Test: Toyota Avensis – blíže k Evropě

Karel Bařina, 21. května 2008, 08:40 Google+

REDAKČNÍ TEST: Japonský kombík s turbodieselovým motorem je rozhodně jedním z nejvážnějších kandidátů na nový vůz střední třídy pro každou rodinu, která hledá úsporný motor, pohodlný interiér a bezpečí na silnici.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Avensis

Avensis | foto: www.auto-news.cz | Karel Bařina

Sdílejte článek

Toyota je v současné době největší automobilkou na světě. Žádná jiná automobilka se nemůže pochlubit tím, že brány závodu ročně opustí více aut s touto značkou. O absolutní prvenství mezi koncerny se pere s GM, přičemž současné hodnoty obou koncernů jsou téměř stejné.

Tato automobilka, která loni oslavila svých 70 let, vyrábí Avensis rovných 10 let od chvíle, kdy byla skončena výroba Toyoty Cariny, na kterou Avensis navazuje. Právě roku 1997 vyjela z linky první avensiska, výroba se pořádně rozběhla o rok později.

Tento sedan, liftback a kombi si získal oblibu kupujících. I proto byla roku 2003 výroba skončena. Skončena byla ale jen proto, aby se mohla ihned na to rozjet výroba nové, inovované druhé generace, která se prodává dodnes. V polovině roku 2006 prošel model faceliftem a právě takto vypadajíci auto jsme testovali.

Příští rok očekáváme konec výroby tohoto „passatobijce“ a jeho nahrazení novou generací. Podle dostupných informací by měla být méně načechraná a mnohem agresivnější. Tedy především vzhledem.

Design
Toyota se vzhledem možná pokusila přiblížit staroevropskému konzervativnímu stylu. Vůz je od pohledu robustní, bez zbytečných ozdob. Krok to byl z pohledu evropského trhu asi rozumný, nejeden český motorista prohlásí, že Avensis je jediná pěkná Toyota. Svůj styl si však Toyota přesto zachovává a ani své dlouholeté příznivce nezklame.

Interiér
Testovaný vůz byl téměř v plné výbavě. Užili jsme si tak dvouzónovou klimatizaci, plný počet devíti airbagů (nepoužili jsme je), tempomat, dešťový senzor, vyhřívaná sedadla i kvalitní rádio s CD/MP3 přehrávačem. Ve voze nebyla vestavěná navigace s velkou vyklápěcí obrazovkou, která je pouze v nejdražších verzích. Trochu se divíme, proč výrobci nových vozů pořád v elektrických zásuvkách zapomínají zapalovače cigaret, ale nic vám nebrání i tuto výbavu využít nebo vyhodit.

Interiér Avensise je rozhodně zdařilý. Velmi prostorný a pohodlný, vpředu i vzadu, včetně dobře ergonomicky tvarovaných sedaček. Toyotám (včetně Lexusů) tradičně vytýkáme výrazně neintuitivní ovládání všeho uvnitř, od nastavení sedaček, přes přehlednost palubního počítače až po rádio. To platí i zde, ale uznáváme, že když si fordí či volksvagenní germanofil chvíli zanadává nad ovládáním rádia, začne Japoncovi rozumět.

Uvnitř vozu jsou použity vesměs kvalitní materiály, ač na to plasty ne všude vypadají. Rozumně je vyřešen také zavazadlový prostor, včetně do roviny sklopných zadních sedadel. Ocenili jsme odhlučnění interiéru, kde je kromě nepřeslechnutelného dieselu příjemný klid. Vynikající jsou přední světlomety výrazně přispívající k bezpečnosti, navíc s vlastními ostřikovači.

Podvozek
Avensis má nadprůměrně velký rozchod kol i rozvor náprav, ostatně na jeho podvozku stojí i velké MPV Toyota Avensis Verso vyráběné už od roku 2001. V Japonsku se takový vůz prodával jako Toyota Picnic dokonce již o čtyři roky dříve. Pod karoserií tohoto auta se ukrývá odpružení typu MacPherson vpředu a dvojité lichoběžníkové závěsy zadních kol.

Jízdní vlastnosti
Podvozek Avensise je měkký, rozhodně nečekejte sportovní zážitky. Chová se dobře na kvalitních cestách. Zejména v nejvyšších rychlostech kolem 200 km/h jsme byli překvapeni stabilitou a jistotou v řízení. Jako většina kombíků je i Avensis v zatáčkách trochu rozladěn těžší zádí, což se projeví nejvíce na naší hrbolaté silnici, se kterou se úplně nejlépe nevyrovnává. Nepříjemně se pohupuje a řidič neví přesně, co se chystá udělat.

Motor
Chválíme Toyotu za motor D-4D (150 k). První dojem – ten zvukový – sice nebyl nejmilejší, ale Avensis nás rychle přesvědčil. Přesvědčil jak zrychlením, tak především schopností zrychlovat v širokém spektru otáček a díky šestému „kvaltu“ může pohodlně dosahovat maximální udávané rychlosti 210 km/h, na kterou nemá problém se dostat. Ostatně jak jsme již psali, uvnitř vozu ani hluk není velký. Co je ještě lepší, že výrobcem udávaná nízká spotřeba je opravdu reálná, a to i bez velkého úsilí o ekojízdu. Motor označujeme za jeden z nejlepších turbodieselů na trhu.

Závěr
Toyota Avensis patří k námi nejpečlivěji otestovaným vozům a můžeme prohlásit, že uspěla. Jedná se o typický rodinný vůz – pohodlný, prostorný, bezpečný a úsporný – který se hodí do Evropy a patří zde k nejlepším. Pro příští generaci bychom se přimlouvali za další zlepšení jízdních vlastnosti i za cenu mírně tvrdšího podvozku. Nejlepší stránkou vozu je jednoznačně motor.

Technické údaje

Karoserie: kombi

Rozměry [mm]
Délka: 4715
Šířka: 1760
Výška: 1525
Rozvor: 2700
Rozchod vpředu: 1520
Rozchod vzadu: 1520

Hmotnost [kg]
Provozní: 1480-1535
Maximální: 1970

Zavazadlový prostor [l]
Objem: 520
Objem při sklopených sedadlech: 1500

Motor
Typ: řadový, vznětový, přeplňovaný, DOHC
Počet válců: 4
Objem [ccm]: 2231
Maximální výkon [kW/ot.]: 110 / 3600
Maximální točivý moment [Nm./ot.]: 310 / 2000-3200
Zrychlení [0-100 km/h / s]: 9,3
Maximální rychlost [km/h]: 210

Spotřeba [l / 100 km]
Město: 7,7
Mimo město: 4,9
Kombinovaná: 6,0

Převodovka
Typ: manuální
Rychlostních stupňů: 6

Objem palivové nádrže: 60 l

Zavěšení
Vpředu: MacPherson
Vzadu: dvojité lichoběžníkové závěsy s ramenem pro kontrolu sbíhavosti

Brzdy
Vpředu: kotoučové
Vzadu: kotoučové

Pneumatiky: 215 / 50 R17
Ráfky: 17''

Vytisknout

Diskuze: Test: Toyota Avensis – blíže k Evropě

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

500 Abarth Assetto Corse

Fiat 500 Abarth Assetto Corse

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud