TEST: Volkswagen Amarok 2.0 BiTDI Ultimate: Svalnatý parťák do nepohody

ar5, 19. září 2016, 08:00 Google+

Volkswagen Amarok se před nedávnem představil v omlazené podobě, která s sebou přináší víc než jen nové přední světlomety. Novinka z Německa dostala i pořádný naftový šestiválec, po kterém řada zákazníků přímo zoufale volala. Nás ale pro tentokrát nebude zajímat tahle novinka a podíváme se na jeho „předchůdce“. Ten k nám přijel ve vrcholné verzi Ultimate s karoserií DoubleCab, nechyběl mu donedávna nejsilnější naftový motor se dvěma turby, pohon všech kol 4Motion a automat s osmi stupni. Jak si vedl ještě nedávný vrchol nabídky v našem podrobném testu?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Amarok 2.0 BiTDI Ultimate (2015)

Volkswagen Amarok 2.0 BiTDI Ultimate (2015) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

Aktuální generace Volkswagenu Amarok je tady s námi už od roku 2011. Po pěti letech se pak VW rozhodl obří pickup omladit a tak jsme se podívali na zoubek předfaceliftovému provedení. To neslo dodatek Ultimate a rozpoznatelným znakem na desítky metrů daleko jsou boční nápisy edice. Právě ultimátní verze se v základu vyznačuje přídí s bi-xenonovými světlomety a LED denním svícením.

img-responsive

Volkswagen Amarok 2.0 BiTDI Ultimate (2015) | foto: Roman Havlín

V masce chladiče najdeme oproti jiným verzím dvě dvojité chromované lišty a vnější zpětná zrcátka dostala stříbrné kryty. Tenhle mastodont stojí na 19″ kolech a zezadu jej poznáte taktéž podle zatmavených světlometů. Vrcholem všeho pak je chromovaný rám na korbě, který zde plní úlohu nejen okrasnou. Zcela určitě se hodí i technické údaje, jako je délka 5 254 milimetrů, šířka 2 228 mm a výška 1 834 mm. 

Interiér

Myslíte si, že tím to vše končí? Pak vás musíme poslat do kabiny, aby jste stejně jako my viděli, co vše navíc se ukrývá pod názvem Ultimate. V základu totiž jsou příjemně měkká rozměrná sedadla čalouněná v kombinaci kůže/Alcantara, kterým nechybí vyhřívání a bočnice se „závodním“ vzorem. Dost nás potěšil i moderně vypadající multifunkční kožený volant (známe z nového Caddyho), kožená hlavice řadicí páky, šest airbagů a nebo couvací kamera, která je příjemným pomocníkem při parkování.

V kabině Amaroka je místa víc než dostatek. V podstatě si zde menší postavy mohou přijít jako v autobusu, protože místa jde zde tolik, že s trochou nadsázky se menší ženy mohou za volantem úplně ztratit. Z vozu je výhled do všech stran vynikající, posádka má dojem vysoké pasivní bezpečnosti a při myšlence si zajet do těžšího terénu stačí, aby se každý chytl madla a dál nic nebrání divokému výletu.

img-responsive

Volkswagen Amarok 2.0 BiTDI Ultimate (2015) | foto: Roman Havlín

Hodí se i výklopný lakovaný kryt zavazadlového prostoru. Jeho funkce je chvályhodná a na korbě můžete přes noc nechat i nějaký ten náklad, protože kryt disponuje svým vlastním zámkem. Na druhou stranu zapomeňte na to, že by jste vzadu převezli pět prázdných europalet. Díky vysunutému krytu se totiž nebudete moci ani rozjet, protože systém vás bude pořád varovat, že máte otevřené dveře.

Zajímavostí je i fakt, že na ložnou plochu lze podle výrobce naložit až 772 kilogramů nákladu, v případě použití listových per „Heavy duty“ pak až 1 145 kg. A jelikož jsme testovali provedení Ultimate, musíme zmínit, že vůz utáhne až 3 200 kilogramů těžký brzděný přívěs.

Motorizace

V našem testu jsme měli defacto donedávna nejsilnější motor, jaký jste mohli pod kapotu Amaroka dostat. Tím je dvoulitrový čtyřválec se dvěma turbodmychadly a zkratkou BiTDI. Nabízí výkon 179 koní a točivý moment 420 při 1 750 ot./min, přičemž o přenos na kola se stará automat ZF s osmi stupni.  U Amaroka jsou pak k dispozici dva typy pohonu všech kol. Prvním je klasický přiřaditelný pohon 4Motion, kdy po stisknutí tlačítka na středovém panelu putuje výkon motoru na obě nápravy v poměru 50:50.

img-responsive

Volkswagen Amarok 2.0 BiTDI Ultimate (2015) | foto: Roman Havlín

Testovaný vůz to měl však promakanější a nabízel stálý pohon všech kol 4Motion s diferenciálem Torsen. V příplatkové výbavě se navíc objevila také uzávěrka zadního diferenciálu, kterou řidič aktivuje stiskem dalšího tlačítka. Po její aktivaci se z Amaroka stane doslova tank na kolech a jen máloco jej opravdu zastaví.

Při jízdě v terénu se pak hodí i vynikající nájezdové úhly, kdy vpředu činí úhel nájezdu 28° a vzadu 23,6°. Přechodový dosahuje 23° a boční náklon lze provést až do 50°. Tyhle hodnoty jsou víc než působivé a musíme uznat, že ve výsledku to je spíše řidič, který se vzdá dříve, než vůbec dojde na samotný limit auta. Pro dovádění je Amarok jako stvořený, o čemž jsme se přesvědčili při průjezdu lehce přes půl metru vysokou malou řeku. Ačkoliv je brodivost udávaná výrobcem přesně 500 mm, troška vody „navíc“ mu při naší jízdě neuškodila. Alespoň se Amarok opláchl potom, co absolvoval náročné testy na poli, louce a polní cestě.

Myslíte si, že pickup s vysokým výkonem a odpružením s listovými pery nemůže zvládnout divokou jízdu na okresce? My jsme byly stejného názoru, jenže jaké překvapení na nás čekalo, když jsme Amaroka prohnali všude možně po různých typech silnic a auto si nechalo líbit celkem divoké hrátky. Ano, je tady znát vyšší hmotnost, slabší brzdy, neforemná příď a ne moc vysoký výkon 179 koní, jenže třeba nenaložený zadek auta takřka neodskakoval ani na horším typu silnice, což velice oceňujeme. Současně s tím je podvozek Amaroka naladěn na měkčí notu, takže hlavně na drsnějších površích vůz tlumí nerovnosti mnohem lépe, než některá konkurence.

S velkým podkupem je spojena i vyšší spotřeba, takže asi není divu, že jsme se v průběhu testu pohybovali na hranici deseti litrů na 100 km. V terénu nebo při dynamičtější jízdě se spotřeba dokázala dostat i na dvojnásobek, jenže koho to zajímá? Dvoutunová obluda z Německa má nádrž na palivo o objemu 80 litrů a asi těžko někdo může počítat s tím, že s Amarokem BiTDI pojede za „šest na sto“. 

Závěr

Testovaný Amarok Ultimate je vážně skvělé auto. Nabízí rozumný kompromis mezi pohodlím, prostorem, výkonem a užitečnými vlastnostmi. Auto si nechá líbit drsnější zacházení, v terénu se s ním neztratíte takřka vůbec nikdy a bohatá základní výbava potěší i náročnější povahy. Pro někoho může být nedostatkem menší výkon, čtyři válce anebo starší vzhled, jenže to vše řeší facelift, který jsme vám zde před pár týdny představili. Amarok je zkrátka dobrý vůz, který je určen na každodenní použití a je jedno, zda je to dálnice nebo zabahněná lesní cesta.

Celkové hodnocení: 91 %

Základní cena vozu: 1 194 126 Kč

KLADY

- prostupnost terénem

- design

- podvozek

- výbava

- užitečnost a praktičnost

ZÁPORY

- už se oficiálně neprodává

- pro někoho nedostatečný výkon

- jen čtyřválcový motor (napravil to facelift)

Pohonná jednotka
Objem motoru: 1 968 cm3
Palivo: nafta
Převodovka: automatická 8st.
Výkon 179 koní při 4 000 ot./min
Točivý moment: 420 Nm v 1 750 ot./min
Zrychlení z 0 na 100 km/h: 10.9 sekundy
Maximální nejvyšší rychlost: 179 km/h
Spotřeba (město/mimo/kombinovaná): 9.8 / 7.0 / 8.0 l
Rozměry
Délka x šířka x výška: 5 254 x 1 954 x 1 834 mm
Rozvor: 3 095 mm
Objem palivové nádrže: 80 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Volkswagen Amarok 2.0 BiTDI Ultimate: Svalnatý parťák do nepohody

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Honda Freed stojí na základech Fitu a nabízí také hybridní pohon.

Tohle v Evropě chybí. Honda má vlastní Roomster se jménem Freed

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud