi, polocombi (prodloužená kabina) a plošina s kabinou. Celkem výrobce nabídne 3 délky (L1 - 460 cm, L2 - 495 cm a L3 - 530 cm), takže si každý uživatel může zvolit vůz podle svých potřeb a odvětví činnosti. Naše testovaná verze tak byla Furgon L1, kam se toho vešlo opravdu hodně, o čemž svědčí nejen technické údaje, ale i fotografie. K upevnění nákladu se hodí několik fixačních otvorů anebo gumové pásy tzv. gumycuky.

Motorizace

Námi testovaný exemplář byl vybaven naftovou šestnáctistovkou BlueHDI s výkonem 115 koní a točivým momentem 300 Nm. Společně s motorem je spárována manuální převodovka se šesti stupni. Prázdný Jumpy s tímto motorem má tedy okolo 1,5 tuny, což se projevuje tak, že motor má leckdy tolik síly, že přední kola prohrábnou i na dvojku. O to víc pak potěšilo, když jsme vůz naložili půl tunou nákladu a vyrazili na cesty. Ani tehdy dodávka neměla sebemenší potíže s výkonem, dálničním stoupáním anebo i dynamičtějším předjížděním. Stačilo si podřadit a hned se Jumpy opět probudil k životu.

img-responsive

Citroën Jumpy Furgon 1.6 BlueHDI 115 | foto: Roman Havlín

Samozřejmě, 115 koní není zas tak ohromný výkon, a tak je v nabídce několik silnějších verzí. Nám však vyhovovala námi testovaná, protože nabízela solidní poměr mezi výkonem, tahem a spotřebou. Bylo zajímavé sledovat, jak v nenaloženém stavu spotřeba vozu nepřekročila průměr šest litrů, přičemž při jízdě s nákladem se nešlo dostat průměrně přes deset litrů.

U tohoto motoru pak překvapí, že i když otáčky padnou k 1000 za minutu, motor to celkem v klidu pobere a ochotně začně i tak zrychlovat. Od 1600 otáček pak nabídne výbornou akceleraci. Další stránkou je podvozek. Auto působí v zatáčkách poměrně hbitě a obratně, což platí v případě, že je nenaložené. Jak máte vzadu náklad, je to logicky horší, jenže právě při návratu z firmy s prázdným Jumpym je až neskutečné, jak moc dobře tohle auto na okresce dokáže jet.

Svůj podíl na tom má lehký motor, tužší pérování a přesné řízení, o kterém si některé osobáky mohou nechat leda zdát. V tomto ohledu Jumpy překvapil a nebylo ničím neobvyklým, že jsme často dostali na nejvyšší maximální rychlost, aniž bychom se nějak příliš snažili.

Závěr

Nová generace Citroenu Jumpy je velice dobře udělaným vozem. Ačkoliv i na něm se najdou chyby, které konkurence neodpouští, ve výsledku se jedná o komfortně naladěnou dodávku, které i bez nákladu neodskakuje zadní náprava, dopředu se pohodlně posadí dva naprůměrně vzrostlí muži a výkonnově bohatě postačí verze se 115 końmi a manuálem. Díky nepřebernému množství verzí pak Citroen přišel s něčím, z čeho by měly mít konkurenční značky strach. Lákadlem je také pětihvězdičkové hodnocení v nárazových zkouškách Euro NCAP, které se víc než počítá.

Celkové hodnocení: 90 %

Základní cena vozu: 525 000 Kč

Cena testované verze s příplatky: 565 500 Kč

KLADY

- objemný nákladový prostor

- úsporný a živý motor

- vynikající řízení

- komfort na palubě

ZÁPORY

- některé odkládací prostory v kabině

- místy nekvalitní zpracování

Pohonná jednotka  
Objem motoru: 1560 cm3
Palivo:  nafta
Výkon:  115 koní při 3500 ot./min
Točivý moment:  300 Nm při 1750 ot./min
Nejvyšší maximální rychlost: 160 km/h
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 12,9 sekundy
Spotřeba (město/mimo/kombinovaná): 5,5 l /4,9 l / 5,1 l
Rozměry
Délka x šířka x výška: 4609 x  2204 x 1905 mm
Rozvor: 2925 mm
Objem zavazadelníku: 4600 litrů
Objem palivové nádrže:  69 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Citroën Jumpy Furgon 1.6 BlueHDI 115: Spolkne i vás

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Omlazený Seat Leon zaujme novou přední části i větším displejem infotainmentu.

Omlazený Seat Leon je venku. Jaká překvapení nabídne ostrá Cupra?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud