Technická revoluce od Toyoty. Radost z jízdy, nízká hmotnost a vysoký výkon

AutoRoad.cz, 13. března 2017, 16:22 Google+

Od minulého roku a představení čtvrté generace hybridního Priusu začala Toyota napříč svým portfoliem používat modulární platformu TNGA. Tu od příštího roku doplní i komponenty pohonného ústrojí se stejným základem, jejichž hlavním prvkem je nový desetistupňový automat.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toyota představuje komponenty pohonného ústrojí na základě architektury TNGA.

Toyota představuje komponenty pohonného ústrojí na základě architektury TNGA. | foto: Toyota

Sdílejte článek

Modulární platformy jsou v automobilovém průmyslu aktuálně velkým trendem a prakticky každý významný hráč nějakou má nebo připravuje. Toyota New Global Architecture, zkráceně TNGA, je zajímavá tím, že vedle obligátního snížení hmotnosti a kompaktních rozměrů přinesla i nižší těžiště. To se u vybraných modelů jistě pozitivně odrazí v jízdních vlastnostech. Pomoci jim má ale také nejnovější generace komponentů pohonného ústrojí, vycházející rovněž z architektury TNGA. Toyota slibuje nárůst výkonu až o deset procent při současném snížení spotřeby o asi dvacet procent. Objevovat se nové motory začnou napříč nabídkou v průběhu příštího roku, za pět let (rok 2021) pak má existovat sedmnáct verzí devíti různých motorů a až šedesát procent modelů Toyota a Lexus má využívat nově vyvinutých komponentů pohonného ústrojí.

img-responsive

Zásadní pokrok představují nové automatické převodovky. | foto: Toyota

Pionýrem mezi novými motory japonského výrobce je 2.5litrový zážehový čtyřválec, náležící do rodiny Dynamic Force Engines. Ta využívá technologii vysokorychlostního spalování se systémem variabilního řízení, všechny jednotky z nové rodiny pak dosahují vyšší termodynamické účinnosti, což se odráží ve vysokém výkonu díky menším energetickým ztrátám. Již zmíněný čtyřválec tak pomocí úprav dosahuje jedné z nejvyšších úrovní termodynamické účinnosti na světě – 40 procent v případě vozů poháněných samotnou zážehovou jednotkou, respektive 41 procent v případě hybridních vozidel.

Nová jednotka je tak uzpůsobena také pro použití v hybridním systému THS II (Toyota Hybrid System II). Jeho zdokonalená verze je určená především modelům s pohonem zadních kol, pro nějž japonská automobilka používá označení Multistage THS II. Podobně jako například v případě nového Priusu, i toto ústrojí se chlubí nižší hmotností, menšími rozměry a vysokou termodynamickou účinností. Výsledkem bude nejen nižší spotřeba (například i kvůli přerušovanému zapojení spalovacího motoru), ale i lepší dynamika.  U plug-in hybridních vozidel bude elektromotor nově schopný rozpohybovat celé auto i sám, a to až po dobu 60 kilometrů. Podíl na tom má také použití Li-Ion baterií s vyšší kapacitou. Podobně jako u spalovacích motorů, i u hybridů má Toyota střednědobý plán. Ten obsahuje deset verzí šesti různých hybridních ústrojí.

Transfer výkonu nových pohonných jednotek na kola budou mít na starosti mimo jiné dvě nové automatické převodovky Direct Shift s osmi nebo deseti stupni. Obě skříně jsou lehčí, menší a mají nižší těžiště, zároveň nabídnou minimalizaci ztrát energie a zvýšení účinnosti přenosu sil. V porovnání s běžnou šestistupňovou převodovkou se optimalizací konfigurace třecího materiálu uvnitř spojky podařilo snížit ztráty točivého momentu otáčející se spojky přibližně o 50 procent. A to není nezanedbatelné číslo. Desetistupňový automat má ideální využití především v oblasti nízkých a středních otáček, jeho výhodou bude i hladké řazení, patřící k nejrychlejším na světě. Oba automaty pak v nabídce nezůstanou dlouho osamoceny, Japonci slibují představit do roku 2021 deset verzí čtyř různých převodových ústrojí, včetně vícerychlostních automatů a nového typu převodovky s plynule měnitelným převodem (CVT).

Vytisknout

Diskuze: Technická revoluce od Toyoty. Radost z jízdy, nízká hmotnost a vysoký výkon

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Autodrom Most

Mostecký autodrom se potýká s vážným problémem. Co bude dál?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud