Test: Fiat 500 1.3 JTD - hezký, ale ...

Jan Fiala, 22. dubna 2008, 20:30 Google+

REDAKČNÍ TEST: Evropským Autem roku 2008 se stal po čtyřech letech opět Fiat, tentokrát mladší bratříček Auta roku 2004 Fiatu Panda. Ano, správně, jde o model navazující na proslavenou legendu, tedy Fiat 500. Redakčním testem prošel Fiat 500 Lounge s dieselovým motorem 1.3 JTD.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
500

500 | foto: www.auto-news.cz | Jan Fiala

Sdílejte článek

Jaký tedy je tento milý drobeček? Tak především je pohledný, a to natolik, že budí všeobecnou pozornost nejen na parkovišti, ale také v provozu. Pokud přicházíte k zaparkovanému vozu, velmi často spatříte několika zvědavců, kterak autíčko obcházejí a pečlivě prohlížejí. V provozu si zase nelze nevšimnout, jak se autem spousta chodců i ostatních řidičů se zájmem otočí. S trochou nadsázky se dá říci, že červený Fiat 500 budil tolik pozornosti, jako supersportovní Ferrari.

Druhý přívlastek, který se nerozlučně pojí s Fiatem 500, je "malý". S Fiatem 500 nemáte problém zaparkovat, protože díky délce 3,5 metru se vejdete i tam, kde byste to jinak ani nezkoušeli. Díky velice kompaktním rozměrům je také vůz tak přitažlivý - ne nadarmo se říká, že co je malé, to je milé. Uvnitř přitom najdete místo pro 4 pasažéry, přičemž i na zadní sedačky se mohou relativně pohodlně posadit dospělí menší postavy. Pokud ale měříte 185 cm nebo více, není Fiat 500 pro vás - temenem hlavy budete na předních sedadlech otírat síťovou zástěnu střešního prosklení, na zadní sedačky se kvůli snižující se střeše ani nevejdete. Proti Mini je ale na zadní lavici stále místa dost a dost ...

Jako použitelný se tedy Fiat 500 může hodit pro mladou dvojici, která může mít až dvě malé děti - s takovým obsazením nebude problém s pohodlím, ačkoliv na rodinné výlety se zavazadly to není - zavazadlový prostor Fiatu 500 má totiž objem jen 170 litrů. Pro dvě tašky je to ale dostatečné, a pokud pořídíte Fiat 500 manželce na nákupy a dojíždění k tchýni, bude kufr bez problémů stačit. A pokud ne, lze jednoduše sklopit opěráky zadní lavice a prostor pro zavazadla zvětšit.

Po usednutí do Fiatu 500 Lounge upoutá váš zrak nádherná kombinace béžového volantu, kapličky a ovládacích prvků, v barvě karoserie lakovaného předního panelu přístrojové desky a černého zbytku interiéru. Volant je potažený kůží, ale nastavitelný je pouze výškově - hloubkové nastavení chybí.

Řadicí páka je umístěna na horní části středového panelu a je tak vždy po ruce. Dráhy řazení jsou krátké a poměrně přesné, ačkoliv na naprostou špičku ještě něco chybí. Zamrzí chromovaný plastový kroužek pojistky zpětného chodu, kovový by byl na dotek výrazně luxusnější. Estetický dojem rovněž kazí nezakryté zpětné zrcátko ve sluneční cloně spolujezdce, které je překryto namodralou fólií, náchylnou ke snadnému poškrábání.

Odkládacích prostor je ve voze méně než je obvyklé u větších vozů. Například před spolujezdce není odkládací schránka, ale jen jakási nezakrytá police s nevelkým objemem. Naštěstí jsou odkládací kapsy na zadní straně předních opěradel a ve dveřích a jedna výklopná schránka je i na spolujedcově straně středového panelu.

Co se týká ergonomie, není to ono. Například ovládání elektrického stahování oken vedle řadicí páky je nezvyklé a pro řidiče nepřehledné, zvláště pokud chce stáhnout okénko ve dveřích spolujezdce. Také páčka blikačů se nevrací jak má a pokud rozsvítíte dálková světla, s kratšími prsty budete mít problém na páčku z volantu dosáhnout a bude potřeba levou rukou volant pustit. Nikde nehledejte ovladač centrálního zamykání - uzamknout a odemknout vůz musíte dotlačením nebo zatažením za páčku otevírání dveří. Vůz byl vybaven také USB vstupem a systémem Blue&Me, který umožňuje připojení mobilního telefonu přes rozhraní Bluetooth. Ale raději bych uvítal, kdyby po sklopení předních sedadel pro umožnění nástupu osob na zadní lavici si sedadla pamatovala předchozí pozici - takto je po každém překlopení dopředu bylo nutno z nejpřednější pozice vždy znovu ručně nastavit do pozice původní.

Vynikající je pasivní bezpečnost Fiatu 500. Ve výbavě testovaného vozu bylo 7 airbagů včetně kolenního, a tak se nelze divit, že v testu EuroNCAP získal Fiat 500 maximální počet pěti hvězdiček. Vůz je také standardně vybaven protiblokovacím systémem ABS.

Fiat 500 je rovněž vybaven rádiem s přehrávačem CD/MP3, které je stejně jako ovládání automatické klimatizace a palubní počítač s bodovým displejem podsvíceno oranžovou retro-barvou. mezi rádiem a ovládáním klimatizace jsou umístěny spínač mlhových světel, výstražných blikačů a přepínač nastavení posilavače řízení. Ten má dva módy - standardní a městský, signalizovaný rozsvícením nápisu CITY na palubním počítači.

Pod kapotou testovaného vozu se skrýval dieselový čtyřválec se vstřikováním common-rail o zdvihovém objemu 1248 kubických centimetrů, což zaručuje nízkou sazbu českého povinného ručení. Motor je naladěn na maximální výkon 55 kW/75 koní, maximum točivého momentu dosahuje 145 Nm. Po docela dlouhém žhavení a nastartování se ozve typické nýtování dieselu, ale po zahřátí se motor ztiší a projevuje se již nenásilně. S Fiatem 500 nemá mnoho práce, pokud je vůz obsazen pouze řidičem, ale jakmile jsou ve voze 4 osoby, je dynamika rázem ta tam. Nevelký výkon motoru se projeví rovněž při jízdě po dálnici, kdy sice není problém održet tempo i nad 130 km/h, ale jen za cenu kratšího zpřevodování a tedy vyšších otáček motoru.

Motor je spřažen s pětistupňovou manuální převodovkou a vyšší otáčky na dálnici tak znamenají zvýšenou spotřebu, která může přesáhnout i hranici 7 litrů na 100 kmilometrů. Ve městě a na okreskách při klidném provozu přitom není problém dosáhnout spotřeby i okolo 4 litrů na 100 kilometrů. Základní cena Fiatu 500 Lounge 1.3 JTD se vyšplhala na poměrně vysokých 379 900 Kč, s naší příplatkovou výbavou se pak dostala až těsně nad hranici 400 000 Kč.

Palivová nádrž Fiatu 500 má objem jen 35 litrů, a tak má spotřeba poměrně zásadní vliv na dojezd vozu - při svižné jízdě Praha-Brno-Praha je jedna nádrž tak akorát, takže po 400-450 kilometrech jízdy a návratu do Prahy již musíte natankovat, a to u dieselového auta čeká opravdu málokdo.

Vhodná rychlost pro úsporný provoz je tedy okolo 110 km/h a klidný styl jízdy. Ten se koneckonců k Fiatu 500 nejen hodí, ale je skoro nutností. Podvozek totiž nezvládne zdaleka tolik, kolik by se při pohledu na siluetu vozu a v rozích karoserie umístěná litá patnáctipalcová kola s nízkoprofilovými pneumatikami o rozměru 195/45 R15 zdálo. Pokud jedete po kvalitním povrchu, nemáte problém, ale jakmile najedete na příčnou nerovnost, odskočí zadní náprava, jakoby vůz měl pouze pružiny a nikoliv i tlumiče. Velice nepříjemné je to v zatáčce - pokud jedete tak, jako třeba s novou Fabií, která má také vyšší stavbu, dostaví se krizová situace. Zkrátka - tam, kde je v zatáčce nerovnost, a s Fabií ji obvykle projíždíte rychlostí 60 km/h, to s Fiatem 500 nezkoušejte rychleji než 45 km/h. I v této rychlosti sice zadní část vozu odskočí a ujede skoro o metr, ale situaci s přehledem zvládnete - pokud ale pojedete rychleji, budete mít plné ruce práce se na vozovce udržet.

Moc jistotě vedení stopy nepřispěje ani odtažité přeposilované řízení. Fiat 500 je zkrátka spíše na klidnou jízdu, při které ho alespoň může obdivovat více kolemjdoucích.

Dalším neduhem testovaného vozu byl aerodynamický hluk, který se projevoval rezonačním duněním v rychlosti 70-80 km/h. Možná za to může skleněná střecha, nebo větší spáry mezi ní a zbytkem střechy. Rovněž při vyšších rychlostech nad 130 km/h se do vozu dostává nadměrný aerodynamický hluk, takže rovněž to svědčí pro klidnou jízdu i po dálnicích.

Fiat 500 není vybaven rezervou, ale jen kompresorem a sadou na nouzové dojetí. Inu, na dojezdovou rezervu již místo nezbylo, jinak by zavazadlový prostor měl objem ještě o 20-30 litrů menší. Nicméně u tohoto trendy vozu to nevadí. Fiat 500 je totiž především o emocích, a nikoliv o rozumu. Mozek tvrdí, že vůz má nejvýše průměrné jízdní vlastnosti, slabší ergonomii, a italsky nedotažená některá řešení. Přesto srdce namítne, že je to krása, láska na první pohled a maximálně přitažlivý automobil, kterému je velmi těžké odolat. Pro něžnou ženskou ručku a krásu jako stvořený ...

Zdroj: Auto-News.cz

Vytisknout

Diskuze: Test: Fiat 500 1.3 JTD - hezký, ale ...

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

ilustrační foto

Ušetří nám navigace hektolitry benzínu?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud