TEST: Porsche 911 Carrera 4S

Martin Juřička, 17. září 2008, 21:11 Google+

REDAKČNÍ TEST: Exkluzivní test, který se nám podařilo pro čtenáře připravit ukazuje interakci mezi člověkem a nekompromisní silou sportovního modelu Carrera 4S. Jaké jsme měli pocity z tohoto klenotu, se kterým jsme měli možnost se svézt vám přinášíme v následujícím testu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Carrera 4S

Carrera 4S | foto: www.auto-news.cz

Sdílejte článek

Pokud uvidíte Porsche na silnici, tak se za ním vždycky otočíte. Pokud máte sen řídit tento vůz  a naskytne se vám příležitost do tohoto vozu sednout, projet se a vyzkoušet si požitek z jízdy, tak na tento zážitek s největší pravděpodobností nikdy nezapomenete. Mě jako autorovi tohoto článku se tento "sen" splnil a v letních horkých dnech jsem vyzkoušel to co má pod kapotou Porsche Carrera 4S z edice 911!

První dojem z vozu je takový, že doslova lapáte po dechu a rychle chcete nahlédnout dovnitř a osahat si všechno pevné z čeho se tento vůz skládá. V černé barvě, která děvetsetjedenátce opravdu sluší je jakási tajmnost. Nevíte co to umí ale zapeklitě se vám to líbí. Model, který jsem testoval je typ 4S, který se vyrábí ve dvou verzích a to s manuální nebo automatickou převodovkou. Já jsem měl k dispozici automat, který je o trošku "pomalejší" než manuál.

Pod kapotou se skrývá motor o objemu 3 824 cm3 a jeho výkon je 355 koní. Protože se jedná o čtyřkolku, tak je přenos hnací síly o to intenzivnější v řežimu sport. Přední kapota je vyhrazena pro zavazadla ale je nutno říci, že si do ní dáte tak maximálně cestovní tašku středních rozměrů. Ono toto auto není ani moc na cestování ale spíše na krátké vzdálenosti s adrenalinem na maximum. Světlomety jsou jakýmsi klasicismem pro všechny Porsche, protože vychází z jednotného designu. Záď vozu je variabilní ve smyslu normálního nebo sportovního režimu. Pokud zvolíte sportvoní režim a dosahujete rychlosti blížící se 200 km/h, tak se vysune přítlačné křídlo automaticky nebo si ho můžete vysunout sami bez ohledu na rychlost. Je nutno říci, že s vysunutým zadním spojlerem vypadá Porsche o dost líp a vypadá opticky vyváženější.

Pokud nasednete do vozu, tak si připadáte jako v motokáře. Jedná se o dost nízké vozidlo, což nasvědčuje sportovnímu duchu a snížené těžiště to jenom potvrzuje. V kůži jsou sedadla i volant. Sedadla jsou sportovní a poměrně hluboká aby eliminovali odstředivé síly, což poznáte pokud budete mít možnost vyjet na závodní okruh nebo na táhlých zatáčkách. Posezení je v nich stylové a nejsou ani náchylné k ušpinění. Takovou třešničkou na dortu jsou viditelné švy na sedadlech a také na volantu, které dodávají exkluzivitu použitého materiálu. Zadní sedadla jsou samozřejmě také k dispozici ale je to jenom na převezení pasažérů navíc, protože představa, že cestujete tisíc kilometrů s hlavou mezi vztyčenými koleny není úplně příjemná. Spíše se dá zadní prostor využít pro nějakou tu tašku jako další úložný prostor. Volant je po stranách vybaven řadícími knoflíky s plusem (řazení nahoru) a minusem (řazení dolů), které využijete ve sportovním režimu pokud nechcete aby za vás řadil automat.

Palubní desce dominuje dvojice ukazatelů rychlosti a také otáčkoměr, který vás nenechá odpočinout a pořád poskakuje nahoru a dolů jak přidáváte nebo ubíráte plyn. Zpracování ukazatelů s bílým podkladem na černém základu je velice poutavé pro oči a velmi dobře čitelné.Vůbec veškeré zpracování materiálů na vysoké úrovni. Středový panel je osazen displejem pro GPS navigaci, rádio, bezpečnostní prvky, klimu nebo volbu jízdních režimů. Odkládací skříňka je plně zamykatelná a spousta úložných míst se najde po celé délce palubní desky. Zejména potěší vysouvací držátka na nápoje jak pro řidiče, tak spolucestujícího a plně nastavitelná do jakékoliv polohy a velikosti.

Pokud se vám poštěstí otočit klíčkem a rozjet tohoto černého dravce, tak zažijete opravdové vzrušení live. I když jedete pomalu pořád citíte dunění válců a chrapot koncovek, které dodávají akustickou kulisu. Jízdní režim je poměrně jednoduchý: buď jedete opatrně a šetříte benzín nebo pustíte uzdu své fantazii a rozjedete to. Poslední třetí možnost je režim sport, kterým aktivujete 4x4 a to už je jiné kafe! V lehkém cestovním režimu je spotřeba kolem 10-15 litrů a to si dopřáváte spíše kochání z interiéru vozu. Volbou režimu sport se dostanete do jiné dimenze! Spotřeba přes 20 litrů na 100 km a brutální zátah, který vám vyšroubuje hladinu adrenalinu do výšek, ze kterých se točí hlava. Je nutné si uvědomit, že toto fáro vás vystřelí na stovku za 5 vteřin a na 160 km/h je za 12 sekund! Toto jsou parametry, se kterými si není radno zahrávat, protože zrychlení je tak obrovské, že se doslova ztrácíte v prostoru a ztěží reagujete na podněty, které se okolo vás jenom mihnou. Nic pro zelenáče! Upouštím nohu z plynu a dostávám se opět do poklidné jízdy pouhou devadésátkou. V ten moment se mi sklidnil tep a uvědomil jsem si co to je rychlá změna rychlosti jak nahoru tak směrem dolů. Nechal jsem se dokonce svézt majitelem tohoto vozu, který měl dost zkušeností a když jsme zkusili režim sport na úrovni, o které se mi jenom zdálo, poznal jsem horskou dráhu na českých cestách. Úžas, zrychlený tep a nakonec "třepavka" v rukou byly příznaky Porsche 911 Carrera 4S...

Ještě že čtyřpístkové brzdy jsou tak výkonné jak je výkonný motor pod kapotou. Provoz tohoto čertíka na cestě je poměrně drahý a není pro každého a jak již bylo zmíněno průměrná spotřeba 22 litrů na 100 km je jen pro vyvolené. Faktem však zůstává, že kdo si pořizuje takový vůz nehledí na spotřebu.  Cena dva a půl milionu Kč také není nejnižší. Zkušenost s tímto vozem bych ale přál každému kdo je fanoušek dvoustopých vozidel. Je vidět že si inženýři v továrně u pana Porsche dali záležet a vyrobili skutečně kvalitní vůz. Jen škoda, že je to automobil typu motokáry a tvrdost podvozku poznáte na našich cestách na každém úseku kterým projíždíte, nicméně sedadla absorbují dostatek nárazů ale bohužel naše cesty umí své. Z mého hodnocení mohu říci, že se jedná o výjimečný vůz pro výjimečné lidi. Specifika, kterým vévodí tento vůz však nebudou úplně pro naše cesty i když některé místa naší republiky by stála za to je s tímto vozítkem projet na režim sport a užít si tak vzrušení kvůli kterému si lidé taková auta kupují.


Jízdní parametry
Motor: umístění motoru vzadu
Zdvihový objem: 3.824 cm3
Výkon: 261 kW (355 PS) při otáčkách 6.600/min
Točivý moment: 400 Nm při otáčkách 4.600/min
Kompresní poměr: 11,8 : 1 
Maximální rychlost: 280 km/h
Zrychlení: 0 - 100 km/h za 5,3 s
Zrychlení: 0 - 160 km/h za 11,7 s
Pružné zrychlení: (80 - 120 km/h) 6,3 s

Technika motoru
Hliníkový blok motoru a hlavy válců   
Chlazení kapalinou   
4-ventilová technika   
Nastavení vačkového hřídele a zdvihu VarioCam Plus   
Hydraulická kompenzace vůle ventilů   
Integrované mazání se suchou klikovou skříní   
Elektronické řízení motoru (Motronic ME 7.8)   
Elektronický plynový pedál   
Sekvenční vstřikování paliva(Multipoint)   
Regulace klepání individuálně pro každý válec   
Variabilní rezonanční sací systém  

Podvozek
8J x 19 palcové disky Carrera S z lehkých slitin (technologie Flow-Forming) s pneumatikami 235/35 ZR 19 vpředu ET57   
11J x 19 palcové disky Carrera S z lehkých slitin (technologie Flow-Forming) s pneumatikami 305/30 ZR 19 vzadu ET51   
Řízení s posilovačem s variabilním převodem řízení   
Náprava McPherson so stabilizátorom vpředu   
Víceprvková LSA náprava se stabilizátorem vzadu   
Rozšírený stabilizační systém PSM (Porsche Stability Management) s ABS, ASR, ABD a MSR - prídavné funkcie   
Porsche Active Suspension Management (PASM) s 10 mm snížením   
Huštění pneumatik elektrickým kompresorem   
Balík Sport Chrono Plus   
Sportovní podvozek snížený o 20mm s mechanickým uzávěrem zadního diferenciálu

Brzdy

4-pístové jednodílné brzdové třmeny vpředu a vzadu   
Děrované brzdové kotouče vpředu a vzadu vnitřně chlazené   
Porsche keramické kompozitové brzdy (PCCB)   
ABS 8.0 (integrované v PSM)   
Kontrola opotřebení brzdového obložení na každém brzdovém obložení   
Brzdové třmeny s červeným eloxem   
Zesílená brzdová soustava (911 Turbo) s průměrem kotoučů 330mm   

Pasivní bezpečnost
Deformovatelná přední a zadní část s integrovanými nárazníky z lehkého kovu   
3-bodové samonavíjacie bezpečnostné pásy vpředu a vzadu, so zámkami na sedadlách   
Nastavení výšky, napínače a omezovače síly bezpečnostních pásů vpředu   
Airbagy řidiče a spolujezdce   
Porsche Side Impact Protection System (POSIP) - systém ochrany proti bočním nárazům: Hlavové airbagy integrované ve dveřích, hrudní airbagy integrované v opěradlech sedadel, výztuhy ve dveřích   
Předpříprava pro dětskou sedačku ISOFIX   
Imobilizér s transpondérem, bezpečnostní zamykání, alarm a radarová kontrola vnitřního prostoru   

Osvětlení
Koncové světlo do mlhy   
Nezávislé přídavné světlomety v předním nárazníku s funkcí směrovek, obrysových a mlhových světel   
Třetí brzdové světlo s LED technologií   
Bi-xenonové světlomety s dynamickou regulací výšky a s ostřikovači světlometů   
Coming home funkce     

Cena
2 545 000,- Kč (včetně DPH)

Vytisknout

Diskuze: TEST: Porsche 911 Carrera 4S

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

i20

Spy foto: Hyundai i20

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud