TEST: Volkswagen CrossTouran 2.0 TDI - Všestranný pomocník

ar5, 23. dubna 2014, 06:00 Google+

Na trhu s kompaktními vozidly typu MPV můžeme již jedenáctým rokem vídat německého zástupce se jménem Volkswagen Touran. Ten se za poslední roky dočkal hned několika modernizací a navíc i oplastovaného provedení s označením CrossTouran.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Právě nejnovější poslední generace ve verzi Cross byla další na řadě, která se dostala do našich rukou k pečlivému otestování a už zkraje můžeme zmínit, že vůz příjemně překvapil a naše počáteční předsudky k němu po krátkém čase vyvrátil.

Design 

Volkswagen Touran se i přes dlouhá léta na trhu dokáže svým designem stále určité části populace zalíbit. Zásluhu na tom mají pravidelné facelifty exteriéru a postupná obměna interiérových částí, jako jsou volant, středový panel a další. Bohužel se i tak najdou prvky, které už zkrátka dlouhá léta na trhu neskryjí a příchod nové generace Touranu je tak neodkladný.

Naše testovaná verze Cross ale nabízela něco víc než ostatní, což je patrné už při pohledu na fotografie. Oplastovaná varianta CrossTouran se vyznačuje vyšší světlou výškou o 12 milimetrů, pevnějším podvozkem a co je důležité, bohatým černým oplastováním kolem lemů blatníků a krytem podvozku. Na délku měří Volkswagen Touran současné generace 4,4 metru, ovšem uvnitř je velkorysá nabídka prostoru a člověk nemá daleko k pocitu, že sedí u sebe doma v obýváku. 

Designově se nám vůz velice líbil, stříbrný lak karoserie doplněný o polepy na zadních dveřích „CrossTouran“ vypadá efektně. Tomuto modelu dodávají příjemný vzhled i přední světlomety s xenonovými výbojkami a nová přední maska chladiče. Dokonce jsme měli možnost při testovacích jízdách porovnat obyčejnou verzi nejnovějšího Tourana s naším CrossTouranem a ač jsme se snažili na obě verze vzhlížet co nejkritičtěji, designově byl vždy o krok napřed CrossTouran. Za tento fakt může zřejmě jeho dospělejší výraz, drsnější vzhled díky černému oplastování, což z něj dělá dominantnějšího člena modelové řady Touran.

Interiér a výbava

Jak jsme začátkem zmínili, 11 výrobních let modelu Touran se zkrátka někde projevit musí, o čemž jsme se přesvědčili především v interiéru. Nemusíte být úplně znalý automobilový fanda, aby vás do očí netrkl již postarší tříramenný volant, který svým designem odkazuje na starší léta a nebo středový panel, který už má také nějaké ty roky za sebou.  Na druhou stranu, před pár lety se ještě tolik nešetřilo na použitých materiálech a tak v interiéru povětšinou najdeme měkčené plasty, což je u nových automobilů v dnešní době spíše zázrak než standard. 

Posádku přivítají v CrossTouranu pohodlná látková sedadla s optimálním bočním vedením, které vás do určité míry dokáže podržet. Sedadla navíc byla elektricky vyhřívaná a poskytovala výborný komfort na delších cestách. S vozem byla v průběhu pár dní absolvována cesta z Prahy do Brna, abychom našli případné nedostatky v oblasti komfortu pro posádku či nějaké ty vrzající části interiéru. Naše předpoklady ale CrossTouran doslova rozprášil, i výmoly a drkotání na D1 podvozek nerozhodily a v interiéru bych si tak já osobně dovedl představit trasu vedoucí kupříkladu až do Chorvatska. 

Výbava testované verze patřila téměř k těm nejlepším, takže zde nechybělo osm airbagů, stabilizační systém ESP, automatická duální klimatizace, tempomat a nebo xenonové světlomety s LED diodami pro denní svícení. Třešničkou na dortu ovšem byla panoramatická střecha, která navíc disponovala elektrickým otevíráním. Zvláště za slunného počasí se celý zbytek posádky kochal pohledem na ubíhající slunečnou oblohu a tím se jízda ve vozidle stávala ještě lepší.

Motorizace a jízda

Pod kapotou verze CrossTouran pracoval naftový čtyřválec o objemu 2.0 TDI s výkonem 140 koní a s 320  Nm točivého momentu. Ten si s vozidlem snadno pohrává a dokonce je v praxi mírně úspornější než jeho nová generace, která se instaluje do nových Volkswagenů. 

Tento pro někoho neuvěřitelný fakt se nám ukázal při již zmíněné cestě po D1, kdy jsme v klidném dálničním tempu kolem 105 km/h dosáhli kombinované spotřeby 5,3 litru na 100 km. Vzhledem k tvaru karoserie, vyššímu odporu vzduchu a vyšší stavbě podvozku se jedná o hodnotu, která si zaslouží pochvalu.  Kombinovaná spotřeba se dá ovšem rapidně navýšit, pokud využijete výkonový potenciál motoru naplno, to se pak spotřeba dokáže s klidným tempem dostat na hranici 8 litrů na 100 km. Jinak je ovšem CrossTouran úsporným MPV,  které se řidiči s lehkou nohou na plynu odvděčí příjemnou spotřebou. K té přispívá i dobře odladěná šestistupňová manuální převodovka, jejíž dráhy jsou přesné a šestý stupeň dokáže výrazně ubrat na výsledné spotřebě. V městském provozu si drsnější Touran řekl o 6,3 litru, při dálničním tempu 130 km/h točí motorizace 2300 ot/min, přičemž v té chvíli o motoru téměř nevíte. 

Odhlučnění motorizace a venkovních ruchů nás velice překvapilo. Hned zkraje totiž přišla obava, jaká atmosféra bude panovat na palubě vysokého „polo terénního“ MPV, se kterým se bude chtít řidič vydat na dálnici. Naštěstí jsme se nedočkali žádného svištění vzduchu, nepříjemného hukotu od rozměrnějších kol a i ve vyšší dálniční rychlosti se v interiéru dalo běžně hovořit. 

S klidnou atmosférou na palubě ale souvisí i naladění podvozku, který využívá platformu PQ35 s prodlouženým rozvorem. Ten se snaží co nejvíce zakrýt mohutnost CrossTourana a proto jsou tlumiče odladěny svou tvrdostí někde na střední úroveň. S vozidlem se rozhodně nedá jezdit sportovně, v zatáčkách se podvozek snaží co nejvíce náklony eliminovat ale například na mokrém povrchu je často v pohotovosti systém jízdní stability ESP a klidnější jízda je tak pro Tourana mnohem lepší. Vyšší stavba karoserie se samozřejmě projeví i na dálnici, kde se při přejezdech hrbolatých nerovností CrossTouran tu a tam „více zhoupne“ což pro někoho nemusí být zrovna příjemné. 

Resumé

Současný Volkswagen CrossTouran je skvělým pomocníkem do rodiny, díky svému velkému zavazadlovému prostoru a variabilitě sedadel se dá naprosto v klidu převést jak 5 osob, tak i rozměrný náklad. Naftová jednotka 2.0 TDI poskytne dostatek výkonu a zamrzí snad jen absence pohonu všech kol 4Motion, se kterým by se drsná verze Tourana mohla pustit nejen na běžné silnice, ale i do do lehčího terénu. Nástup nové generace je však nezbytný, roky zkrátka nejdou zastavit a pouhé modernizace a facelifty na vyrovnání s konkurencí pomalu časem přestanou stačit.

Celkové hodnocení: 87 %

Základní cena vozu: 625 900 Kč

Cena testované verze vč. příplatků: 710 400 Kč

KLADY:

- přijemný design

- prostorný a variabilní interiér

- bohatá výbava

- úsporný a živý motor

ZÁPORY:

- zastaralý design některých částí interiéru

- chybějící navigace

Motorizace    
čtyřválcový vznětový motor přeplňovaným turbodmychadlem
zdvihový objem: 1968 cm3
nejvyšší výkon: 140 koní při 4200 ot/min
největší točivý moment: 320 Nm při 1750 - 2500 ot/min
palivo: nafta
 
Výkon
nejvyšší maximální rychlost: 194 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 10,3 sekundy
spotřeba (město/mimo město/kombinovaná): 6,8 l/ 4,8 l/ 5,6 l
objem palivové nádrže: 60 litrů

Vytisknout

Diskuze: TEST: Volkswagen CrossTouran 2.0 TDI - Všestranný pomocník

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Nový Peugeot 408 - elegantní a důstojný sedan - anotační foto

Nový Peugeot 408 - elegantní a důstojný sedan

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud