TEST: Příjemný společník na cesty - Citroën Berlingo 1.6 BlueHDI XTR

ar5, 3. srpna 2015, 08:00 Aktualizováno 4.8.2015, 09:10 Google+

V první polovině letošního roku se na našem trhu představil populární Citroën Berlingo v lehce omlazené podobě. Změny se tentokrát podívaly hlavně pod kapotu a na designu se podepsaly jen z malé části. I tak jsme si ale nenechali ujít příležitost a přinášíme vám jeho podrobný test. Testovaná rodinná specifikace Multispace nesla výbavu XTR a pod její kapotou se objevil nový naftový motor 1.6 BlueHDI o výkonu 120 koní. Zde jsou proto dojmy z testu, při kterém jsme vůz nešetřili a bylo s ním ujeto celkově bezmála 1300 km.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Citroën Berlingo 1.6 BlueHDI XTR

Citroën Berlingo 1.6 BlueHDI XTR | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Usměvavý Francouz

Facelift stávající druhé generace Berlinga je tady vlastně už po druhé. Přitom prvním v roce 2012 se změnila hlavně jeho tvář, o tři roky později tu proto máme modernizaci hlavně v oblasti techniky. Díky druhé nejvyšší výbavě XTR se navíc z Berlinga stává drsně vypadající osobní dodávka, které to náramně sluší a je více chráněna před každodenními ťukanci a oděrkami díky černým plastovým dílům.

img-responsive

Citroën Berlingo 1.6 BlueHDI XTR | foto: Roman Havlín

A co vlastně přinesla letošní modernizace po stránce designu? Změn si můžeme všimnout hlavně na přídi, kde se změnilo umístění LED diod pro denní svícení. Ty dostanete až od druhé výbavy Feel a diody jsou vsazeny do černého ochranného plastu nad mlhovkami. Nejnovější vydání Berlinga dále nabízí i nový přední nárazník a nižší a zároveň širší masku chladiče

Nevím jak vám, ale já jsem s designem vozu spokojený. Berlingo ve své nejnovější podobě vypadá roztomile, v provedení XTR až lehce drsně a jeho svěží tvář a krásně vytvarované linky karoserie ukazují, že i osobní dodávka umí navodit pocit plnohodnotného rodinného auta.

Prostornost je jeho hlavní doménou

Kdybych měl jedním slovem shrnout kabinu Berlinga, asi by na to vystačil jen jeden pojem - vzdušnost. Jenže odbýt interiér jedním slovem by byla škoda, je totiž zpracován celkem dobře, všechny ovladače jsou zde umístěny přehledně a snad jen ovládání hlasitosti autorádia by si zasloužilo otočné kolečko na straně řidiče, nikoliv dvě tlačítka skoro až na místě u spolujezdce. Dále mě nepotěšily převážně tvrdé plasty a kožený volant, který mě svým postarším vzhledem lehce zklamal. Počítejte také s tím, že při přejezdech větších výmolů se může ozývat drnčení jednotlivých dílů palubní desky, což se mi několikrát za dobu testu stalo.

Co se týče komfortu na cestách, látkové sedačky Berlinga jsou dostatečně rozměrné a velmi pohodlné, což prověřila i opakovaná cesta po naší známé dálnici D1. Ani po ujetí 300 km na jeden zátah jsem z kabiny nevylézal nikterak polámaný či snad naklepaný. Komfortu pomáhala i výškově nastavitelná látková loketní opěrka, která je samostatná pro sedadlo řidiče, spolujezdec má totiž svou.

img-responsive

Citroën Berlingo 1.6 BlueHDI XTR | foto: Roman Havlín

Jelikož se jedná o menší dodávku, asi není potřeba zmiňovat obří prostor nad hlavou, i se svou výškou 180 cm jsem zde měl ještě dobrých 15 cm místa k dobru. Nade mnou se navíc nacházela i polička, kam se dá při troše snahy umístit i 1,5 litrová láhev s pitím. Co se týče ostatního prostoru, Berlingo nabízí možnost úplného sklopení sedadla spolujezdce směrem vpřed, díky čemuž převezete v připadě potřeby předmět o délce až 2,6 metru! Zavazadelník nabízí v základní pětimístné verzi objem 675 litrů a pokud je vám to málo, po vyjmutí zadní lavice, se vám naskytne plocha o objemu 3000 litrů.

A když už jsme u těch odkládacích prostor, nejen do poličky nad mou hlavou se dalo uložit leccos. Po celé kabině Berlinga jsou doslova rozesety úložné prostory o různých velikostech. Prakticky se dá říci, že zde uložíte věci od žvýkaček až po středně velký nákup. U každého sedadla je v podlaze velká úložná schránka, ve dveřích řidiče a spolujezdce je pro změnu obří dvojitá kapsa a nad palubní deskou byly další dvě úložné schránky. I přesto vše mi ale chyběla jedna věc, a tou bylo místo, kam bych si mohl přehledně uložit svůj mobilní telefon. Za celou dobu testu jsem prostě nenašel místo, kam bych jej uložil a zároveň jej měl plně na očích..

Díky faceliftu zavítal do kabiny Berlinga i nový dotykový displej o úhlopříčce sedm palců. Ten má rychlejší procesor a v nejvyšší výbavě obsahuje navigaci. Jeho další předností je, že přenáší obraz z parkovací kamery a dovede zobrazit údaje z displeje vašeho mobilního telefonu díky systému Mirror Screen. Komu je to málo, tak letos v listopadu se do nabídky dostane systém automatického brždění, který účinní Berlingo zas o kousek bezpečnějším.

Dynamický a přitom úsporný motor

Pod kapotou vozu se nově usadila naftová pohonná jednotka 1.6 BlueHDI s výkonem 120 koní a točivým momentem 300 Nm. Právě ta poháněla i testovaný vůz a ve spojení s celkem přesnou šestistupňovou manuální převodovkou tak byla vytvořena ideální souhra. Berlingo si totiž s tímto motorem neřeklo o moc paliva a zároveň mu nechyběla dostatečná porce dynamiky.

Motoru nechyběla kultivovanost, pružnost a též velmi solidní a plynule dávkovaná dynamika. Při vytočení motoru k 2000 ot/min. se začíná dostávat počátek plného výkonu. Při dálničním tempu 130 km/h točila pohonná jednotka 2450 ot/min. a do kabiny se spíš než hluk motoru dostával aerodynamický svist. Testovaná verze myslí hlavně na nízkou spotřebu a ta se za dobu testu pohybovala na velmi solidních hodnotách! Výrobce uvádí 4,4 litru na 100 km a já musím potvrdit, že při opravdové snaze se dá dostat na 4,7 litru. Právě za tolik jsem totiž zvládl trasu o délce 350 km, která obsahovala částečně  město, okresní silnici a z velké části dálnici. Nutné je ale podotknout, že pokud budete využívat plný potenciál motoru, díky krabicovitému tvaru auta čekejte, že výsledná spotřeba se v průměru ustálí na 6 litrech.

img-responsive

Citroën Berlingo 1.6 BlueHDI XTR | foto: Roman Havlín

Motor disponoval v rámci myšlení na nízkou spotřebu i systémem Start Stop. Francouzská verze tohoto systému je bleskurychlá a motor se nastartuje během mžiku. Jeho utlumení je navíc na výborné úrovni a posádka může hovořit normálně i ve vyšších dálničních rychlostech Horší je to už se samotným naladěním posilovače řízení. K nevzhlednému volantu se totiž přidává necitlivé a gumové řízení. Ve vyšších rychlostech je řízení příliš těžké a když foukne větší boční vítr, má řidič dost práce vůz udržet na silnici.

Zmodernizovaný Citroën Berlingo se navíc ani při dynamičtější jízdě moc nenakláněl. Samozřejmě, jízdní stabilitou na tom není díky své koncepci stejně jako klasický hatchback, ale jeho tlumiče krásně žehlily větší výmoly a nerovnosti, přičemž v zatáčkách nehrozily nějaké velké náklony. V příplatkové výbavě se ocitl i jízdní systém Grip Control, který lze objednat jen pro verzi XTR a stojí deset tisíc korun.

Ten však není náhradou za pohon všech kol, dotyčný systém pouze upravuje chování stabilizačního systému podle povrchu, na kterém se aktuálně pohybujete. Otočný ovladač nabízí hned několik režimů (sníh, písek, bláto, klasická silnice a Off). Potěší taktéž to, že deaktivaci systému ESP lze provést až do rychlosti 50 km/h, po jejím překročení se sám opět aktivuje.

Proč se pro něj rozhodnout?

Omlazené Berlingo opět ukázalo, že se vě světe neztratí a svou cílovou klientelu si najde, tak jako tomu bylo u první generace a předfaceliftované verze té současné. Obří vnitřní prostor, útulnost a velký zavazadelník potěší nejednu rodinu či podnikatele, což se dá říci i o nové naftové jednotce 1.6 BlueHDI s výkonem 120 koní. Mezi pozitiva patří též roztomilý vzhled a nebo velký komfort na palubě. Pokud bych měl ale hledat negativa, zařadil bych do nich zcela jistě postarší typ koženého volantu, hůře odladěný posilovač řízení a nebo vrzající některé části palubní desky.

Celkové hodnocení: 86 %

Základní cena vozu: 389 900 Kč (Berlingo 1.6 BlueHDI Feel)

Cena testované verze vč. příplatku: 439 900 Kč

KLADY

- vzhled

- velká prostornost

- úsporný motor

- jízdní komfort

ZÁPORY

- posilovač řízení

- někdy vrzající díly palubní desky

Motorizace
naftový čtyřválec s turbem
objem: 1560 cm3
nejvyšší výkon: 120 koní při 3500 ot/min.
největší točivý moment: 300 Nm při 1750 ot/min.
 
Výkon
nejvyšší maximální rychlost: 176 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 11,4 sekundy
spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 4,9 l / 4,2 l / 4,4 l
objem palivové nádrže: 53 litrů

 

Vytisknout

Diskuze: TEST: Příjemný společník na cesty - Citroën Berlingo 1.6 BlueHDI XTR

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Havarované Ferrari F12 Berlinetta

Foto: Chcete si koupit totálně rozbité Ferrari F12 Berlinetta?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud