TEST: Volkswagen Tiguan 2.0 TSI DSG 4Motion: Zvládne toho hodně

ar5, 4. srpna 2016, 07:30 Google+

V první půli letošního roku jsme se účastnili české prezentace nové generace Volkswagenu Tiguan. Tehdy jsme zkoušeli nejsilnější benzinové provedení s výkonem 180 koní, pohonem všech kol a automatem DSG. A právě tento exemplář se k nám nyní dostal na týdenní redakční test. Jak si vedla druhá generace populárního malého SUV, které nyní v někom může vyvolat pocit, že se dívá na zmenšeninu Touarega? A zvládne novinka i drsnější jízdu v terénu, nebo to je pouhý marketingový trik?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Tiguan 2.0 TSI DSG (2016)

Volkswagen Tiguan 2.0 TSI DSG (2016) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

V pořadí druhá generace Tiguana má rozhodně na co navazovat. Po devíti letech se totiž jeho předchůdce stal docela okoukaným a ani drobnější facelift už neměl moc šancí prodloužit existenci prvního Tiguana na světových trzích. Pokud se pak podíváte na fotografie testovaného kusu, neunikne vám jistá podoba s nedávnými koncepty CrossBlue Coupé a CrossCoupé TDI.

img-responsive

Volkswagen Tiguan 2.0 TSI DSG (2016) | foto: Roman Havlín

Právě z nich čerpali návrháři největší inspiraci a dle našeho názoru se jim výsledek vskutku povedl. Druhá generace německého SUV pak doznala změn i v oblasti rozměrů. Nově Tiguan disponuje délkou 4 486 mm, šířkou 1 839 mm a do výšky mu naměříme 1 673 mm. Technicky zdatnější čtenáři už jistě vypozorovali, že pokračovatel rodu Tiguan je o podstatných 60 mm delší, 30 mm širší a o 30 mm nižší.

Je to Němec

Po otevření dveří a usednutí do kabiny jsme byly již po druhé víc než dost obeznámeni s tím, že usedáme do moderního a kvalitně zpracovaného Němce. Ve výbavě vozu toho bylo celkem dost, a tak jsme se kromě celokožených sedadel mohli kochat pohledem na digitální palubní desku (u Tiguanu poprvé v historii), nebo výborně zpracovaný a přehledný středový panel. Panuje zde skvělé zpracování všech dílů a jak je zvykem, nechybí přehlednost a jednoduchost ovladačů.

Trošku nám vadilo sedadlo řidiče, jenž má o něco vyšší ukotvení. To může znamenat problém pro řidiče s výškou blížící se dvěma metrům, který zde nemusí mít dostatek místa pro hlavu. Na druhou stranu to vše zachraňuje široké nastavení volantu v obou směrech. A i když by si pak řidič dal své sedadlo poměrně hodně vzad, stále to nebude znamenat amputaci nohou osob sedících za ním. Vhod nám přišly i podélně nastavitelné opěrky hlavy a v širokém spektru nastavitelná kožená loketní opěrka.

img-responsive

Volkswagen Tiguan 2.0 TSI DSG (2016) | foto: Roman Havlín

Jelikož se bavíme o autě zaměřeném na užitečnost a rodinu, musíme zmínit dostatek úložných prostor. Do kapes ve dveřích uložíte v klidu 1,5litrovou láhev, po vyklopení loketní opěrky najdete další malý prostor a ve středovém tunelu ukotvíte další dvě půllitrové plechovky s nápojem. Co se týče zavazadelníku, v základu by měl nový Tiguan nabídnout 615 litrů, jenže v tom je započítána absence rezervního kola, a to stále není vše. Zadní lavice se totiž musí současně posunout úplně vpřed, čímž se cestující vzadu připraví o veškeré místo pro svá kolena.

Bez posledního úkonu je však v Tiguanu místa opravdu hodně, a to ve všech směrech. Jako bonus lze u zadních sedaček jednotlivě nastavit i sklon opěradla. Pokud vás zajímá objem kufru po sklopení zadních sedadel, pak počítejte s hodnotou 1 655 litrů. Nový Tiguan se dočkal vychytávky v podobě bezdotykového elektricky otevíratelného víka kufru, kdy stačí jednou nohou podkopnout zadní nárazník a můžete začít nakládat.

V terénu to umí víc než dobře

Pod kapotou námi testovaného kusu pracoval třetí nejsilnější motor v aktuální nabídce Volkswagenu. Tím je benzinový dvoulitr TSI i výkonu 180 koní a točivém momentu 320 Nm. Společně s ním zákazník dostane výhradně sedmistupňový automat DSG a pohon všech kol 4Motion. Kdo by snad chtěl pod kapotou Tiguana více koní, musí sáhnout po 190 nebo zcela nově 240 koňové naftě.

K tomu se přidává i otočný volič jízdních režimů, na který jsme zkraje testu koukali trošku skepticky. Jak jsme ale v půlce týdne zjistili, není tady pro parádu! Ale o tom až o něco později, nyní se budeme věnovat čistě motoru. Jeho výkon dokázal s přibližně 1,7 tuny těžkým autem celkem solidně hýbat, a to bez ohlednu na to, kolik právě vezl osob. Počátek plného točivého momentu se dostavil už okolo 1600 ot./min a špička výkonu se nachází v rozmezí 4 až 6 tisíc ot./min.

img-responsive

Volkswagen Tiguan 2.0 TSI DSG (2016) | foto: Roman Havlín

Na škodu zde není ani automatická převodovka DSG, která svou práci odvádí na jedničku a ani v kolonách se už nekonalo dříve typické rozjíždění, jenž bylo podobné čerstvě vypuštěnému žáku autoškoly. O něco horší je však celková spotřeba, kdy jsme se i přes poklidné jízdní přesuny nedokázali dostat pod sedm litrů na 100 km. Jistě, máme zde co dočinění s celkem výkonným a těžším benzinovým SUV, ale při lehce ostřejší jízdě nebyla utopií průměrná spotřeba 10 litrů na 100 km. Tato číslovka pak platí i v případě, že vůz naložíte pěti osobami a nějakým tím zavazadlem.

Moc tomu nepomáhá ani fakt, že převodovka na režim Eco řadí co nejdříve vyšší rychlostní stupeň. Opakem je normální nebo sportovní režim, kdy se DSG ukáže v plné kráse a sází jednotlivé rychlosti velmi rychle a precizně. Vhod nám přišla i pádla pod volantem, díky kterým se dá eliminovat jakékoliv prodlení ze strany automatu. Kapitolou samotnou je pak pohon všech kol a systém 4MotionActive Control.

Když vynecháme světlou výšku vozu, která je v případě předokolky 189 mm (u verze 4Motion činí rovných 200 mm), tak musíme uznat, že Tiguan nás překvapil hned v několika jízdních ohledech. Předně je potřeba říci, že je znát, jak VW zapracoval na odhlučnění kabiny a celkovém naladění tlumičů. Vůz i ve vyšších rychlostech poslušně držel zvolený směr, v zatáčkách se moc nenakláněl (režim DCC tlumičů byl nastaven na Normal) a snad jen občasné táhlejší zatáčky mohou způsobit, že Tiguan se chce logicky podívat, co za poklady se nachází v přilehlém poli nebo příkopu.

Pokud vás ale přestane bavit jízda po hladké silnici a zatoužíte mít bláto až na střeše, do jisté míry se nemusíte ničeho bát. Stačí si najít lehkou blátivou cestu a pokud máte dobré terénní pneumatiky, nic vám nebrání se vydat na malý dobrodružný výlet. Právě to jsme zkusili i my, jenže jak to tak bývá, občas se člověk splete a z lehce navlhlé blátivé cesty se během mžiku stalo peklo, které Tiguanu způsobilo malou depresi. Musíme uznat, že hluboké blátivé koleje zasahující až skoro po prahy vozu byly i pro nás dost děsivým faktem, jenž nás dokázal zpotit i na pozadí. O to víc nás pak zajímalo, zda si budeme muset volat o pomoct lesní traktor, nebo vše zvládneme ve třech lidech a Tiguana dostaneme ven.

Nebudeme vás dlouho napínat, i přes blížící se noc a stále sílící déšť jsme Tiguana nastavili do terénního režimu „bláto“, pedál plynu byl rázem jediným nástrojem, se kterým jsme zacházeli stejně precizně, jako plastický chirurg se skalpelem a za pomoci dvou tlačících spolucestujících se náš zapadlý Tiguan postupně dostal zpět na pevnější podklad. Díky této drsné zkoušce jsme zjistili, kde má druhá generace Tiguana nastaveny limity. Ty jsou opravdu hodně vysoko a sami jsme se divili, kam až jsme byly schopni dojet na klasických silničních pneumatikách.  

Právě otočný ovladač systému 4MotionActiveControl byl naší malou záchranou, která nakonec vynechala přítomnost traktoru a lana. Jeho jednotlivé módy totiž upraví reakci motoru na sešlápnutí plynového pedálu, činnost elektronické stabilizace kol a chování dvouspojkové převodovky. Současně s tím je potřeba říci, že nájezdový úhel činí 18,3°, a to se bavíme o verzi bez offroadového paketu. Společně s ním totiž dostanete jiný přední nárazník a hodnota povyroste na 25,6°.

Závěr

Nová generace Tiguana ukázala, že umí navázat na svého prodejně úspěšného předchůdce.Jedná se o povedené SUV, jemuž nechybí praktičnost, jistá dávka pohlednosti, komfort a v terénu se tenhle krasavec lekne jen máločeho. Jistě, nic není dokonalé a i nový Tiguan má pár much, jako je třeba větší spotřeba, málo místa pro kolena vzadu (v případě využití plného objemu kufru) a nebo to, že za plně vybavenou verzi dáte poměrně velkou sumu peněz. Jinak se ale jedná o vůz, který uspokojí téměř všechny nároky ze strany zájemců a chyby se na novince z Německa hledají jen velmi ztěží.

Celkové hodnocení: 92 %

Základní cena vozu: 838 900 Kč

Cena testované verze: 1 119 300 Kč

KLADY

- design

- zpracování a přehlednost ovladačů

- komfort na palubě

- jízdní dovednosti na i mimo silnici

ZÁPORY

- vyšší cena

- méně místa vzadu

Pohonná jednotka  
Objem motoru:  1984 cm3
Palivo: benzin
Převodovka:  automatická 6st.
Výkon:  180 koní při 3 940 - 6 000 ot./min
Točivý moment:  320 Nm při 1 500 - 3 940 ot./min
Zrychlení z 0 na 100 km/h:  7,7 sekundy
Maximální nejvyšší rychlost:  208 km/h
Spotřeba (město /mimo / kombinovaná):  9 l / 6,3 l /7,3 l
Emise CO2: 168 g/km
Rozměry 
Délka x šířka x výška 4486 x 1839 x 1673 mm
Rozvor:  2677 mm
Objem kufru: 615 / 1655 litrů
Objem palivové nádrže: 60 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Volkswagen Tiguan 2.0 TSI DSG 4Motion: Zvládne toho hodně

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Volkswagen Polo GTI DSG (2015)

Volkswagen už testuje novou generaci Pola. Víme o něm první info

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud