Malé, sportovní, bezpečné - Volvo C30 D5

Jan Fiala, 10. června 2007, 10:43 Google+

REDAKČNÍ TEST: Švédská automobilka Volvo je známá jako průkopník v oblasti bezpečnosti automobilů a také jako výrobce prestižních vozů vyšších tříd. Přednedávnem se však rozhodla obohatit svou nabídku i o kompaktní a sportovně laděný model Volvo C30, jenž jsme s potěšením otestovali.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
C30

C30 | foto: www.auto-news.cz

Sdílejte článek

Kam ho zařadit?

Model C30 je kompaktním automobilem, který by se rozměry podvozku dal zařadit do nižší střední třídy. Tomu odpovídá i prostor pro čtyři cestující. Již siluetou působí Volvo C30 dynamickým dojmem, a tak nepřekvapí, že je interiér koncipován pro čtyři osoby, což je typické právě pro sportovní vozy. Narozdíl od čistě sportovních modelů však není koncepce 2+2, do Volva C30 se pohodlně vejdou i čtyři dospělí. Jen s nastupováním na zadní sedačky je to poněkud složitější, protože vůz disponuje pouze předními dveřmi.

Zařazení do nižší střední třídy však odporuje velikost zavazadlového prostoru. Ten by zapadl do podprůměru malých vozů, protože má pouhých 233 litrů - to stačí na vak s golfovými holemi, tašku s věcmi na tenis, ale určitě ne na běžná zavazadla pro čtyři osoby. 


Sportovec

Nejsprávnější je asi zařazení mezi sportovnější hatchbacky. Nejslabší motor ve Volvu C30 je benzinová jedna-šestka o výkonu 100k, v námi testovaném voze však bilo přeplňované naftové srdce s pěti válci.

Volvo C30 má nízký a tvrdý podvozek, který skvěle drží stopu, v zatáčkách dovoluje skutečně mnoho a přesto nabízí i trochu jízdního komfortu na rozbitých českých silnicích.

V nabídce je pět benzinových motorů a tři diesely.  Benzinová škála motorů zahrnuje tři řadové čtyřválce o objemech 1.6l (74kW/100k), 1.8l (92kW/125k) a 2.0l (107kW/145k). Dalším benzinovým motorem je pětiválec o objemu 2.4l (125kW/170k). Všechny jmenované motory jsou atmosféricky plněné a spřažené s pětistupňovou manuální převodovkou. Pětiválec lze volitelně kombinovat i s pětistupňovým automatem Geartronic.

Nejvýkonnějším motorem pro model C30 je přeplňovaný benzinový pětiválec T5 o objemu 2.5l, který dosahuje výkonu 162kW/220k. Standardně je dodáván se šestistupňovým manuálem, volit lze však i pětistupňový automat Geartronic.

Co se týká nabídky dieselových jednotek, můžeme pod kapotou C30 najít dva čtyřválce a jeden pětiválec. Čtyřválce jsou zastoupeny jednotkami 1.6D (80kW/109k) a 2.0D (100kW/136k), přičemž slabší motor je spřažen s pětistupňovým manuálem, dvoulitr pak s mauálem šestistupňpvým.

Nejsilnější dieselovou jednotkou je pětiválec D5 o výkonu 132kW/180k, který je spřažen s pětistupňovým automatem Geartronic - a právě tento model jsme měli možnost otestovat.


Naftové srdce

Motor je koncepcí přeplňovaný řadový pětiválec o objemu 2.4l. Díky systému DOHC a tedy 4 ventilům na válec dosahuje nejvyššího výkonu 132kW/180k ve 4000 otáčkách, maximum točivého momentu 350 Nm je k dispozici v širokém spektru otáček od 1750 do 3250. Díky technologii common-rail se motor chová tiše a klidně a vozu s pohotovostní hmotností 1479 kg uděluje velice slušnou dynamiku.
Přesto je sportovní charakter poněkud utlumen automatickou převodovkou, která má při řazení poněkud opožděné reakce.

Špičkově se však s těžkým motorem vypořádal podvozek, chování vozu se sice posunulo směrem k nedotáčivosti, avšak skutečně jen málo. A vynikající práci odváděly i brzdy, kdy ani při opakovaném brzdění z vysokých rychlostí nedocházelo k vadnutí a auto si i na mírných nerovnostech při plném brzdění udržovalo naprosto přímý směr.


Interiér hýčká

Nadšeni jsme byli, jako již poněkolikáté, z kvality materiálů, úrovně zpracování i ergonomie interiéru vozu. Ovládací prvky jsou u modelu C30 společné s vyššími řadami Volva, a interiér tedy působí luxusně, útulně, a je velmi příjemný.

Pochválit je potřeba vynikající ergonomii - veškeré ovládací prvky jsou umístěny přesně tam, kde je řidič očekává, a jejich ovládání je intuitivní a snadné.

Sedačky mají dobré boční vedení a v zatáčkách řidiče podrží, takže je možná i velice dynamická jízda. V kombinaci s automatem je však vůz spíše než na zatáčkovité okresky vhodný pro rychlou dálniční přepravu z místa A do místa B.


Auto pro nadšence

Cena vozu atakuje hranici jednoho milionu korun českých, což rozhodně není málo. Rozhodně tedy nejde o vůz pro běžného řidiče, protože nenabízí tolik praktičnosti. Přesto si své kupce najde, ať již díky image značky, kvalitě vozu i pohonné jednotky, nebo prostě proto, že jich na českých silnicích nebude jezdit mnoho. Automobil si za své dynamické vlastnosti nechá zaplatit ve spotřebě - ta dosahuje na diesel poměrně vysoké hodnoty kolem sedmi litrů nafty na 100 km. Možná i proto je objem palivové nádrže u model D5 60 litrů, oproti 52 litrům o dieselů 1.6D a 2.0D.

Vůz zrychlí z klidu na 100 km/h za 8,5s a je schopen dosáhnout maximální rychlosti přes 220 km/h. Je vybaven filtrem pevných částic a plní emisní předpis EU4. Poháněna jsou přední kola.

Zdroj: www.auto-news.cz

Vytisknout

Diskuze: Malé, sportovní, bezpečné - Volvo C30 D5

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Kangoo Expres

Autosalon Brno 2007: Hostesky

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud