TEST: Hyundai Genesis 3.8 GDI V6 - překvapivý ano, bezchybný nikoliv

ar2, 30. března 2015, 09:30 Google+

Nový Genesis je trochu Hyundai z jiné planety. V Evropě si nebude užívat prodejních úspěchů, i přesto má velký význam a svou roli si na automobilovém trhu rozhodně zahraje. Má však své chyby, jsou to nejen drobnosti, ale i výraznější přešlapy. Pojďme se bez předsudků podívat na to, jaký je nový Genesis.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hyundai Genesis

Hyundai Genesis | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Genesis je primárně určený pro domovský (Jihokorejský), Americký popřípadě Australský a Čínský trh, přičemž se zřejmě bude dobře prodávat také v Rusku. Evropa, jako dosti specifický a hodně vybíravý trh není pro Genesis rájem. Dokonce ani automobilka s výraznými prodeji nepočítá. Jeho úloha je tu spíše jako demonstrace Evropanům, že Hyundai umí udělat i luxusní a poměrně silnou limuzínu, která skvěle vypadá, má kdejakou technologickou vymoženost a nabízí poměrně komfortní svezení. To však neznamená, že spousta lidí, by s ním nebyla spokojená.

Design – působivý a neotřelý

Naprosto upřímně, auto vypadá vážně skvěle, ač se mi snad žádný Hyundai moc nelíbil, tak Genesis mě uchvátil. A nejsem rozhodně sám. Hodně lidí jej pochvalovalo, často se za ním otáčelo a dvakrát se mě dokonce zeptali, co to je za auto, co umí co má pod kapotou a kolik to stojí a všichni žasli.

Přesto se nemohu ubránit několika dojmům, především podobnostem s jinými značkami. Logo mi trochu připomíná Aston Martin, maska zase Audi a zadek trochu Maserati. Nechci designerům Hyundaie křivdit, že se inspirovali jinde, nebo dokonce tvrdit, že kopírovali od ostatních. Jen v tom vidím podobnost.

Interiér – na první dojem neuvěříte, že je to Hyundai

Exteriér mě velmi mile překvapil a o to lepší dojem ve mně vzbudil interiér. Už při otevření masivních dveří, které se za mnou elektricky dovřely, a usednutí do rozměrných sedaček mě okouzlilo. Toto kouzlo trochu zmírnilo při pohledu na „obarvené“ kožené čalounění, které od modrých džin předchozích řidičů neslo modré tóny.

Jinak sedačky a kožené čalounění působilo velmi hodnotným dojmem. Krásná kombinace světle béžové s černým kontrastním obšitím a pravým tmavým jasanovým dřevem. Luxusní dojem opět zavanul. Po trochu důkladnějším zkoumáním zjišťuji, že tu je pět rozdílných dekorů. Středový tunel tmavě šedým plastovým dekorem s podivnou konturou, výplně dveří a část palubní desky dřevem a matným hliníkem, okolí ovladačů a řadící páky s černého leštěného plastu a pak pár detailů z imitace chromu. Do toho tmavé měkčené plasty v černých, tmavě šedých a béžových barvách.

To však nic neměnilo na pohodlí, které uvnitř panovalo. Velkorysá dobře tvarovaná sedadla s vyhříváním i ventilací, plně elektricky polohovatelná. Ruku v ruce se skvělými sedadly jde i nabídka prostoru. Na všech místech, krom prostředního vzadu budete mít dostatek prostoru jak na nohy, či v oblasti loktů a hlavy. A to i při cestování ve čtyřech. K tomu ještě dojem vzdušnosti, díky velkým zadním bočním oknům a zejména prosklené střeše. Zde obstál Genesis bravurně.

Ostatně Genesis by skvěle zvládal i funkci limuzíny. Zadní sedadla se dají posouvat a polohovat jak v podélném směru tak i úhel sklopení opěradla. Navíc ze svého místa můžete posouvat sedadlem spolujezdce a udělat si ještě více místa na nohy. Ze zadního sedadla můžete ovládat i hudbu ve voze tedy rádio, přehrávání médií a ovládání hlasitosti či úplně vypnutí.

Řidiči sekunduje hned několik asistentů, krom adaptivního tempomatu, třeba hlídání mrtvého úhlu, udržování jízdy v pruzích, čtení značek nebo adaptivní ovládání světlometů, které jsou „jen“ bi-xenonové. Samozřejmostí je navigace, příjem DAB, 360° kamerový systém kolem vozu a asistent pro automatické parkování či detekci projíždějících vozidel při vyparkovávání z řady vozidel. To vše ve standartní výbavě. Chybí tu však zásuvka na 230 V a vzadu nečekejte samostatné ovládání klimatizace, a už vůbec ne digitální. Jen si můžete regulovat teplý/studený vzduch, který k vám bude proudit…

Cena

Původně jsem nechtěl Genesis srovnávat s konkurencí. A ani není u mě běžné v testech rozebírat cenovou politiku jednotlivých modelů, ale mám za to, že to mnohým z vás pomůže si auto zařadit do příslušného „segmentu“. I když má rozvor náprav o něco delší než A8 a téměř shodný s BMW 7, svou velikostí uvnitř a vlastně i co do vnějších rozměrů spadá spíše do sfér A6, BMW 5 či Mercedesu E. Svou roli konkurenta hraje trochu neobvykle.

Genesis začíná a končí na cenovce 1 629 990 Kč. Základní cena BMW 5 s obdobně výkonným motorem začíná na ceně 1 552 000 Kč, Audi A6 na 1 453 900 Kč. Samozřejmě bez výbavy, kterou Hyundai nabízí, zato s daleko lepšími dynamickými parametry a nižší spotřebou.

Jízda a motor – sametově hladký, nenaddimenzovaný

V ceníku naleznete kromě jediné ceny a výbavy i jediný motor a převodovku. Pro tuzemské zákazníky má Hyundai vidlicový atmosféricky plněný šestiválec s objemem válců 3,8 litru. Hliníkový blok, rozvodový řetěz variabilní sání, proměnlivé časování sacích a výfukových ventilů či přímí vstřik paliva, to vše znamená výsledných 232 kW a 397 Nm točivého momentu. Realita nabízí zrychlení z 0-100 km/h za 6,8 sekundy a maximální rychlost 240 km/h. Není to oslnivé, ani na papíře a ani ve skutečnosti.

Na dvoutunovou limuzínu to ale bohatě stačí. Závodit se s ní nebude, na sportovní jízdu bude muset majitel jednoduše rezignovat. Zato se ale motor umí odvděčit. Sametový chod, který rostoucími otáčkami připravuje nádherný zvuk, který graduje a u červeného pole návykově potěší každého petroheada. Do zhruba 3 tisíc otáček o motoru prakticky nevíte. Díky absenci turbodmychadla o něm nevíte ani po stránce síly, v nízkých otáčkách má motor letargický projev. Síla přichází přichází až při 4 tisících. Maximum točivého momentu dorazí při 5000 otáček za minutu.

Motor není ideální na sprintování a rozjíždění dvoutunového monstra, jakmile se dá do pohybu umí být poměrně svižný a to až do rychlostí 200 km/h. V uzákoněném rychlostním spektru na našich silnicích nebudete mít žádný problém.

Motoru sekunduje osmistupňová automatická převodovka. Neoplývá závratnou rychlostí řazení, ale plynulé a téměř necitelné měnění rychlostí zvládá poměrně dobře. V eko režimu posílá otáčky hodně dolů a ve sportovním naopak nechává vytáčet motor trochu více. Taková klasika, bohužel při manuální módu musíte na převodovku čekat a čím více stupňů tím déle, tedy při 90 můžete jet klidně na osmičku a pro předjetí chcete třeba trojku. Víc netřeba komentovat.

Podvozek disponuje „pouze“ adaptivními tlumiči, které sice neumí jednotlivým nastavením měnit charakter podvozku tak jako u Passatu, ale i tak je podvozek konejšivě pohodlný. Zdatně filtruje všechny nerovnosti a to i ostré, při kterých si občas jen decentně bouchne či zatřese. Na druhou stranu je poměrně dobrou oporou pro řidiče. I když se Genesis výrazněji naklání, tak podvozek drží jak přikovaný. Dlouho se chová neutrálně a až v opravdu vyostřených situacích přechází do bezpečné nedotáčivosti.

Když jsem na výjezdu na vytočenou dvojku přidal plyn, pohon všech kol měl tendenci poslat auto dveřmi napřed, bohužel jej zastavila stabilizace a kontrola trakce a ano, obojí nelze částečně deaktivovat a už vůbec ne vypnout. Škoda, třeba Audi A8 tuto možnost nabízela.

Spotřeba u takto objemného motoru, se šesti válci a bez dopování turbodmychadlem, bude logicky vysoká. V dopravní špičce při projíždění městem (Genesis nemá Start/stop) bude usrkávat i přes 20 litrů na 100 km. Mimo něj umí umírněnou jízdou jet i pod 10 litrů na 100 km, dálniční přesun znamená 12 spíše 13 litrů. Kombinovaně jsme se pohybovali kolem hodnoty 14, nejnižší spotřebu jsme měli 8,7 (50 km) a nejvyšší 37 litrů (7 km).

Závěr – pro koho jsi, Genesisi?

Teď bych rád naznačil, kdo je podle mě vhodným zákazníkem. Je to někdo, kdo tolik nenajezdí, chce luxusní limuzínu, nejde mu o vychloubání se před sousedy a zkousne některé nedostatky. Za cenu BMW 5 se základnější výbavou dostane plně vybavený Hyundai. Hlavním vodítkem tedy bude to, jak velký máte, vy a vaše peněženka, odpor k častým návštěvám čerpací stanice.

Celkové hodnocení: 91 %

Základní cena: 1 629 990,- Kč

Cena testované verze: 1 629 990,- Kč

Klady:

+majestátní a líbivý vzhled

+zpracování a odhlučnění kabiny

+kultivovaný a výkonný motor

+komfortní podvozek

 

Zápory:

-pomalejší převodovka

-vysoká spotřeba

-je to Hyundai

 

Motorizace:

Zážehový atmosférický vidlicový šestiválec

objem: 3778 cm3

nejvyšší výkon: 232 kW

maximum točivého momentu: 397 N.m.

palivo: benzín

 

Provozní vlastnosti:

Maximální rychlost: 240 km/h

Zrychlení 0 - 100 km/h: 6,8 s

Spotřeba: město/mimo/kombi 16,2 / 8,9 / 11,6

Vytisknout

Diskuze: TEST: Hyundai Genesis 3.8 GDI V6 - překvapivý ano, bezchybný nikoliv

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Subaru Outback

První zkušenosti se Subaru EyeSight – čtyři oči lepší dvou

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud