Seat Altea XL - rodinný sportovec

ar1 / Karel Bařina, 5. června 2007, 20:33 Google+

REDAKČNÍ TEST: Velmi pečlivě za všech možných podmínek jsme vyzkoušeli zvětšenou verzi oblíbeného Seatu Altea s motorem 2,0 TDI.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Altea XL

Altea XL | foto: Archiv AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Malé představení
Vůz patří do kategorie dnes tolik oblíbených MPV. Prostorné pětidveřové auto je v sériové výbavě na 17" ráfcích s nízkoprofilovými pneumatikami Pirrelli P7 (225/45). Kola umocňují už tak vydařený design, který dá hned při prvním pohledu zapomenout představám dalšího velkého nudného MPV. Upoutá přední sklo, na kterém chybí stěrače - jsou schované ve sloupcích a stírají dokonale. Vysoké kryty stěračů zevnitř nebrání výhledu přes sloupek a ani nenarušují aerodynamiku vozu ve velkých rychlostech. Výhledu za nepříznivých podmínek pomáhá i standardně dodávané vyhřívané čelní sklo. Rodinu potěší i elegantní střešní  nosiče, které si výborně rozumí s dravým sportovním designem, začínajícím dnes už tradiční seaťáckou přední maskou.

Interiér
Stejně jako zvenku, ani uvnitř vám nebude Altea XL připomínat žádné jiné auto. Pohodlně nastavitelná přední sedadla jsou tuhá, pohodlná, a výborně vedou tělo v zatáčkách. Nikdo nebude mít nedostatek místa, vpředu ani vzadu. Altea XL je možná první rodinné auto, ve kterém je jízda vzadu stejně příjemná jako vpředu. Vzadu potěší nejrůznější praktické doplňky jako stolek po sklopení prostředního sedadla nebo slolečky na zadních stranách předních sedadel, stejné jako v každém Boingu. A co kufr? Říkejme raději zavazadlový prostor. Je zkrátka velký a dobře poslouží zpevněná roleta k jeho uzavření.

Ale zpět na místo řidiče. Ihned po usednutí je jasné, že vám ani vašim spolujezdcům nebude nic překážet v pohodlí a ani s velkou postavou nebudete loktem utlačovat souseda. Sportovní volant je malý a tlustý jako u Leona, to jedině potěší. Volant se dá nastavovat ve všech směrech. Zde čeká malá nepříjemnost pro řidiče menšího vzrůstu - i nejnižší poloha volantu je dost vysoko nad nejvyšší polohou sedadla, ale ruce vám modrat nebudou. Ovládací prvky ke klimatizaci a rádiu jsou rozmístěné po velikém plochém středovém panelu. Řešení velmi nezvyklé, ale velmi praktické.  Design chladný, ale příjemný.

Ještě k rádiu a klimatizaci - zvuková souprava je kvalitní a klimatizace, od ovládání až po větráčky, nemá chybu. Jednoduchý a přehledný je i středový panel se známým palubním počítačem koncernu VW. Protože se jedná o rodinný vůz, zejména příjemný na dlouhé cesty, nebudete mít problém rozmístit si kolem sebe ani své oblíbené předměty jako kabelky, lahve s vodou, hračky, apod. Poznámka ke kvalitě plastů: žádný vyloženě nekvalitní materiál uvnitř vozu nenajdete, ale už po deseti tisících začínají chrastit plasty ve středovém panelu a zejména ve dveřích řidiče. Jen málo, ale hodně brzy. Snad jsme na plasty měli smůlu.

Pomocníci
Teď k elektronice a bezpečnosti. Vůz je prošpikován elektronickými pomocníky, dnes už standardními a některými i nadstadardními: klimatizace Climatronic, palubní počítač, ukazatel vnější teploty, senzor tlaku v pneumatikách, dešťový senzor, automaticky zatmavitelné vnitřní zpětné zrcátko, deaktivovatelné airbagy řidiče a spolujezdce, boční airbagy, hlavové airbagy, tříbodové bezpečnostní pásy na všech sedadlech, systém ISOfix pro uchycení dětské sedačky, ABS+TCS, ESP, elektromechanický posilovač řízení, systém podvozku "Agile chassis".

Jízdní vlastnosti
A jsme u podvozku. U něj se musíme zastavit, protože to je to nejlepší, co vám Altea XL přináší. Podvozek nemá chybu.  Auto se ovládá naprosto perfektně, leckteré sportovní autíčko z nižší třídy může závidět. Nenajdete zatáčku, ve které by vás velká Altea zradila. Auto je dokonale vyváženo a sportovní, přiměřeně tvrdý podvozek si dokonale rozumí s širokými a nízkoprofilovými pneumatikami. Na našich rozbitých silnicích odskakuje jen minimálně. Řízení je přesné a těžiště vozu je překvapivě nízko. Navíc se nenechá rozladit ani bočním větrem. Zatáčí velmi ochotně, rozhodně netrpí nedotáčivostí a kolíbavostí většiny vozů z koncernu VW.

Motor
Méně radosti přináší motor. Dvoulitrový turbodiesel (103 kW, 320 Nm) potěší každého traktoristu, je to zkrátka pořád stejný traktor Volkswagen. Do kopce jedete v traktoru, z kopce poznáte hrobové ticho. Ale svoji práci odvádí dobře. Zrychlení z 0-100 km/h za rovných 10s je při hmotnosti vozu velice dobré a ještě důležitější je schopnost zrychlovat v cestovních rychlostech kolem 100 km/h. Ve všech rychlostech umí motor zabrat, díky šestistupňové převodovce se snadno trefíte do optimálních otáček, které by dnes již mělo být podstatně širší. Auto má celkově dobrou aerodynamiku, což pocítíte ve velkých dálničních rychlostech, které motoru i díky šesté rychlosti nečiní problém.

A co spotřeba? Udávaných 5,9l / 100km se těžko podaří dosáhnout. Spotřeba je trochu větší, než bychom si u dnešního turbodiesla přáli, i přes velkou hmotnost vozu. Ale když se budete krotit, dá se jezdit do 6,5 l / 100 km. Budete-li chvíli spěchat, připravte se na  obláčky šedočerného dýmu ve zpětných zrcátkách a čísla kolem 8 l / 100 km.

Závěr
Jak hodnotíme Alteu XL? Přes některé výtky výborně. Vůz totiž dokonale plní svůj účel. Je bezpečný, prostorný, ve všech ohledech praktický, hezký, perfektně se řídí a motor má sílu. I ta spotřeba je pořád ještě dobrá. Je vhodný nejen pro rodinu s dětmi, ale i na dlouhou cestu pro čtyři dospělé osoby, i pro řidiče, který se nerad nudí za volantem.

Technické údaje (hodnoty udávané výrobcem)
Motor
- Typ: Vznětový přeplňovaný řadový čtyřválec přímým vstřikováním technologií Pumpe-Düse
- Objem: 1 968 ccm
- Největší výkon: 103 kW (140 k) při 4 000 ot./min
- Největší točivý moment: 320 Nm při 1 750 ot./min
- Palivo: Nafta motorová

Provozní vlastnosti
- Max. rychlost: 201 km/h
- Zrychlení z 0 na 100 km/h: 10,0 s 
- Spotřeba paliva (l/100 km):
    - Město: 7,6 l
    - Mimo město: 4,8 l
    - Kombinovaná: 5,9 l

Objem palivové nádrže: 55 l

Hmotnosti
- Pohotovostní hmotnost: 1 405 kg
- Užitečná hmotnost: 620 kg

Vnější rozměry
- Délka: 4 467 mm
- Šířka: 1 768 mm
- Výška: 1 581 mm
- Rozvor náprav: 2 578 mm

Vnitřní rozměry
- Základní objem zavazadlového prostoru: 532 l
- Maximální objem zavazadlového prostoru: 1 604 l

Zrychlení z 0 km/h (hodnoty udávané výrobcem):
0-100: 10,8 s
0-120: 14,3 s
0-140: 21,9 s
0-160: 29,3 s
0-180: 42,0 s
0-190: 53,8 s

Dynamická měření – zrychlení [s]

rychlost [km/h]

rychlostní stupeň

3

4

5

6

40-80

4,9

8,2

-

-

60-100

5,2

6,2

8,3

-

80-120

-

7,6

8,4

12,4

Vytisknout

Diskuze: Seat Altea XL - rodinný sportovec

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

i30

Peugeot 308: První fotografie + tapety

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud