Česká platforma pro celý koncern? O jejím osudu se rozhodne brzy

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 29. března 2018, 08:57 Aktualizováno 29.3.2018, 09:39 Google+

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto byla již před delší dobou pověřena vývojem platformy, která by se mohla stát základem pro vozy směřující na rozvojové trhy. Původním plánem automobilky byla spolupráce s automobilkou Tata Motors, nicméně ta minulý rok zkrachovala. Technici ve Škodovce však nezahálejí a pracují na novém plánu, kterým je osekat náklady z modulární platformy MQB A0 - a o osudu vývoje této speciální platformy se rozhodne již brzy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nový Volkswagen Polo

Nový Volkswagen Polo | foto: Volkswagen

Sdílejte článek

Již v polovině tohoto roku by se mělo definitivně rozhodnout, zda bude mladoboleslavská automobilka Škoda Auto skutečně vyvíjet novou nízkorozpočtovou platformu, která by se mohla stát základem pro laciné vozy všech automobilek z koncernu VW, pronesl během rozhovoru pro Automotive News Bernhard Maier, předseda představenstva automobilky Škoda Auto.

Maier, který je v čele mladoboleslavské automobilky již od roku 2015, dále uvedl, že pokud dostane projekt zelenou, první automobily koncernu VW na modifikované platformě MQB A0 by mohly začít sjíždět z výrobních pásů již okolo roku 2021. Vozy připravené na této platformě jsou přitom klíčovým prvkem, který koncern VW potřebuje k úspěchu na indickém trhu.

Právě na tomto slibně rozvíjejícím se trhu totiž koncern VW stále strádá a nedaří se mu najít způsob, jak se prosadit mezi lacinými vozy automobilek Suzuki a Hyundai. Podle průzkumů společnosti JATO Dynamics přitom prodej osobních automobilů povyrostl na indickém trhu o 8.8 % na 3.61 milionu kusů, díky čemuž se Indie stala pátým největším trhem - hned za Německem.

Cesta k úspěchu na indickém trhu měla původně vést skrze spolupráci Škody a indické automobilky Tata Motors. Snahy o dohodu však minulý rok zkrachovaly, neboť úprava platformy AMP (Tata Motors) ke splnění přísnějších bezpečnostních a emisních norem by byla neúnosně nákladná.

Místo toho padlo ve Škodě rozhodnutí, že nová platforma by mohla být vyvinuta "seškrtáním nákladů" z osvědčené platformy MQB A0, na které se vyrábí například nové Polo nebo nový Seat Ibiza. Škoda tak nyní stojí v čele tohoto vývoje a právě tato platforma by se mohla stát základem k úspěchu pro celý koncern VW na řadě rozvojových trhů.

Při vývoji nových platforem a modelů pak může Škoda a potažmo celý koncern VW hledět k Renaultu, který potvrdil, že i na velmi úzkoprofilovém indickém trhu se dá prosadit. Malé SUV Renault Kwid, které bylo představeno v roce 2015, totiž pomohlo automobilce posunout roční prodeje v Indii za hranice 100 000 vozidel.

Animace platformy MQB na voze Volkswagen Golf | zdroj: youtube.com

Klaus-Dieter Schuermann, který má v automobilce Škoda na starosti finance a IT, však v rozhovoru pro Auto News pronesl, že Kwid není tou správnou konkurencí, neboť vozy z produkce VW budou jistě dražší. Šanci k úspěchu však vidí ve spolupráci s místními společnostmi, které by se mohly podílet na výrobě některých dílů a dodávkách materiálu. Podle jeho slov jsou totiž dovozní daně extrémně vysoké.

Pro připomenutí uvádíme, že Škoda už má v Indii dvě továrny, které navíc vyrábí vozy pro sesterské značky Volkswagen a Audi. Nejprodávanějším modelem v Indii je Škoda Rapid, jejíž výroba byla nedávno posílena o 11 % na 11 800 kusů ročně. Vůz je ale postaven na lacinější variantě koncernové platformy PQ, která byla optimalizována pro indický a čínský trh.

Vytisknout

Diskuze: Česká platforma pro celý koncern? O jejím osudu se rozhodne brzy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Nová Toyota RAV4 páté generace

Toyota odhalila pátou generaci modelu RAV4. Stane se opět premiantem segmentu?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud