TEST: Překvapilo nebo propadlo? Subaru Outback 2.5i Lineartronic (2015)

ar5, 15. října 2015, 08:00 Aktualizováno 15.10.2015, 23:30 Google+

Kolega Honza letos v létě otestoval při cestě do Chorvatska pátou generaci Subaru Outback a tenkrát měl pod kapotou vcelku úsporný naftový motor s objemem dva litry. Právě slabší nafta ale většinou neuspokojí dynamicky založené řidiče a tak jsme podrobili testu benzínovou verzi s motorem 2.5i o výkonu 129 kW a točivém momentu 235 Nm. S motorem je výhradně spojena automatická převodovka Lineartronic, manuál zde vůbec nedostanete. Zajímavostí je i to, že vedle modelu XV je Outback právě tím, pro něhož se údajně rozhodne až 90 procent zákazníků Subaru na trhu v Evropě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Subaru Outback 2.5i Lineartronic (2015)

Subaru Outback 2.5i Lineartronic (2015) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Nevybočuje z davu

Námi testovaný kousek byl ve výbavě Comfort Navi, což znamená, že vůz dává na obdiv diodové přední světlomety, litá 17 palcová kola a nebo zatmavená boční okna. Ona nová generace vozu ale vypadá spíše jako větší facelift, protože pokud vedle sebe postavíte předešlou a stávající generaci, zas tolik rozdílů mezi nimi nenajdete.

img-responsive

Subaru Outback 2.5i Lineartronic (2015) | foto: Roman Havlín

Předešlou větu potvrzují i základní rozměry, kdy najdeme rozdíly pouze v nárůstu do šířky (+20 mm) a délky (+25 mm). S novou generací tak prošla úpravou hlavně aerodynamika. Díky tomu je čelní sloupek posunutý směrem vpřed, snížení se dočkala zadní hrana střechy s decentním spoilerem a inženýři vylepšili i proudění vzduchu kolem podvozku. Poslední novinkou jsou i aktivní klapky masky chladiče, kterou nabízí výhradně námi testované benzínové provedení.

Bezpečí a komfort

V kabině je naštěstí nová generace poznat o mnoho víc. Nová jsou sedadla, dřívější tvrdé plasty byly konečně vyměněny za měkčené a použité dekory jsou mnohem lépe zpracovány. Svůj podíl na výsledném dobrém dojmu mají i masivnější výplně a nebo přepracovaný kožený volant.

Po stránce prostoru a komfortu jsem si za celou dobu testu nemohl na nic stěžovat. Vyzkoušel jsem jízdu jako řidič, spolujezdec a pak i jako pasažér na zadní řadě sedadel a ani v jednom případě jsem nedostal šanci najít nedostatek místa v jakémkoliv směru. Oproti minulé generaci se prostor v loktech navýšil o šest centimetrů vpředu, vzadu se rozdíl navýšil o čtyři centimetry. Všechna sedadla jsou rozměrná, sedí se v nich příjemně a boční vedení předních sedáků dostalo ideální tuhost.

img-responsive

Subaru Outback 2.5i Lineartronic (2015) | foto: Roman Havlín

Důležitým aspektem je i zavazadelník, jenž nabízí pravidelný tvar a v základním uspořádání objem 512 litrů. Komu je to málo, po sklopení zadní řady se naskytne prostor o objemu 1848 litrů. Potěšila i přítomnost několika odkládacích boxů, jenž byly umístěny pod podlážkou kufru. A co vlastně obsahuje výbava Comfort Navi v základu? Tak předně to jsou vyhřívaná přední sedadla, dvouzónová klimatizace, kožený volant, tempomat, bezklíčové ovládání vozu a nebo elektricky ovládané páté dveře. Ty navíc disponují užitečnou funkcí, kdy lze naprogramovat, jak vysoko se otevřou. Při parkování v podzemních garážích tenhle prvek rozhodně oceníte.

Manuál nemáme

Ačkoliv se Subaru Outback nabízí na českém trhu se dvěma pohonnými jednotkami, jen naftový čtyřválec je nabízen s manuální šestistupňovou převodovkou. Benzíňák dostal do vínku pouze samočinnou převodovku Lineartronic s plynulou změnou převodu. I když se to nemusí někomu líbit, tohle řešení Subaru vysvětluje tím, že jeho zákazníci chtějí právě automat a i kdyby to tak nebylo, důležitý je i severoamerický trh. Právě tam je totiž automat hodně populární.

Převodový poměr je realizován řetězem, který spojuje dvě kuželové řemenice uložené na hnacím, respektive hnaném hřídeli. Následným axiálním pohybem řetězu vlevo či vpravo se mění převodový poměr. Převodovka Lineartronic umožňuje velice plynulý rozjezd a vážně zde nehrozí typické škubání či trhání, které můžeme znát u dvouspojkových převodovek či robotizovaných manuálů.

A jak se vlastně jezdí s automatem Lineartronic? Vskutku příjemně. Převodovka totiž vždy volí převod podle mnoha vstupních údajů a prakticky se dá říci, že díky tomu, že vlastně „neřadí“, nikdy nedochází k přerušení toku hnací síly. Posádka si tak užívá plynulou akceleraci, která přestane až ve chvíli, kdy dosáhnete své požadované rychlosti. Koho by nebavilo poslouchat jinak dobrou logiku automatu, přítomnými pádly pod volantem si může řadit sám, což jsem ostatně dělal celkem často.

img-responsive

Subaru Outback 2.5i Lineartronic (2015) | foto: Roman Havlín

Benzínovému Outbacku nechybí ani chuť na sportovní jízdu. Při prošlápnutí pedálu plynu až na podlahu se z motorového prostoru začal ozývat hutný zvuk a motor se nechal s velkou radostí vytáčet. Dle mého názoru je však výkon 129 kW tak akorát, pro řidiče milující rychlost a ostrou dynamiku tu chybí typický šestiválec s objemem 3.6 litru a výkonem 252 koní. Ten se ale do Evropy nedováží. V oblasti spotřeby si Outback nevedl moc dobře, protože i přes lehkou nohu na plynu jsem se nedokázal dostat pod hranici osmi litrů na 100 km, při dynamičtější jízdě to pak bylo dokonce jedenáct.

Značka Subaru se vyznačuje i propracovaným pohonem všech kol AWD, přičemž pohon pracuje rozdílně na tom, zda je vůz vybaven automatem nebo manuálem. U verze s manuální převodovkou je přítomen centrální diferenciál uzavíraný viskózní spojkou, jenž rozděluje hnací sílu mezi obě nápravy. Varianta se samočinnou převodovkou je však vybavena aktivní vícelamelovou spojkou MPT (Multi Plate Clutch). Ta je ovládána hydraulicky olejem převodovky a ke své práci využívá i její čerpadlo. Ve standardním režimu je na přední nápravu posíláno okolo 90 procent točivého momentu, jenže v případě prokluzu přední nápravy se poměr může změnit až na 50:50. Aby toho nebylo málo, Outback nabízí i doplňkový systém Active Torque Vectoring, jenž přibrzďováním kol supluje funkci samosvorného diferenciálu u příslušné nápravy.

Důležitým prvkem pro bezpečnou jízdu je taktéž systém EyeSight. Ten se dostal poprvé do Evropy až letos, jenže u verze Outback je na ostatních trzích přítomen už od třetí generace. K nám se tak alespoň dostalo jeho poslední nejpropracovanější vydání. To pracuje za pomoci dvou barevných stereokamer do rychlosti 180 km/h, má pracovní dosah 110 metrů a zorný úhel 35°. Obě kamery sledují body, ty následně skládají a výsledek porovnávají s uloženými daty. Díky tomu obě kamery fungují jako lidské oči a umí rozpoznat například osobní automobil, chodce, cyklistu nebo větší zvíře. Zajímavou funkcí je i rozpoznávání rozsvícených brzdových světel, takže vůz umí sám zabrzdit a zabránit hrozící kolizi. Systém krom toho upravuje brzdný účinek třeba i při jízdě s těžkým přívěsem, takže za tenhle systém patří Subaru velké díky.

Podvozek nového Outbacku mě osobně hodně překvapil. Umí velmi dobře filtrovat větší nerovnosti, takže se nemusíte obávat, že jízda po kamenité cestě z vás vyklepe duši. O to větším potěšením bylo to, že i v zatáčkách si vůz nechal hodně líbit a byl jízdně neutrální. Řízení vozu v ostrých zatáčkách usnadňuje o něco strmější převod řízení, který byl snížen z 16,5:1 na 14:1.

Nový Outback se zážehovou dva a půlkou pod kapotou je i ve spojení s automatem Lineartronic hodně zajímavým autem. Nabízí totiž kombinaci velkého prostorného kombi a SUV, na kterou se běžní protivníci typu Octavia Scout chytají jen málokdy (hlavně v terénu). Kladem jsou vynikající jízdní vlastnosti, ovladatelnost a taktéž špičková aktivní a pasivní bezpečnost. Protikladem může být vyšší cena, nabídka jen jednoho benzínového motoru s automatem a nebo vysoká spotřeba paliva. Každopádně platí, že Subaru má svou cílovou klientelu a je téměř zaručeno, že s jeho koupí se budete vyjímat v jinak širokém davu koncernových výrobců.

Celkové hodnocení: 88 %

Cena v základní výbavě: 999 000 Kč

Cena testovaného vozu vč. příplatků: 1 001 300 Kč

KLADY

- vysoká světlá výška

- solidní aktivní bezpečnost

- příjemný vzhled

- systém EyeSight

ZÁPORY

- pouze převodovka Lineartronic

- vysoká spotřeba

Motorizace
zážehový čtyřválec
objem: 2499 cm3
nejvyšší výkon: 129 kW při 5800 ot/min.
největší točivý moment: 235 Nm při 4000 ot/min.
 
Výkon
nejvyšší maximální rychlost: 198 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 10,2 sekundy
spotřeba paliva dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 8.7 l / 6  l/ 7 l
objem palivové nádrže: 60 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Překvapilo nebo propadlo? Subaru Outback 2.5i Lineartronic (2015)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Takhle dopadla vínová Octavia, když se v Rusku střetla s kamionem.

FOTO: Jak udělat z totálky leštěnku? Tohle museli Rusové odkoukat od nás

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud