Rozkopnout zavřené dveře nemohou ani špičkové týmy, zlobí se Mansell

Robert RoBertino Pavelka, 27. července 2016, 13:45 Google+

Změna na čele průběžné klasifikace vyvolala samozřejmě odezvu nejen v médiích, ale i mezi odborníky a někdejšími piloty F1. Výjimkou není ani trojnásobný vicemistr světa a šampión z roku 1991 Nigel Mansell.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mansell má pro Hamiltona slova uznání

Mansell má pro Hamiltona slova uznání | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Dvaašedesátiletý expilot F1, který vystřídal za svého působení týmy Lotus, Williams, Ferrari a epizodně McLaren, označil Lewise Hamiltona za jednoho z největších pilotů všech dob. A Nico Rosberg, po slibném začátku sezóny, nyní čelí těžkému úkolu soupeřit s Hamiltonem o čelo průběžné klasifikace.

"Nemyslím si, že by Hamilton Rosbergovi nějak významně v klasifikaci v dalších závodech utekl, ale udržet se v jeho závěsu bude pro Nica opravdu hodně náročný úkol. Ale ono stačí pár drobných problémů, jako to postihlo Lewise na začátku tohoto roku, případně udělat několik chybiček, také do vás někdo může narazit. To se nakonec stalo Vettelovi před pár závody (v Soči). Prostě neměl štěstí. Bude to neuvěřitelný boj, těším se na něj," vyjádřil své pocity Mansell před zahájením hry v britském golfovém šampionátu Par-Three v Nailcote Hall.

Mansell si pochvaluje především Hamiltonovou bojovnost a způsob, jak se vyrovnal s některými názory, že ho příliš rozptylují aktivity mimo F1. "Jeho poslední výkony dokazují, že dokud není po všem, nevzdává se. Tým Mercedes je skvělý, vozy jsou úžasné a jejich spolehlivost se zdá být bezchybná. Nedělní závod se rozhodl pravděpodobně už v první zatáčce. Vytvořil si náskok 1,5 vteřiny a ten pak víceméně kontroloval," zamýšlí se úspěšný pilot a velice kvalitní poloprofesionální golfista Mansell.

img-responsive

Mansell zažíval podobné ovace jako nyní Hamilton | foto: Williams F1 Team

"Neexistuje žádný důvod, proč by Hamilton nemohl být nejlepším z nejlepších. V počtu vítězství nyní ztrácí tři triumfy na Alaina Prosta, pak se posune na ddruhé místo. Může získat i další šampionáty, má je na dosah, je to jeho touha. Má dost času je vyhrát, je to možné, zvláště když bude mít podporu Mercedesu, jaké se dosud těší," zodpověděl Mansell dotaz, kolik úspěchů si Hamilton v budoucnu může ještě připsat.

Pravidla radiokomunikace

Šampion série Indycar 1993, jehož tvář po většinu závodní kariéry zdobil nepřehlédnutelný knír, byl v předchozím závode v Silverstone šéfem komise rozhodující o přestupcích pilotů při závodě. Proto se rovněž zmínil o nedávném sporu týkajícím se radiové komunikace. 

"Na Silverstone nás to také potkalo. Závodní ředitel nás informoval, že došlo k porušení pravidel... Přišli jsme s rozhodnutím, které se dotklo týmů v důsledku toho, že existují pravidla co mohou a co nemohou říci. Ať už s nimi někdo souhlasí nebo ne, podstatné je, že ono pravidlo existuje. Můžete k němu mít nějaké stanovisko, ale nejlepší je si ho nechat pro sebe. Protože pokud jste účastníkem mistrovství světa, musíte ho respektovat. Mercedes a všechny velké týmy vědí, že pokud tato pravidla chtějí změnit, nemohou si stoupnout před zavřené dveře a kopnutím je vyrazit. Neměly tak činit veřejně," domnívá se Mansel.

img-responsive

Technické potíže a jejich řešení u Buttonova vozu Mansella překvapily | foto: McLaren

Rodák z Upton-on-Seven má z F1 bohaté zkušenosti, prožil i několik nepříjemností i kuriózních nehod, jako když mu v roce 1982 mechanici přejeli vozíkem na přepravu pneumatik prsty na noze. Co ho ale překvapilo, byl maďarský incident týkající se Jensona Buttona.

"Byl jsem tím šokován, naprosto ohromen. Button řekl, že má brzdový pedál na podlaze a vůz nebrzdí. Byl jsem totálně překvapený, když jsem slyšel, že může nastavit na volantu určitou pozici a to mu zase oživí brzdový pedál. Inženýrům a všem těm úžasným technologiím vděčíme za »zachráněná« auta. Asi dost lidí si plně neuvědomilo onu situaci. Za normálních okolností, pokud se brzdový pedál propadne na podlahu, je konec, ale přejít do jiného režimu a opět obnovit činnost brzd, wow, to mě opravdu ohromilo. To v našich dobách nebylo možné. My si jenom mohli vyměnit kalhoty, a to ještě tehdy, pokud jsme zůstali při vědomí," zavtipkoval Mansell, který ví, co to je přežít děsivé havárie. Jako v případě jeho testovací nehody v Le Castellet v roce 1985, když "vypochodoval" z trati v rychlosti 320 km/h. Naštěstí jeho další cesta vedla pouze do nemocnice, kde lékaři konstatovali otřes mozku.

Vytisknout

Diskuze: Rozkopnout zavřené dveře nemohou ani špičkové týmy, zlobí se Mansell

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Fernando Alonso se v závěru kvalifikace stal rozdílovým činitelem v boji o pole-position

"Jako s týmovým kolegou to s ním není snadné," říká Alonso o Hamiltonovi

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud