PRVNÍ DOJMY: Subaru XV vstupuje na český trh + ceník

ar7, 3. března 2012, 08:08 Google+

Už je to relativně dlouho, co Subaru uvádělo na český trh s takovou slávou nový model. Naposledy to byla dvojice Legacy/Outback na podzim 2009. Vzhledem ke skutečnosti, že po Foresterovi je zmíněné duo na druhém místě prodejnosti značky, je jasné, že nic jiného než úspěch se od modelu XV neočekává.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
XV

XV | foto: www.autoroad.cz / Jan Zýka

Sdílejte článek

Auto samotné je svébytným modelem, byť i nezkušené oko pozná původ v nejnovější Impreze, která dorazí na naše silnice v říjnu. A to jen jako hatchback a pouze s benzínovým motorem 1.6 l v kombinaci s pětistupňovou manuální nebo CVT převodovkou. Důvod? Impreza prý cílí na mladé ženy. Ano, slyšíte správně. Můžeme o vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se proti tomu dá dělat.

Ale zpět k „iksvéčku“. To v hierarchii značky zaplňuje mezeru mezi obyčejnou Imprezou a velkým Foresterem a je čistou esencí výrazu crossover. Poprat by se měl s takovými konkurenty jako Hyundai ix35, Nissan Qashqai či Volkswagen Tiguan. Subaru dokázalo vždycky vyrábět schopná auta, ale marketing zaměřený na složitou techniku a požitek z řízení měl společně s nevýrazným designem za následek, že většina zákazníků o Forestera ani koutkem oka nezavadila. To by teď v Subaru rádi změnili a společně s atraktivním a konečně i jednoznačným vzhledem oslovili i kupce, kterým jsou pojmy jako „boxerácký“ motor a symetrické pohonné ústrojí ukradené.

TIP: TEST Subaru Impreza XV 2.0D – 15 centimetrů argumentů?

XV zaujme už na pohled, a to nejen v trendy oranžové barvě, ale díky atraktivním černým 17 palcovým kolům i v ostatních odstínech. Světlá výška 220 mm, mimochodem o 5 mm více než u Forestera, je zárukou, že se kromě městské džungle neztratíte ani mimo silnice. Z dieselové motorizace zmizela kaplička sání na kapotě, nově je vzduch do mezichladiče přiváděn maskou a  systémem zespodu kapoty. Velké změny směrem k evropskému zákazníkovi se udály i v interiéru. Nejenže je celá palubní deska obložena měkčenými materiály, ale potěší také velkorysé možnosti nastavení volantu a od výbavy Comfort rovněž komplexní palubní počítač v české lokalizaci.

Posaz za volantem nemá chybu, sedí se přirozeně, díky velké světlosti neztrácíte přehled o situaci kolem vozu, elektricky ovládaná sedadla mají možnost volby sklonu sedáku a kolenům už nepřekáží tvarování palubní desky. V základu tu navíc najdete sedm airbagů včetně kolenního. Vrcholná verze Executive navíc automaticky neznamená kožené čalounění, což je pozitivní zpráva směrem k další individualizaci. Nejdražší verzi je naopak vyhrazen navigační a audio systém s dotykovým displejem. Ergonomie interiéru je bez připomínek, škoda jen loketní opěrky, která je příliš vzadu a nejde posunout vpřed.



Základní motorizací bude zbrusu nový benzínový agregát o objemu 1.6 litru o výkonu 84 kW (114 k) a nejvyšším točivém momentu 150 Nm při 4000 ot./min. Ten bude nabízen v kombinaci s pětistupňovou manuální nebo bezstupňovou CVT převodovkou, kterou jsme pro první porci seznamovacích kilometrů zvolili i my. XV se profiluje jako městský crossover a právě tohle spojení bude do města ideální. Výkonem nenadchne, ale to od základní motorizace ani nikdo neočekává. Potěší naopak tabulkovou spotřebou pro kombinovaný cyklus 6,3 l/100 km. Svou troškou do mlýna zde přispívá i pro zážehové jednotky v základu dodávaný a rychle fungující Stop/Start systém, který kromě času neběžícího motoru ukazuje i v mililitrech ušetřený benzín. Na rozdíl od dvoulitru nelze u slabší verze ukládat převodovce manuální pokyny k přeřazení.

Tradičně perfektní práci odvedli inženýři na podvozku. Jízda je komfortní a městské výtluky či propadlé kanálové poklopy nejsou rozhodně z těch věcí, ze kterých by mělo XV pro strach uděláno. Přesto ale při změnách směru působí auto jistým a agilním dojmem a světlost 22 cm byste mu rozhodně nehádali. Mimochodem oproti už zmíněnému Qashqaii nabízí XV o 2 cm vyšší průchodnost a o 39(!) cm nižší těžiště.

Subaru XV je po dlouhé době nejistého přešlapování a kompromisů autem, které rozhodně má na to, aby si našlo nové majitele i mimo základnu subarovských fanoušků. Neútočí cenou jako někteří konkurenti, ale poctivým technickým zázemím, skvělými jízdními vlastnostmi na silnici i mimo ně, atraktivním designem a bohatou výbavou. Jen stotisícový příplatek za dieselovou verzi je příliš mnoho. Základní cena za benzínovou „jednašestku“ s manuální převodovkou startuje na částce 569.000 Kč. Nejlevnější (i když výkonnější) nafta je pak o 140 tisíc dražší. Všechna Subaru XV jsou pochopitelně vybavena stálým pohonem všech čtyř kol.

Vytisknout

Diskuze: PRVNÍ DOJMY: Subaru XV vstupuje na český trh + ceník

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Disco Volante

Carrozzeria Touring Superleggera Disco Volante - italské UFO

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud