Ford Ranger 2.5 TD Double Cab

ar1, 15. prosince 2003, 22:34 Google+

V létě jsme měli možnost otestovat nejnovější provedení vozidla Ford Ranger vyrobeného v letošním roce.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Vůz se sice koncepcí ani hlavními konstrukčními celky nikterak nezměnil ve srovnání s původní verzí, nicméně v mnohých detailech je jiný.

Pick-up Ford Ranger sdílí stejnou montážní linku jako japonská Mazda B-Fighter. Na stránkách našeho časopisu se s těmito představiteli moderních pick-upů nesetkáváte poprvé. Test vozu Ford Ranger 2.5 TD jsme naposledy otiskli v našem magazínu 1/2001. V letním dvojčísle 7-8/2003 jsme přinesli jízdní dojmy ze svezení s Mazdou B-Fighter. Dnes jsme se vrátili k praktické verzi Double Cab, vybavené přeplňovaným vznětovým čtyřválcem a pochopitelně ručně řazenou pětistupňovou převodovkou. Vážným zájemcům o vozidlo doporučujeme k nahlédnutí i zmíněné letní dvojčíslo, kde uvádíme více obecných údajů. V dnešním hodnocení jsme si všímali zejména pracovních kvalit vozu, který se neobejde bez důmyslné soustavy pohonu všech kol s podtlakovým ovládáním řazení pohonu přední nápravy.

Modernizované vozidlo s novou kapotou, přepracovanou maskou chladiče, novými nárazníky a světlomety s větší svítivostí jsme vyzkoušeli jak v těžkém lesním terénu, tak při rychlé jízdě po zpevněných vozovkách. Ještě než začneme s popisováním jízdních dojmů, připomeňme, že Ranger má dvoupístkové brzdy, nové nastavení předních i zadních tlumičů, diferenciál s omezenou svorností, masivní kryt palivové nádrže a velká zpětná zrcátka. Ke zvýšení bezpečnosti přispěly i drobné úpravy interiéru, zejména nové tvarování a čalounění sedadel.

Pokud jedete po dálnici a po silnicích s dobrým povrchem, nepocítíte, ani si neuvědomíte, že řídíte „náklaďák“. Při svižné jízdě se spotřeba snadno přehoupne přes 15 l/100 km. Ale pojeďme do terénu. Stačí průjezd Prahou po vysočanských kočičích hlavách a okamžitě se „přihlásí“ tuhá zadní náprava vedená listovými pery. Ráda si odskočí. Na druhé straně oceníte výhodu velkých kol, které dokáží do značné míry eliminovat „drkotání“ po stoletém dláždění.

Vozidlo je vybaveno originální soustavou se stálým pohonem zadní nápravy. Pohon předních kol zařadíte tlačítkem, které má řidič v dobrém dosahu před sebou. Tlačítkem dáváte rozkaz podtlakovému ovladači zubové spojky, umístěné v tělese rozvodovky přední nápravy. Zubová spojka spojuje hnací hřídel levého předního kola s pastorkem diferenciálu. Tento systém tedy nahrazuje „samočinné volnoběžné náboje v kolech“, jak je známe například z vozidel Suzuki Jimny, Kie Sportage a dalších.. Samozřej-mě, že při popisované terénní vložce matičkou Prahou nebudete zapínat pohon všech kol, ale krátkou řadicí páku necháte v poloze 2H. Poháněna je tedy pouze zadní náprava, přední kola se volně otáčejí (zubová spojka diferenciálu přední nápravy je rozpojena).

Pro jízdu terénem nabízí Ford Ranger originální řešení: Přesunutím páky dozadu (poloha 4H) zajistíte pohon všech kol. Tento režim signalizují dvě kontrolky. Jednak zelená upozorňující na zapojení pohonu 4x4, jednak oranžová RFW LOCK, která vás upozorní na to, že současně s pohonem všech kol je spojena zubová spojka předního diferenciálu. Tento režim se hodí pro jízdu v lehčím terénu, po vlhkých loukách, v mělkém písku či sněhu. Ještě než zajedeme do terénu, podrobně se seznamujeme s ovládáním zubové spojky. Pohon 4x4 plní svou funkci samozřejmě jen tehdy, je-li zubová spojka sepnuta. Stane-li se, že kontrolka FRW LOCK nesvítí (spojka rozpojena), je třeba zastavit, sešlápnout spojkový pedál a krátkou pákou zařadit pohon všech kol. Tím dojde k aktivaci podtlakového ovladače, který spojí zubovou spojku. O tom, že se tak stalo, je řidič informován již zmíněnou oranžovou kontrolkou na přístrojovém štítu. Svítí-li tato kontrolka, je možné přesunovat řadicí páku z polohy 2H do polohy 4H při jakékoliv rychlosti. Naopak. Dodatečné řazení zubové spojky, i řazení redukce (z polohy 4H do polohy 4L), je nutno uskutečňovat při zastaveném vozidlu s vyšlápnutým spojkovým pedálem.

Režim, při němž jsou poháněna všechna kola, je vždy signalizován zelenou kontrolkou na přístrojové desce.

Zajíždíme do těžkého promáčeného terénu, kdy je potřeba na kolech největší tažnou sílu. Využíváme proto režim 4L (pohon všech kol, pomalý převod, zapojenou redukci). Vůz se pohodově dere vpřed do okamžiku, kdy se pneumatiky s nepříliš vhodným dezénem do terénu zanášejí a kdy Ranger teprve nabírá „druhý dech“.
Ve srovnání s konkurencí získává Ford body velkou délkou ložné plochy a vysokou užitečnou hmotností. Rovněž schopnost táhnou přívěs hmotnosti až 2,8 t zvyšuje užitnou hodnotu jinak nepříliš luxusního vozu s velkým průměrem zatáčení a dlouhým zadním převisem nedovolujícím jízdu zvlněným terénem. Dvojče Mazdu B-Fighter ovšem pořídíte za méně peněz.

Text: Vlastislav Tůma
Foto: Jiří Kaloč

Vytisknout

Diskuze: Ford Ranger 2.5 TD Double Cab

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Jeep Cherokee 2.8 CRD Sport - anotační foto

Jeep Cherokee 2.8 CRD Sport

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud