Nový majitel Formule 1?

GP Austrálie (Melbourne)

GP Austrálie (Melbourne) | foto: BMW Motorsport

Podle deníku Telegraph čeká Formuli 1 další rozhodující obchod, rozhodne Bernie.

Konsorcium firem ovládaných z Hong Kongu údajně jeví zájem o většinový podíl akcií na společnosti FOM (Formule One Management), která rozhoduje o prodeji televizních práv na Formuli 1. Pro vlastníka FOM je pochopitelně označení "majitel F1" výstižné. Dnes vlastní 25% Bernie Ecclestone. Firmy z Hong Kongu mají zájem o 75% procent akcií vlastněných třemi německými bankami (JP Morgan, BayernLB a Lehman Brothers) sdruženými ve spolku SLEC.

Jedná se především o společnost Hutchison Whampoa, drženou bilionářem Li Ka-shingem. Tato společnost provozuje ve Velké Británii síť mobilních telefonů "3" a mediální agenturu Tom Group. Akcie FOMu držené SLECem výrazně narostly na ceně, když nedávno SLEC vyhrál další soudní spor s Berniem Ecclestonem o práva na rozhodování o prodeji televizních práv. Podle Telegraph má Hutchison Whampoa bankám zaplatit 575 milionů Euro.

"Hutchison chce připojit F1 ke své mediální velmoci," cituje Telegraph nejmenovaného jednatele SLECu. "Pro F1 je v tom velká příležitost v Asii a my teď budeme muset přesvědčit Bernieho. Banky svůj podíl prodají rády."

Souhlas Bernieho Ecclestona požaduje právě britská agentura Tom Group: "Jsme si vědomi toho, jak důležitý je Bernie Ecclestone pro chod Formule 1. Má rozhodující vliv a chceme, aby nadále dělal to, v čem je nejlepší."

Jestli k prodeji dojde záleží také na tom, kolik týmů se v blízké době připojí k prodlouženým "concordským dohodám". Bez nich by se totiž práva na F1 mohly docela snadno stát bezcenými.

Foto: BMW Motorsport

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu