TEST: Honda CR-V 2.0-VTEC 4x4 - SUV mnoha tváří

ar2, 12. ledna 2015, 08:05 Google+

Středně velké SUV s benzinovým dvoulitrem nezní jako prodejní trhák. Přesto tohle benzinové CR-V tvoří přibližně třetinu prodejů. Kroutíte nevěřícně hlavou? Tak čtěte dál, rád vám to objasním.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
honda cr-v

honda cr-v | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Segment středně velkých SUV se těší velké oblibě, ač jejich atraktivitu trochu narušují menší crossovery, které jsou vesměs levnější a designově propracovanější. Není však výjimkou, že velký kombík odvede stejnou úlohu stejně dobře, někdy i lépe a to za výrazně nižší peníze. Navíc řidiči dopřeje i trochu zábavy za volantem. Dnes je to ale jiná písnička a tohle CR-V umí víc, než jen dobře vypadat v městských ulicích.

Design – zdánlivě ale přeci zpět k atraktivitě

Když před necelými 20-ti lety dorazila první generace Hondy CR-V, vypadala jak krabice a o zajímavé designu jste si mohli nechat jen zdát. Druhá generace se nesla v dosti podobném duchu. S třetí generací dorazila designová revoluce. Nepřehlédnutelná  byla přední část připomínající zobák kachny a okna s výrazným obloukem
Když dorazila současná generace, a já letmo prošel fotky, byl jsem přesvědčen, že se opakuje písnička a je to jen „vylepšení“ předchozí generace. Design získal úplně novou tvář, navzdory tomu, že rozměry zůstaly stejné.

Přední část trochu skrývá svůj masivní výraz a úplně ztratilo nevzhlednou příbuznost s kachním zobákem. Naopak, vypadá velmi atraktivně. Výrazně skloněná mřížka chladiče s chromovanými detaily, na kterou vkusně navazují světlomety protažené směrem k čelnímu oknu definují tvář auta. Decentní boční linie, a okenní oblouk o větším poloměru se zajímavým zakončením, na které navazují zadní světlomety, kopírující tvar bumerangu tvoří velmi vkusný celek.

Interiér – Amerika každým coulem

CR-V je postaveno především podle Amerického zákazníka. I díky úpravám ve stopách posledního Civicu, je interiér CR-V o něco lepší, než u předchozí generace. Především zmizela ta pověstná díra mezi řidičem a spolujezdcem, kde byla rovná podlaha jako kdybyby se tam mělo montovat třetí sedadlo.

Nové jsou budíky, které důvěrně známe z Civicu. Jsou dobře čitelné, poskytují všechny důležité informace a drží se i starého analogového zobrazování údajů o spotřebě a teploty vody. Na budíky je skrze volant poměrně dobře vidět. Ten by si však zasloužil poněkud tlustší věnec a zejména lepší tlačítka, která se mi neovládala příliš pohodlně. Co však je velký přešlap je ovládání palubního počítače pomocí trojice tlačítek utopených na sloupku řízení ke kterým není moc dobrý přístup.

Na druhou stranu, ergonomie ostatních ovladačů není až tak špatná, jistě, nedosahuje takové propracovanosti, jako u některých konkurentů, ale zvyknout se na to dá poměrně rychle.

Zatímco volant i hlavice řadící páky jsou potažené kůží, klasické madlo ruční brzdy se musí spokojit s tvrdým plastem. Grafika a propracovanost palubního systému, přes který ovládáte rádio, média, telefon a nastavení, je již velmi zastaralá.

Sedadla jsou příjemně měkká, nabízí vcelku slušnou podporu těla a jsou potažena velmi jemnou látkou. Sedáky jsou sice kratší, ale i přes tento fakt se na nich sedí vskutku pohodlně. I rozsah nastavení je dobrý, jen manipulace se sklonem sedáku je velmi nepříjemná, provádí se totiž páčkou a tak to chce trochu trpělivosti, než trefíte ten ideální sklon.

Prostoru je uvnitř vozu dostatek. Jak v příčném a podélném směru, tak i nad hlavou a není tak divu, že uvnitř máte dobrý pocit ze vzdušného interiéru. I výhled z pozice řidiče je vcelku dobrý, menší rozměr A sloupků, nebo velká vnější zpětná zrcátka. Bohužel nepotěší široké C sloupky a menší zadní okno. Na tuto nevýhodu má Honda řešení. Je to zadní parkovací kamera, která má výbornou grafiku a zobrazuje dobrý obraz i za úplné tmy. To je například kámen úrazu Renaultů.

Praktičností CR-V nedosahuje na kvality domácí stálice, ale jeho zavazadlový prostor minimálně objemem bude vyhovovat většině zákazníků. Překvapením byly i na obou stranách kufru háčky na nákupní tašky, bohužel jsou posazeny poměrně nízko a tak i menší igelitka nebude viset, ale téměř ležet na dně kufru a při první ostřejší zatáčce se vyhákne.

Jízda a motor – pro řidiče

Teď přichází chvíle, kdy vám konečně objasním, co stojí za úspěchem benzinové varianty CR-V. Tohle SUV umí, jako jedno z mála, nabídnou řidiči zábavu za volantem. Tedy v mezích schopností SUV.

Začnu pěkně popořadě, a to motorem. Tím je, jak jsem již zmínil, atmosféricky plněný benzinový čtyřválec o objemu 2,0 litru. Ten vyvíjí výkon 114 kW a poměrně nízký točivý moment s maximem 192 N.m. I přes nepříliš oslnivý točivý moment je CR-V svižné, respektive daleko svižnější než by jste čekali. Motor má příjemný točivý charakter a velkou chuť po otáčkách. To znamená, kdo chce jet, musí motor točit, tedy i více řadit.

A to samozřejmě nadšeným řidičům nedělá problém, obzvláště pak s tímto šestistupňovým manuálem, který má přesný chod a středně dlouhé dráhy, dokázal bych si ho představit i trochu tužší, ale i takhle je s ním řazení vážně zábava.

To mě přivádí k pedálům, respektive spojce, o které se zmiňuji jen zřídka. V tomto případě proto, že zabírala až ve vyšších polohách pedálu a práce s ní, nebyla tak příjemná, jako u jiných vozů. Postrádal jsem větší porci citu. Zato brzdy a jejich dávkovatelnost byla prvotřídní, stejně jako výdrž.

Kladně můžu hodnotit i řízení, které bylo na třídu SUV velmi dobře odladěné, citlivé, komunikativní a nepřenášelo nežádoucí vlivy od přední nápravy.

Podvozek byl poddajný, řidičsky vstřícný a velmi dobře odladěný. Tím mám na mysli jeho vyváženost mezi komfortním naladěním a jistotou v zatáčkách. Filtrování nerovností zvládal dobře, hlubší kanál, nebo výrazná příčná nerovnost mu sice dělá problémy, ale to většině aut. Dobré bylo i odhlučnění podvozku. Zklamala mě světlá výška, která je pouhopouhých 165 mm, Octavia Scout má o 6 mm více. Na jízdu v terénu tak zapomeňte. I pohon všech kol, nepatří k těm propracovanějším a jeho výrazné upřednostňování předních kol přispívá k nedotáčivému charakteru. Na zábavu na zasněženém parkovišti vám poslouží lépe úplně jiný automobil.

Ožehavé téma, spotřeba, dnes nemůže být opomenuto. Je to totiž oblast, kde CR-V v mých očích pohořelo nejvíce. Na výrobcem udávaných 7,4 litrů v kombinovaném provozu ihned zapomeňte. Já se za dobu testu nedostal pod 8,3 litru. Přitom byl téměř neustále zapnutý režim EKO, jezdil jsem spíše pomaleji, odřazoval již téměř okamžitě po rozsvícení ukazatele řazení a na dálnici nejezdil více než 120 km/h. Při městském projíždění podvečerní Prahou jsem jel za 11,5 litru, mimoměstské kodrcání se po okresce znamenalo odběr 7,6 litrů. Nutno podotknout, že zimní 17-ti palcové pneumatiky a hodně větrné počasí výsledné spotřebě nepomohlo směrem dolů. Při normální jízdě, bez omezování v podobě eko režimu počítejte spíše s 9 až 9,5 litry, v létě o pár deci méně. Svižná jízda a cesta s naloženým autem bude znamenat atakování dvouciferných hodnot.

Resumé -  kdo hledá nalezne 

Honda CR-V s benzinovým dvoulitrem je velmi zajímavou volbou pro nadšené řidiče a pro ty, kterým v uších dieselový projev nelahodí. Odpustit mu rozhodně musíte jeho zastaralý interiér, nižší výkon motoru a také o dost vyšší spotřebu než výrobce sám udává. Těm ostatním by mohl dobře sloužit v dieselovém provedení, buďto s dieselem o objemu 2,2 litru, nebo úspornou 1,6.

Celkové hodnocení: 86%

Základní cena: 584 900 Kč
Cena testovaného provedení:677 800 Kč

 

Klady:

+jízdní vlastnosti

+zábavný a pružný motor

+vyvážený a propracovaný design

Zápory:

-vyšší spotřeba

-zastaralý interiér

Motorizace:

Zážehový atmosférický čtyřválec

objem: 1997 cm3

nejvyšší výkon:114 kW při 6500 ot/min

největší točivý moment: 192 Nm při 4300 ot/min

palivo: benzín

Provozní vlastnosti:

Maximální rychlost: 190 km/h

Zrychlení 0 - 100 km/h: 10,2 s

Spotřeba: město/mimo/kombi 9,3/6,3/7,4 l

Rozměry:

Zavazadlový prostor: 589 l

Objem nádrže: 58 l

Pohotovostní hmotnost: 1513 kg

Rozměry pneumatik: 225/65 R17

Vytisknout

Diskuze: TEST: Honda CR-V 2.0-VTEC 4x4 - SUV mnoha tváří

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Mercedes představil verzi GLE 63 AMG S Coupe - anotační foto

Mercedes představil verzi GLE 63 AMG S Coupe

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud