BMW - 25 let dvanáctiválců

Pavel Dvořák, 27. října 2012, 13:39 Google+

V roce 1987 představila automobilka BMW svou první generaci dvanáctiválcového mtoru. Model 750i, respektive jeho motor vytvořil nový v rchol v nabídce německé automobilky. I přes všeobecný tlak na snižování spotřeby motorů a jejich neustálé zmenšování, zůstává dvanáctiválec BMW na vrcholu nabídky modelové řady 7.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
7

7 | foto: Archiv AutoRoad.cz

Sdílejte článek

 

Společným znakem všech dvanáctiválců značky BMW je úhel rozevření válců 60°. Tuto konfiguraci měl již první motor s označením M33 a stejným způsobem jsou postaveny i dnešní dvanáctiválce značky. První generace motoru měla nejvyšší výkon 300 koní a točivý moment 450 Nm. Ve své podstatě se jednalo o spojení dvou řadocvých šestiválců, které automobilka vyráběla. Váha celého motoru, byla značných 315 kg. Motor měl dvě nezávislé řídící jednotky, které měli na starost, ktromě řízení chodu motoru, také pokročilé systémy jako je ASC, stabilizační systém MSR a ovládání automatické převodovky.

Celohliníkový dvanáctiválec bavorská automobilka popisovala jako motor, který kombinuje neomezenou sílu a hedvábnou jemnost chodu. Druhá jmenovaná vlastnost byla demonstrována pomocí mince, kterou na nastartovaný motor postavili "na hranu" a mince nespadla. 

Dvanáctiválcovou verzi řady sedm si objednalo přes 3000 zákazníků ještě před tím, než vůz automobilka oficiálně představila na autosalónu v Ženevě. Model 750i, případně 750Li se od standardních verzí lišil většími předními "ledvinkami", které zajišťovali přívod dostatečného množství vzduchu, který byl potřebný pro chlazení velkého motoru. Na zádi vozu byly nejpatrnější hranaté koncovky výfuku.

Generace M66, představená v roce 1977 byla o 40 kg lehčí, než její předchůdce a byla nabízena ve dvou objemových variantách 3,6 a 4,5 litru. Motor byl bohužel představen ve špatné době, kdy nastala světová ropná krize. Tato doba v žádném případě nepřála velkým motorům s vysokou spotřebou a automobilka přestala motor nabízet. 

Třetí generace motoru, byla představena v roce 1982, kdy se svět vrátil "do normálu" a o velké motory začal být opět zájem.V případě této generace však nešlo o spojení dvou řadových šestiválců, jako u prvních dvou generací, ale technici vytvořili kompletně nový motor. 

V roce 1994 oslavila automobilka 50 000 prodaných dvanáctiválců. Nejprestižnější motor tak dostala každá šestá prodaná "sedmička".

Motor M73 dostal v roce 1994 dalších 0,4 litru objemu, díky čemu se navýšil maximální výkon na 326 koní a zároveň klesla spotřeba o 13%. Motor disponoval systémem variabilního časování ventilů Valvetronic byl kombinovaný se šestistupňovou automatickou převodovkou. Vůz dále dostal aktivní systém odpružení a udržování světlé výšky. 

Dnešní generace modelu 760i a 760Li je poháněna dvanáctiválcem s označením N74, který byl představen v roce 2009. Nový motor samozřejmě disponuje řadou nejmodernějších technologií, jako je přímé vstřikování paliva, plynulé časování ventilů, nebo přeplňování dvojicí turbodmychadel. Maximální výkon motoru, 545 koní je přenášen na kola zadní nápravy přes osmistupňovou automatickou převodovku. 


 

Vytisknout

Diskuze: BMW - 25 let dvanáctiválců

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Pneumatiky

Příprava auta na zimu! Na co nezapomenout?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud