Jistota za všech okolností? Jak funguje pohon 4x4 ve vozech Škoda?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 6. května 2018, 13:00 Aktualizováno 6.5.2018, 14:43 Google+

Všechny modely, které aktuálně značka Škoda nabízí ve verzích s pohonem všech kol, jsou vybaveny poslední pátou generací elektronicky řízené mezinápravové vícelamelové spojky. K jejím hlavním přednostem patří snížená hmotnost, menší prostorové nároky a použití nejmodernějších technických řešení. Tato klíčová komponenta vozů Škoda 4×4 také umožňuje plné propojení s elektronickými a asistenčními systémy vozidla.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda KAROQ 2,0 TDI 140 kW 4x4 DSG

Škoda KAROQ 2,0 TDI 140 kW 4x4 DSG | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Sdílejte článek

Jádrem inteligentního systému pohonu všech kol Škoda 4×4 je elektronicky řízená mezinápravová vícelamelová spojka páté generace. Jedná se o poslední vývojový stupeň technologie, která se u značky Škoda poprvé objevila před devatenácti lety. Pohon Škoda 4×4 funguje zcela automaticky a je v každém okamžiku připraven poskytnout řidiči optimální trakci všech kol.

Řada senzorů (např. snímač otáček kol, snímač úhlu natočení kol, senzor příčného a podélného zrychlení, snímač polohy plynového pedálu, snímač otáček motoru atd.) neustále vyhodnocuje aktuální jízdní situaci. Veškeré získané hodnoty poté zpracovává řídicí elektronika pohonu všech kol, která je schopna v řádu milisekund změnit přenos točivého momentu na jednotlivá kola vozu a zajistit tak optimální rozdělení hnací síly.

Popsaná technologie pohonu všech kol přináší řadu výhod. Kromě jiného umožňuje využívat pohon všech kol jen tehdy, pokud je třeba, což má při běžné jízdě pozitivní vliv na nižší spotřebu paliva, neboť je poháněna pouze přední náprava. Systém rovněž funguje proaktivně, když dokáže díky elektronice připravit pohon všech kol na situaci, která teprve nastane.

Základní technický princip fungování mezinápravové vícelamelové spojky se oproti předchozí čtvrté generaci nezměnil. Přesto přináší nový vývojový stupeň několik důležitých inovací a vylepšení. Tím hlavním je nová koncepce systému, která má pozitivní vliv na jeho bezporuchovost a spolehlivost. Pátá generace mezinápravové lamelové spojky již nevyžaduje tlakový zásobník a řídicí proporcionální ventil a je celkově kompaktnější a o 1,4 kg lehčí než dříve.

Řídicí jednotka pohonu 4×4 řídí otáčky hnacího čerpadla, které se skládá z elektromotoru, pístkového čerpadla a odstředivého ventilu. Díky odstředivému ventilu právě otáčky čerpadla řídí tlak oleje v hlavním pracovním pístu. Čím jsou otáčky čerpadla vyšší, tím větší hnací moment může mezinápravová spojka na zadní kola přenést. K jejímu otevření, a tedy přenosu sil primárně na přední nápravu, dojde naopak při nižších otáčkách hnacího čerpadla. Díky tomu, že mezinápravová spojka je plně elektronicky řízena, může řídicí jednotka pohonu 4×4 prediktivně přiřadit kola zadní nápravy i u zcela stojícího vozidla.

Samotná vícelamelová spojka je umístěna u zadní nápravy společně se stálým převodem a diferenciálem zadní nápravy. Reakční časy se pohybují v řádu milisekund a jsou navzdory zjednodušené konstrukci a zástavbě stejně rychlé, jako u předchozí generace systému.

img-responsive

Škoda Kodiaq Scout | foto: Škoda Auto

I když je elektronicky řízená mezinápravová lamelová spojka zásadní součástí celého systému pohonu všech kol, umožňuje ve své páté generaci maximální možné propojení s elektronickými a asistenčními systémy vozidla tak, že vzniká dokonale integrovaný a funkční organismus pohonu Škoda 4×4 s okamžitou reakcí na jakoukoliv změnu jízdní situace. V běžném režimu funguje automobil při jízdě v přímém směru stejně jako sesterský model pouze s předním pohonem a točivý moment motoru je přenášen pouze na kola přední nápravy. V okamžiku, kdy komplexní síť senzorů a řídicích jednotek vyhodnotí situaci jako vhodnou pro připojení zadní nápravy (pokud například přední kola ztrácejí trakci), změní řídicí jednotka tlak na lamely mezinápravové spojky a točivý moment se v ideálním poměru přenáší i na kola zadní nápravy.

Zároveň se však do akce zapojuje i elektronická uzávěrka diferenciálu EDS, jež je u vozů Škoda 4×4 aktivní na obou nápravách a která reaguje i na protáčení jednotlivých kol na stejné nápravě. Přibrzděním protáčejícího se kola přenáší více točivého momentu na druhé kolo s lepší trakcí. Rozšířením elektronické uzávěrky diferenciálu EDS je systém XDS+, který reaguje v momentě odlehčení vnitřního kola při průjezdu zatáčkou a automatickým přibrzděním tohoto kola zabrání jeho protáčení, díky čemuž vozidlo drží v zatáčce výrazně lépe vytčenou stopu.

img-responsive

Škoda Karoq | foto: Škoda Auto

Veškeré popsané aktivity systému Škoda 4×4 se dějí zcela automaticky bez nutnosti zásahu řidiče, což výrazně zvyšuje uživatelskou přívětivost tohoto řešení. Řidič většinu zásahů samočinného přerozdělování hnacích sil motoru mezi jednotlivá kola vůbec nepostřehne. Výsledkem elektronického řízení pohonu všech kol je maximální možná trakce a přirozená jízdní stabilita vozu při jízdě v přímém směru, v zatáčkách i při obtížných manévrech mimo zpevněné cesty.

Vytisknout

Diskuze: Jistota za všech okolností? Jak funguje pohon 4x4 ve vozech Škoda?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Nespokojený zákazník se proboural do showroomu Porsche

Majitel Porsche nebyl spokojen, stěžovat si přijel skrze výlohu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud