TEST: Citroën C4 1.6 BlueHDI 120 - O naftu si skoro neřekne

ar5, 12. června 2015, 19:50 Google+

V první čtvrtině letošního roku se nám představil omlazený francouzský Citroën C4, který se kromě novější tváře vyznačuje i přítomností nové vznětovou šestnáctistovky BlueHDi o výkonu 120 koní. Právě tato kombinace byla cílem našeho dalšího testu, který byl zaměřen hlavně na prověření nízké spotřeby a výkonu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Design

Citroën C4 byl uveden na trh již v roce 2010 a tak už bylo potřeba nějaké to omlazení. To se projevuje především novými předními světlomety s LED diodami pro denní svícení, ty zadní pro změnu dostali 3D efekt. Dalším poznávacím znamením u faceliftovaného C4 je nová navigace se sedmipalcovým displejem a mnohem lépe zpracovaná palubní deska. Veškeré změny pak završují nová litá kola Miami, která však na našem testovaném kousku nebyla.

Interiér

Co se týče změn v kabině, o velký kus se posunula kvalita materiálů a také slícování jednotlivých dílů. Bohužel na palubní desce nenajdete teploměr chladicí kapaliny a dalším netradičním řešením displej palivoměru, který ukazuje jenom stav paliva a dojezd. Kdo by snad chtěl hledat další údaje, musí zabrousit do útrob centrálního displeje na středovém panelu.

Přední sedadla jsou rozměrná, jejich látková verze má překvapivě dost dobré boční vedení a tak nebude řidič se spolujezdcem v prudkých zatáčkách létat ze strany na stranu. Místa nad hlavami cestujících je dostatek, se svou výškou 180 cm jsem neměl nikde problém. Důležitým aspektem je i zavazadlový prostor s průměrným objemem 380 litrů, po sklopení zadní řady se však naskytne objem o velikosti 1183 litrů.

I delší cestování s C4 není problém, automobil obstál i ve zkoušce plného obsazení pěti lidmi, i když jak se to vezme. Tři průměrně vzrostlé osoby se dozadu sice celkem pohodlně posadily, ale po kratším čase přišly první připomínky, že se začíná dostavovat stísněnost v oblasti ramen. Pochvalu si však C4 zaslouží za to, že i při plném zatížení automobilu si jeho podvozek věděl rady a vůz si vzadu "sedl" jen minimálně.

Motorizace a jízda

Pod kapotou pracoval již zmíněný naftový motor 1.6 BlueHDI o výkonu 120 koní a s točivým momentem 300 Nm. Výrobce navíc slibuje kombinovanou spotřebu 3,8 litru a nás o to víc zajímalo, co je na tom pravdy a zda to nejsou jen plané sliby.

S motorem spolupracovala 6-ti stupňová manuální převodovka s delšími drahami, díky čemuž se udávaná spotřeba nestává pouhým slibem. S objemem nádrže 60 litrů je realné ujet přes 1000 km, o čemž jsem se důsledně během testovacího týdne přesvědčil. Automobil jsem vzal na delší výlet skrze celou ČR a trasa vedla z Prahy až do moravských Albrechtic. A kolik že si vůz v klidném jízdním tempu za celou cestu řekl? Po zastavení a krátkém odpočinku jsem zobrazil aktuální průměrnou spotřebu a hodnota 3,8 litru mi vyrazila dech.

Jel jsem sice tempem 110 km/h, nikde nebyly kolony a v C4 jsem seděl sám, ale i tak se jedná o solidní hodnotu, kterou za poslední dobu nabídla jen nedávno testovaná Škoda Rapid GreenLine. Cestou zpět do Prahy jsem už nechtěl být úplnou brzdou provozu a tak jsem plynový pedál trošku víc sešlápl. Společně s dalšími osobami na palubě jsem však spotřebu nedostal přes hranici 6 litrů, což považuji za další úspěch. Motor jako by si o naftu skoro ani neříkal a nedává o sobě téměř nikdy vědět. K co nejnižší spotřebě paliva přispívaly i úsporné pneumatiky Michelin Energy Saver a systém Start Stop. 

Při cestě po neslavné D1 jsem měl jednu obavu z toho, jak bude podvozek auta tlumit některé výmoly, které jsou někdy zárukou defektu pneumatiky. Jaké překvapení však bylo, když i při jízdě po zatím neopravených úsecích podvozek C4 snášel vše s dostatečnou rezervou a jen málokdy se moje pozadí seznámilo s nepěknou ranou od tlumičů. Plavnost a komfort jsou předností snad všech klasických rodinných Citroenů a u modelu C4 to platí dvojnásob, jen tak jej něco z míry vyvést nedokáže. Pokud se však dostanete na samotné limity podvozku, zadní náprava má tendenci uskočit a pak už to není taková zábava.

Resumé

Jemné omlazení Citroënu C4 se dle mého názoru povedlo, automobil nabízí opět eleganci zkombinovanou s prvky dravosti. Hlavně přední světlomety s LED proužky pro denní svícení vypadají hezky a 3D efekt zadním lampám taktéž sluší. Největším kladem je však naftová jednotka BlueHDI, která se svým výkonem 120 koní naplno postačuje a i v plném obsazení se vůz nestal pomalým přibližovadlem, které by leckdo problikával. Vynikající spotřeba a dojezd na plnou nádrž přes jeden tisíc kilometrů je hodně velkým plusem a když si připočteme komfort a pohodlí na palubě, prakticky se toho dá C4 vyčíst jen velmi málo. 

Celkové hodnocení: 87 %

Základní cena vozu: 399 900 Kč (C4 1.6 BlueHDI Live Edition)

Cena testované verze: 429 900 Kč

KLADY

- nízká spotřeba paliva

- dostatečný výkon

- pohodlí a komfort na palubě

- design

- přesné řazení

ZÁPORY

- absence xenonových světlometů

- chybí kontrola teploty motoru

Motorizace 
vznětový přeplňovaný čtyřválec
objem: 1560 cm3
nejvyšší výkon: 120 koní při 3500 ot/min.
největší točivý moment: 300 Nm při 1750 ot/min.
 
Výkon
nejvyšší maximální rychlost: 197 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 9,6 sekundy
spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 3,6 l / 4,2 l / 3,3 l 
objem palivové nádrže: 60 litrů
palivo: nafta
Vytisknout

Diskuze: TEST: Citroën C4 1.6 BlueHDI 120 - O naftu si skoro neřekne

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Volkswagen Passat Alltrack B8 je populární, objednávky na něj raketově rostou - anotační foto

Volkswagen Passat Alltrack B8 je populární, objednávky na něj raketově rostou

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud