TEST: Toyota Yaris 1.33 CTV - stojí za vaší pozornost

ar2, 30. října 2014, 07:05 Google+

Toyota Yaris není vůbec nudné auto. Je to dobrý malý hatchback, který si vedle Fabie, i20 nebo Pola rozhodně zaslouží vaší pozornost. Na jeho přednosti a nedostatky jsme se zaměřili v týdenním testu a vybrali jsme k tomu benzinovou 1,33 s neobvyklou automatickou převodovkou, kterou možná ještě neznáte.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toyota Yaris

Toyota Yaris | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Již patnáct let na trhu, tři generace a skoro čtvrtinový podíl z celkových prodejů Toyoty v Evropě, tak můžeme charakterizovat Toyotu Yaris. Její třetí generace má polovinu životního cyklu za sebou a tudíž přišel očekávaný facelift, který pozměnil design, techniku a přidal i hybridní pohon. O ten však dnes nepůjde. My se zaměřili na trochu lidovější verzi s benzinovým motorem a automatem CTV, tedy ideální kombinací do města.

Design – atraktivní nadčasovost

Před třemi lety Yaris zazářil svým výrazným designem, který dotáhli designéři k dokonalosti. I u Yarise se naplno projevili designové styly Under Priority a Keen Look a snad nejvýraznější dopad mají na přední masku, v které je zakomponováno písmeno X a autu dává nezaměnitelné charizma. Mimochodem, tento prvek můžeme znát i z nového Ayga.

Yaris ještě nikdy nepůsobil tak atraktivně, jako nyní. Elegantní a přitom skutečně důmyslné křivky tvoří nadčasový celek, který dle mého názoru, zůstane pohledný ještě hodně dlouho. Vděčí tomu také zajímavé a vkusné kombinaci laku karoserie s černými a chromovanými detaily.

Interiér – lepší než si myslíte

Interiéry od Japonských výrobců často pokulhávají za těmi Německými. U Yarisu jsem čekal stejný výsledek, o to více jsem byl překvapen, když jsem si do vozu sedl. Velmi příjemně tvarovaná sedadla s pohodlnou výplní s ideální tuhostí a vynikající tříramenný volant, který byl v kombinaci kůže/preferovaná kůže s kontrastním prošitím. Ideální pozici za volantem jsem sice hledal trochu déle a musel jsem udělat trochu kompromis, ale na druhou stranu se mi sedělo skutečně pohodlně.

Přístrojová deska má velmi zajímavý design a je tvořena z měkčených, ale i tvrdých plastů, které však mají hezkou povrchovou úpravu a hlavně nepovrzávají. V interiéru je několik odkládacích přihrádek, které jsou logicky rozmístěné a zvláště nalevo od volantu v horním rohu přístrojové desky, je skvělá přihrádka pro váš telefon nebo peněženku. Ostatně, telefon jednoduše spárujete s infotainmentem. Opětovné párování při nastartování trvá bohužel trochu déle a hlavně během toho nemůžete využívat multimediální systém.

Ten je umístěn poměrně vysoko a tak řidič nemusí ztrácet kontakt s vozovkou na příliš dlouhou dobu, navíc je hlasové navigování na vysoké úrovni a telefon s rádiem lze ovládat přes tlačítka na volantu. Abych stále nechválil, zmíním i nedostatky. Právě tlačítka na volantu mají až moc velké rozměry. Kritiku si zaslouží i loketní opěrka, která je umístěná na boku sedadla řidiče, je poměrně úzká ale hlavně nelze nastavit její sklon, takže s loketní opěrkou se nedostanete k řadící páce. U tohoto modelu to ani moc nevadilo, automat můžete ovládat i pádly a při řazení zpátečky propletete ruku pod opěrkou.

Jízda – sametově jemný

Začneme trochou teorie. Testovaný Yaris byl vybaven automatickou převodovkou CVT, ta je tvořena dvojicí řemenic, které mají kuželovitý tvar. Mezi nimi je kovový pás, který přenáší výkon z jednoho kužele na druhý. Jeden kužel je spojen s motorem, druhý s hnacími koly. Vzájemným oddalováním a přibližováním kuželů se mění převodový poměr. Ten se mění nikoliv skoky (i když převodovka má sedm fiktivních převodů), ale plynule bez jakéhokoliv skoku, lze to přirovnat k tomu, když necháte prokluzovat spojku.

Automat pracoval skvěle, měl sice trochu pomalejší reakce, ale nebylo to nic tragického. Plynulé měnění převodů je jen o zvyku a zprvu vám to přijde trochu divné, po chvíli si zvyknete.

Převodovka spolupracovala s benzinovým čtyřválcem s objemem 1329 kubických centimetrů. Poskytuje výkon 73 kW a 125 N.m. točivého momentu. S vozem hýbe statečně, však nemá příliš práce, Yaris váží 1,1 tuny. Pružný a kultivovaný chod společně s příjemným nástupem výkonu ve vyšších otáčkách se stává zdrojem živelné síly. Ve městě, mimo něj i na dálnici si na nedostatek výkonu stěžovat nemůžete, respektive konkurence je na tom podobně, někdy spíše hůře.

Hravý charakter vozu definuje hlavně podvozek. Ten je perfektně odladěný, předvídatelné a dokonce hravé nastavení plní svou úlohu perfektně. Trochu měkčí nastavení není vůbec na škodu a ve městě odfiltruje všechny nerovnosti s nevídanou grácií. Přitom potěší i dobrým odhlučněním, vyjma podběhů.

Brzdový pedál byl trochu menší, zato se s ním pracovalo dobře a hlavně se brzdy dávkovaly přesně a měly pozvolný nástup a nevadly ani v ostrých serpentýnách. Zato řízení bylo až moc přeposilované a informace posílalo poštou, nikoliv přes volant, takže žádná změna a stejně jako u konkurence.

Každého jistě zajímá spotřeba. Ta se pohybovala v rozmezí 5,5 až 7 litru na 100 km. Konkrétní příklady uvedu tři. Čistě městský provoz znamenal hodnotu kolem 7 litrů, mimo město s ustálenou 90 byl ve znamení 5,5 litru a kombinace, město, mimo město a dálnice, vykouzlilo hodnotu 6,6 litru na 100 km. Pevně věřím, že s manuální převodovkou a lehkou nohou, by se dalo jezdit za spotřebu, která bude začínat 5 (to už jsme u spotřeby udávané výrobcem).

Závěr – Fabie a Polo není středem vesmíru

Yaris se nebojí vyrazit do jakéhokoliv prostředí. Neudělá ostudu mladému páru, ani jako druhé auto do rodiny a nebo na důchod. Svým nadčasovým designem zaujme okolí. Jistými jízdními vlastnostmi řidiče a pohodlným a prostorným interiérem posádku. Chyby v podobě trochu vyšší spotřeby, tupého řízení, loketní opěrky nebo další drobnosti, mu po jednom svezení rádi odpustíte, pokud ne, koukněte se k ostatním automobilkám, ale Toyotu jistě navštivte a Yaris si prohlédněte, stojí za vaší pozornost.

Celkové hodnocení: 85 %

 

Klady:

-nadčasový design

-dobře zpracovaný interiér

-jízdní vlastnosti

-odkládací prostory

Zápory:

-absence trojbliku

-loketní opěrka

-tupé a přeposilované řízení

 

Motorizace:

zážehový čtyřválec

objem: 1329 cm3

nejvyšší výkon: 73 kW při 6000 ot/min

největší točivý moment: 125 Nm při 4000 ot/min

palivo: benzín

 

Výkon:

nejvyšší maximální rychlost: 175 km/h

zrychlení z 0 na 100 km/h: 11,7 sekundy

spotřeba (město/mimo/kombinovaná): 6.8 / 4,6 / 5,4

 

Rozměry:

objem zavazadlového prostoru: 286 litrů

hmotnost: 1025 kg 

objem palivové nádrže: 42 litrů

rozměr pneumatik: 195/50 R16

Vytisknout

Diskuze: TEST: Toyota Yaris 1.33 CTV - stojí za vaší pozornost

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Pininfarina Sergio

Světlo světa nakonec spatří šest kusů Pininfarina Sergio

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud