TEST: Lepší menší Octavia? Škoda Fabia Combi 1,2 TSI 66kW

ar3, 12. října 2015, 07:35 Aktualizováno 12.10.2015, 17:53 Google+

Našli jsme slabé místo Fabie Combi 1,2 TSI 66 kW. Velký kufr nám dává větší smysl než výbava Monte Carlo, slabší TSI nám dává větší smysl než diesel a mezi malými kombíky nám větší smysl dává testovaná Fabia. Přesto to není neotřesitelně správná volba, jak by se možná mohlo zdát.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Fabia Combi Monte Carlo 1,2 TSI

Škoda Fabia Combi Monte Carlo 1,2 TSI | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Naši pravidelní čtenáři si jistě pamatují, že Fabii Combi Monte Carlo jsme již jedenkráte testovali. Tehdy šlo o model poháněný dieselovým tříválcem 1,4 TDI s automatickou převodovkou DSG. Tentokrát, se nám ale do rukou dostal s přeplňovaným, benzínovým agregátem 1,2 TSI s výkonem 66 kW.

Donutí vás se ohlédnout

Člověka, který by s vážným výrazem v tváři dokázal tvrdit, že současné generaci Škody Fabie, paket Monte Carlo nesluší, bychom hledali asi velmi dlouho. Toto tvrzení platí dvojnásob pro vůz v barvě „Laser White“, na které skvěle vynikají černé, agresivně působící detaily.

img-responsive

Škoda Fabia Combi Monte Carlo 1,2 TSI | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Těmi jsou: sedmnáctipalcová kola, maska chladiče, zatmavené světlomety, kryty zpětných zrcátek, prahové lišty přední splitter, zadní difuzor, černá panoramatická střecha a křídlo na vrchu pátých dveří. Na B-sloupku se pak skvěle vyjímá logo „Monte Carlo“. Díky agresivnímu vzhledu a této skvělé barevné kombinaci, jsem si nejednou všiml zkoumavých pohledů kolemjdoucích i ostatních řidičů.

Sportovní i uvnitř

Podobně sportovního ducha, který vládne exteriéru, nalezneme i uvnitř kabiny. Té vévodí dvojice sportovních sedadel. Ty nabízí pohodlnou pozici za volantem, včetně dlouhého sedáku a příjemného bočního vedení v oblasti stehen i boků. Bohužel to neplatí pro zadní řadu sedaček. Sportovní sedadla s integrovanou hlavovou opěrkou totiž ubrala několik centimetrů pro kolena cestujících vzadu. Pokud je tedy za volantem osoba většího vzrůstu, bude cestující na zadním sedadle mít velmi omezené místo. Nemyslitelné je pak, alespoň dle mého názoru, cestování na delší vzdálenost pro pětici dospělých osob.

img-responsive

Škoda Fabia Combi Monte Carlo 1,2 TSI | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Ovšem to je jediná výtka, kterou bych k interiéru nalezl. Naopak oceňuji kožený, sportovní volant s červeným prošíváním, které nalezneme i na krytu a hlavici řadící páky nebo rukojeti ruční brzdy. Ostatně červená barva je v interiéru vozu opravdu hojně rozšířena, a tak v řidiči vyvolává sportovní pocit. Ten doslova podtrhuje lišta na palubní desce v dekoru uhlíkového vlákna. Vše je samozřejmě velmi dobře zpracováno a slícováno. Stěžovat bychom si možná mohli na použití tvrdších plastů. To je samozřejmě docela škoda, ale v této cenové hladině nenajdeme kvalitnější materiály ani u konkurentů. Třeba příště.

Stejně jako designu, nedá se nic vyčítat ani ergonomickému rozdělení jednotlivých ovladačů. To můžeme přičítat hlavně tomu, že my Češi jsme již řadu let zvyklí na horizontální, koncernový design interiéru. Jako drobnou vadu bych možná uvedl volitelnou panoramatickou střechu, která dle mého názoru snižovala tuhost karoserie a několikrát jsem zaregistroval, že snad i při přejezdech přes nerovnosti lehce povrzávala.

Když je řeč o interiéru, je nutné zmínit zavazadlový prostor. Ten je samozřejmě zcela totožný s klasickou verzí Škody Fabie Combi třetí generace. Nabízí tak objem celých 530 litrů a po sklopení zadních sedadel máme k dispozici prostor o objemu 1 395 litrů. Obě tyto hodnoty tak pasují Fabii Combi na krále svého segmentu, alespoň co se týče velikosti zavazadelníku.

img-responsive

Škoda Fabia Combi Monte Carlo 1,2 TSI | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Motor a jízda

Přejděme ale k samotné jízdě. Čtyřválcový motor 1,2 litru TSI s výkonem 66 kW, je spárován s pětistupňovým manuálem. Vůz se v městském provozu choval hbitě jako ryba ve vodě. Co hlavně oceníte je točivý moment 160 Nm, který se dostavuje již od 1 400 otáčkách za minutu. Prakticky za několik vteřin po rozjezdu do převodovky „nasázíte“ první tři rychlosti a při plynulé jízdě po městě nemusíte nic jiného už řešit. Pokud pak vyjedete z města, stačí zhruba v 60 km/h zařadit pátý rychlostní stupeň a sledovat pozvolný nárůst rychlosti. Motor se neztratí ani při ostřejším tempu. Ovšem pokud se vám daří v městském provozu jezdit se spotřebou kolem 5,5 litru a při klidnějším jízdním stylu po okreskách dokonce pod 5 litrů, při ostřejším tempu na to můžete zapomenout. Při agresivnějším jízdním stylu se totiž motor vůbec nestydí „požírat“ více než 7 litrů na 100 kilometrů. Při poklidné jízdě po dálnici sice spotřeba začne pozvolna klesat zpět pod hodnotu 6 litrů, projeví se zde ale další neduh. Tím je absence šestého převodového stupně. Při jízdě po dálnici tak jsou dosti slyšitelné vysoké otáčky motoru. Jinak není pětistupňové manuální převodovce co vyčítat. Dráhy převodů jsou příjemně krátké a velmi přesné.

img-responsive

Škoda Fabia Combi Monte Carlo 1,2 TSI | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Podvozek i přes své sportovnější naladění skvěle filtruje drobné nerovnosti a znatelný ráz posádka zaznamenala pouze při přejezdu opravdu velké nerovnosti. Fabie samozřejmě není vybavena samosvorným diferenciálem. Jeho funkci alespoň částečně supluje systém XDS+. Ten má za úkol při ostrém průjezdu zatáčkou přibrzdit vnitřní kolo. Díky tomu se Fabie skvěle stáčí směrem k oblouku. Zmíněný systém v kombinaci se sportovním podvozkem, kotoučovými brzdami na obou nápravách a širokými pneumatikami Potenza Bridgestone nabízí velmi přesné řízení a v zatáčce skutečný pocit sebejistoty.

Za připomínku ale rozhodně sto jí i fakt, že pokud budete se svou Fabií jezdit často opravdu ostrým tempem je potřeba připravit se na nevyhnutelné výdaje. Systém XDS+ totiž nemálo při přibržďování vnitřníhokola opotřebovává kompletní obložení předních brzd. 



Resumé

Celkově ve mně Škoda Fabia Combi Monte Carlo zanechala velmi pozitivní dojmy. To hlavně díky praktičnosti, agresivnímu vzezření a sportovnímu podvozku, který poskytuje řidiči tolik potřebnou stabilitu a jistotu. Jako mírné negativum určitě vidím absenci šestého převodového stupně. To co ale vidím jako zásadní mínus, je množství příplatků. Příplatková výbava zahrnuje dvojité dno zavazadlového prostoru nebo rezervní kolo.

Druhý pohled - Filip Toužimský

Přeplňovaná 1,2 TSI je zcela odlišná od té proklínané s rozvodovým řetězem. Řetěz vyměnil řemen, výfukové svody dostaly chlazení a tak motor je méně náchylný na spotřebu při zátěži nebo třeba na dálnici. Ostatně tahle 1,2 TSI vyniká svou kultivovaností. Nečekejte žádné vibrace nebo hluk, tenhle motor je tichošlápek. To však neznamená, že by jeho jediným plusem byla kultivovanost. Už dlouho jsem nezažil tak poslušný a plynem ovladatelný motor, této, nebo podobné kubatury s turbodmychadlem. Jistě, mírná prodleva tu je, ale práce s plynem je přesná a odezva na poměry mezi dowsizingovanými motory vynikající. Solidním projevem si připisuje další body k dobru. Však už za hranicí 1100 otáček za minutu vykazuje zátah, který lineárně roste až k 5 500 otáček. Pak sice umírá, ale to lze vyřešit prostým přeřazením. Přesto se nejlépe chová ve středních a středně nízkých otáčkách. Dynamiku nebudeme dokládat 90 koňmi výkonu (nebo chcete-li 66 kW), ale poměrem výkon / hmotnost. Motor se svými 160 Nm točivého momentu bojuje s muší váhou, která nepřesahuje 1,1 tuny. Zrychlení na 100 km/h netrvá o moc déle, než 11 sekund a maximálně umí uhánět rychlostí atakující číslovku 180 km/h. To vše se skvělou spotřebou. Během testování nebyl problém udržet se pod 6 litrů. A to i při ježdění ve městě a po dálnici. Mimo ni klesala hluboko pod 5 litrů, přičemž ve městě se nedostala výrazně přes 6 litrů Naturalu 95 na 100 km.

Elektrický posilovač řízení moc informací k rukám řidiče nepouští, ale je rychlý, adekvátně přesný a s optimálním nastavením tuhosti odporu. To samé platí i pro řazení, přesné, rychlé s krátkými drahami a s ideálním mechanickým odporem.

Teď to vypadá jako pochlebování boleslavskému kombíku. Rozhodně to tak není, jen reprodukuji fakt, že se Fabie skvěle ovládá a to dokládá i podvozek. Ten má spoustu přilnavosti, kterou neztrácí ani na rozbitější vozovce. O glanc přichází až při výraznějším bočním přetížení na příčných nerovnostech a to jsou ostatně úhelné kameny i co se komfortu týče. Příčné nerovnosti a prahy Fabie filtruje jen s obtížemi. Jinak žehlí všechny druhy nerovností. Agilní jízdní vlastnosti snoubila škodovka s komfortem, takový optimální kompromis, ač bych osobně zastával u malého kombíku větší důraz na komfort, ale to bychom nemohli mít sportovní paket, který obsahuje tužší tlumiče a o 15 mm nižší světlou výšku.

Fabia nabízí spoustu vnitřního prostoru, velký zavazadlový prostor, skvělou ergonomii a perfektní zpracování. Po stránce jízdních vlastností patří ke špičce segmentu a nové TSI je živoucím důkazem, že na tom prozatím ještě nejsme tak špatně. Fabia není dokonalá, ale podařilo se ji snoubit to, co malý kombík potřebuje, velký vnitřní prostor, dobré jízdní vlastnosti a levný provoz. Není žádný výrazný důvod proč říci Fabii NE.

Celkové hodnocení: 90 %

Cena testovaného vozu v základu: 339 900 Kč

Cena testované verze vč. příplatků: 452 400 Kč

KLADY

- stylový design
- velký zavazadlový prostor
- nízká spotřeba
- pružnost pomotu
-přesná převodovka

ZÁPORY

- množství příplatků

Motorizace

Zážehový přeplňovaný čtyřválec TSI
Objem: 1197 ccm
nejvyšší výkon: 66kW při 4400 otáčkách za minutu
největší točivý moment: 160 Nm při 1400 otáčkách za minutu

Výkon

Maximální rychlost (km/h): 185
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 11
Výrobcem udávaná spotřeba paliva město/mimo/kombi (l/100 km): 6 / 4 / 4,7
Objem palivové nádrže: 45 l

 

 

Vytisknout

Diskuze: TEST: Lepší menší Octavia? Škoda Fabia Combi 1,2 TSI 66kW

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Giulia s dvoulitrovým motorem byla přistižena při testech

VIDEO: Základní Alfa Romeo Giulia byla přistižena na ulici

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud