Jak trvale vyčistit zažloutlá a matná světla? Je to překvapivě jednoduché a levné

ar6, 3. února 2017, 14:15 Google+

Matné nebo zažloutlé kryty předních světlometů známe asi všichni. Někteří jejich úpravu příliš neřeší, jiní se snaží přijít na co možná nejefektivnější způsob, jak jim vrátit zašlou slávu. Drtivá většina metod je přitom přechodná, my si však dnes ukážeme, že jde kryty opravit i permanentně.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jak rychle a levně vyčistit zašlá přední světla.

Jak rychle a levně vyčistit zašlá přední světla. | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Jedlá soda, zubní pasta nebo ocet. Jen několik ze zaručených tipů, jak vrátit předním světlometům zašlou slávu. Všechny však mají společného jmenovatele – jejich účinek je dočasný. Doslova za pár korun lze přitom světla oživit permanentně. Potřebovat k tomu budete smirkový papír, rozprašovač s vodou, alkohol na umytí před závěrečným krokem, kterým je ochranný sprej na udržení čistých plastových ploch, zabraňující zažloutnutí a chránící před UV zářením. Na ochranu karosérie vozu se pak hodí lepící páska, nůžky a nějaký igelit nebo třeba pytlík do odpadkového koše. Tyto věci ale budete potřebovat pouze v případě, že světlo budete ošetřovat přímo na vozidle a nebudete jej odmontovávat mimo vůz. Hodit se mohou také papírové utěrky, případně nějaký hadr na otření. Vedle vlastních rukou už nic víc potřebovat nebudete.

Celý proces navrácení původního lesku je jednoduchý a rychlý. Prvním krokem je použití smirkového papíru, typ P400, s nímž budete dělat kruhové pohyby. Aby se během práce s ním nepoškodil lak kolem světlometu, je dobré jej oblepit lepící páskou. Následně je potřeba postříkat světlo vodou a to stejné se šmirgl papírem. Tekutinou nešetřete a i během používání papíru (nesmíte na něj tlačit) na světlo neustále rozprašujte vodu. Důvodem je fakt, že při smirkování se uvolňují částečky zoxidovaného zažloutlého plastu, které tak stečou dolů na vozovku. Na závěr ještě celý světlomet očistěte horizontálními pohyby smirkovým papírem. Opět nešetřete vodou. Po dokončení nebude plastový kryt zažloutlý a drobné škrábance budou v horizontálním směru, což následně usnadní ošetřování s ochranným sprejem.

Po práci s typem P400 následuje použití typu P600, který o něco jemnější. S ním je tedy možné pracovat trochu drsněji, jinak je ale postup stejný. Navlhčit papír i světlo, pak následují kruhové a po nich i horizontální pochyby. Opět uvidíte stékající částečky plastu. Po dokončení práce s P600 světlo důkladně očistěte vodou a otřete. Posledním krokem je použití velmi jemného smirkového papíru P2000 s nímž je proces stejný jako před tím. Světlo i papír navlhčíte, nejprve dělejte krouživé a následně horizontální pohyby. Po použití všech tří typů smirkového papíru je světlo daleko méně zažloutlé, stále ale lehce matné a pokryté drobnými škrábanci. Před použitím ochranného spreje je potřeba plastový kryt očistit alkoholem, jenž odstraní nežádoucí nečistoty a mastnotu.

Než použijete sprej, zakryjte igelitem nebo pytlíkem přední část karosérie, aby nedošlo k jejímu poškození. Sprej, jenž vytvoří ochrannou vrstvu na plastovém krytu, následně nanášejte půlkruhovými pohyby a klidně v několika vrstvách, abyste dosáhli požadovaného efektu. Mezi jednotlivými vrstvami ale vždy dodržujte zhruba pětiminutový rozestup. Celkem nanášejte zhruba tři vrstvy, nezapomínejte na záhyby. Aby byl výsledek co možná nejlepší, tedy světlo co nejvíce čiré, po poslední aplikaci nechejte minimálně několik hodin sprej pořádně působit a zaschnout. Pokud se následně budete chtít zbavit nežádoucích částeček, které sprej zanechal, použijte ještě jednou smirkovaní papír P2000 nebo P3000 tak, jak je popsáno výše. Nutný krok to ale není. Na úplný závěr, při použití i nepoužití papíru P3000, pak světlo navoskujte za použití hadříku z mikrovlákna a karnaubského vosku. Jakmile začne působit, pouze ho ze světla otřete a je hotovo. Světlo je po podobné údržbě mnohem čistější a je rovněž chráněno před UV zářením i dalším zažloutnutím a zmatněním.

Vytisknout

Diskuze: Jak trvale vyčistit zažloutlá a matná světla? Je to překvapivě jednoduché a levné

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Škoda Octavia RS 245

Škoda ukázala nejvýkonnější Octavii všech dob. Nové RS bude mít pod kapotou až…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud