Prohnali jsme ostrý Jaguar XE R. Jede zběsile + VIDEO

ar2, 6. července 2015, 18:29 Google+

Jaguar XE S je auto dvou tváří. Komfortní a vyvážené cestování se může během okamžiku přetavit ve zběsilé a dramatické svištění krajinou.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jaguar XE S 3,0 V6 340 koní (2015)

Jaguar XE S 3,0 V6 340 koní (2015) | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Těžko byste hledali schopnějšího protivníka BMW 335i. Nové XE S hraje vysokou hru a nebude vyzývat soupeře, nýbrž soupeři budou vyzývat tuhle zběsilou kočičku. Ehm, tedy spíše šelmu. Ale nebojte se, nebude vás chtít vytrestat za každou chybu, je to taková paní učitelka, která vám bude pomáhat dostávat se dál.

Spolu s naftovou verzí nového Britského sedanu Jaguaru XE, jsme měli možnost osedlat i nejostřejší derivát této distingované novinky. Šestiválec přifouknutý kompresorem a pohon jen zadní nápravy sliboval spoustu zábavy, ale také hrozil Damoklovým mečem nad hlavou každého zbrklého a méně zkušeného řidiče.

Šestiválec o objemu tří litrů měl na výpomoc kompresor, který mu vtiskl charakter a projev, který je obvykle cizí turbodmychadlem přeplňovaným třílitrům. Není náhodou, že tenhle motor je vypůjčený z F-Typu.  Papírově neoslní, ale i tak vás svou silou překvapí, je jí totiž tak akorát. Není brutální, jako u M3 u které vám vyhrknou slzy strachu. Je kultivovaný a přitom dravý a s gradací výkonu charakteristickou atmosférám. Jeho 250 kW graduje při 6500 otáčkách zatímco maximální točivý moment 450 Nm nastoupí při 4500 otáčkách.

img-responsive

Jaguar XE S 3.0 V6 SUPERCHARGED 340 koní | foto: Jaguar

Motor bychom měli. Co převodovka. Že by každý petrohead chtěl mít raději manuál? Jistě, ale ten si přeci nekoupí sedan. Automat ZF v XE S skvěle žongluje s rychlostmi. Pokud budete správně pracovat s plynem a budete předvídaví, odmění vás včasným řazením bez zmatků. V manuálním módu vám neodřadí vyšší stupeň bez vašeho svolení a tak se může lehce stát, že budete často klepat na dveře omezovače..

Famózní symfonii techniky uzavírá řízení a podvozek. Poddajný, komfortní a přitom tvrdohlavě stabilní i na nerovnostech. Díky preciznímu vyvážení hmotnosti v poloměru 50:50 cítíte vyváženost a neutralitu, která z nedotáčivosti lehce sklouzne k přetáčivosti, kde vás zastaví ESP. Když ho vypnete, můžete si vychutnat precizní powerslide.

Již zmíněné řízení je progresivní a přesné, můžete vést auto bez okolků a námahy, kam chcete a apex trefíte s přesností snipera. Vše důležité vám ihned přenese do rukou a přitom klade optimální sportovní odpor.

Celkově auto působí tak, jak je udělané. Tedy lehkým a velmi vyváženým dojmem. Nižší hmotnost, těžiště proklatě nízko, stejně jako posez za volantem dotváří celkovou tvář. Tento nezaměnitelný charakter cítíte z každé vteřiny za volantem a není náhodou, že slovo charakter zmiňuji tak často. Jaguar vtiskl "iXEčku eS" své geny a je to cítit.

Díky XE S dostává „rychlost na okreskách“ trochu jiný rozměr. Pokud budete jezdit rychle, musíte se naučit udržovat větší rezervy pro brždění. Zvláště proto, že se brzdy po docela krátké ostré jízdě unaví a pak kouří, jsou cítit a jsou unavenější, než ve chvíli, kdy jste vyjeli.

img-responsive

Jaguar XE S - takhle kočička kouří po deseti ostrých kilometrech | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Skvělý chraplavý zvuk, který se line z dvojice výfuků a prská a funí bohužel nepronikne do kabiny. Sráží to požitek z jízdy je tak nižší. Jak si máme tu skvěle sehranou techniku užít bez pořádného rachotu?

Posledním střípkem do naší mozaiky jízdních dojmů je celkový dojem. XE S není tak neurvalé jako BMW 335i, natož tak brutální jako M3. Je to gentlemansky charakterní, rychlé a zábavné auto. K tomu vypadá skutečně skvěle a není ani záludné. Přetáčivost lze rychle odhadnout, přesné řízení pomůže s držením čisté stopy, a pokud nebudete hodně neurvalí, tak i ty brzdy budou stíhat. K tomu připočtěme skvělý, poddajný a vytrvalý podvozek a na závěr perfektní práci automatu.

Při srovnání XE S a 335i to vypadá na alibistickou plichtu. Tu nuanci mezi BMW a Jaguarem stejně musíte zjistit na vlastní kůži a obě auta si zkusit. Jednomu může více vyhovovat neurvalost BMW a také možnost manuálu, jiný ocení charakter a lehkost Jaguaru. Tak či onak je výsledek jasný. Jaguar udělal velmi schopné auto, které bude ostrým sokem pro německou prémii a má ambice zamíchat kartami, a to nejen v okrajové oblasti nejsilnějších verzí těchto sedanů. Uvidíme co na to odpoví faceliftováné BMW 340i.

Vytisknout

Diskuze: Prohnali jsme ostrý Jaguar XE R. Jede zběsile + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Manuální převodovky jsou v ohrožení, alespoň dle šéfa divize M Sport - anotační foto

Manuální převodovky jsou v ohrožení, alespoň dle šéfa divize M Sport

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud