Škoda Vision X je tady. Bude stát nejočekávanější novinka české automobilky za to?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 5. března 2018, 15:45 Aktualizováno 6.3.2018, 12:02 Google+

Sportovní, kompaktní a plný pokročilých technologií. Tak vidí Škoda budoucí městský crossover. Nová studie přináší charakteristické znaky úspěšných modelů SUV značky Škoda do dalšího segmentu vozů. Škoda Vision X má premiéru na mezinárodním autosalonu v Ženevě 2018. Kompaktní rozměry, krátké převisy a precizní linie zdůrazňují dynamický a sportovní charakter tohoto vozu. Interiér nabízí inovativní funkce infotainmentu. Velkou novinkou je k životnímu prostředí šetrná koncepce pohonu, kombinující provoz na CNG, benzin a elektřinu, která zajišťuje rychlou odezvu, větší pružnost a emisní hodnoty CO2, které nepřesahují hranici 90 g/km.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Vision X

Škoda Vision X | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

„Koncepční studií Škoda Vision X, která se vyznačuje emocionálním designem, moderním pohonem a plnou konektivitou, představujeme naší vizi moderního městského crossoveru,“ říká předseda představenstva společnosti Škoda Auto Bernhard Maier a dodává: „Design karoserie nabízí konkrétní pohled na třetího člena úspěšné rodiny vozů SUV. S jeho pomocí nadchneme v budoucnu pro značku Škoda ještě více zákazníků.“

Studie Škoda Vision X je již na první pohled SUV tradiční české značky. Novým městským crossoverem vstupuje společnost Škoda Auto do dalšího, logického kroku své strategie vozů SUV.

Škoda Vision X spojuje dynamické vlastnosti, všestrannost a požitek z jízdy v městském provozu, ale i v terénu. Svými kompaktními vnějšími a vnitřními rozměry a pokročilými prvky infotainmentu bude studie skvěle vyhovovat modernímu, aktivnímu životnímu stylu cílových zákazníků.

Výlety do přírody a sportovní aktivity tvoří oblast, ve které ukazuje robustní, městský crossover své silné stránky. Koncepční vůz nabízí pohled na budoucí model, který pokračuje v SUV ofenzívě značky Škoda po úspěšném uvedení modelů Škoda Kodiaq a Škoda Karoq na trh a coby městský crossover spoluutváří rodinu vozů SUV značky Škoda.

Ekologicky šetrná koncepce pohonu poskytuje více dynamiky a méně emisí

Progresivní technika je použita i v hnacím ústrojí studie Škoda Vision X navrženém s ohledem na dynamické vlastnosti i ekologický provoz. Moderně uspořádaný hybridní systém zajišťuje rychlou odezvu a nízké hodnoty emisí.Spalovacím motorem je agregát 1,5 TSI G-TEC, čtyřválec, přeplňovaný turbodmychadlem, vyvinutý speciálně pro spalování stlačeného zemního plynu, resp. benzinu. Stlačeným zemním plynem může být klasický zemní plyn, bioplyn nebo syntetický plyn e-gas, vyráběný z obnovitelných zdrojů energie. Maximální výkon spalovacího motoru činí 96 kW (130 k), maximální točivý moment činí 200 Nm.

img-responsive

Studie Škoda Vision X kombinuje pohon na CNG, benzin a elektřinu | foto: Škoda Auto

Pohonnou jednotku na CNG podporují dva elektromotory. Spalovací motor spojený s řemenem poháněným startovacím generátorem (RSG) a druhý elektromotor na zadní nápravě společně zajišťují funkci pohonu všech kol. Druhý elektromotor napájí 48V lithium-iontový akumulátorový systém. Díky rekuperaci se lithium-iontová baterie nabíjí během jízdy. Při brzdění a plachtění přeměňuje studie Škoda Vision X kinetickou energii na elektrickou, ukládá ji a poté využívá k jízdě. Jak je již pro elektromotory typické, je maximální točivý moment 70 Nm k dispozici ihned při startu. To zrychluje odezvu při rozjezdu a pružnost při zrychlení během jízdy. K výhodám použitých kompaktních akumulátorových baterií patří především nižší hmotnost, vysoká kapacita a cenová dostupnost.

Nový design interiéru

Interiér koncepčního vozu nabízí pro značku Škoda typicky velkorysý a variabilní prostor pro cestující i zavazadla. Široká přístrojová deska se stylovými a vyváženými plochami je výrazná a ergonomicky tvarovaná. Její linie vychází z charakteristického tvaru přední části kapoty motoru. Na přístrojové desce se nachází trojrozměrné prvky, například ve výdechu vzduchu. V interiéru se také nachází mnoho speciálních prvků, které podtrhují všestranný charakter studie Škoda Vision X se zaměřením na sport.

Aktivní životní styl se odráží i ve výběru materiálů pro povrch sedadel, výplně dveří, středové konzole a palubní desky. Robustní a sportovní charakter interiéru studie Škoda Vision X dotvářejí kombinace prodyšných textilních látek, umělé kůže a pogumovaných povrchů.

img-responsive

Škoda Vision X | foto: Škoda Auto

Dále má studie Škoda Vision X středovou konzoli s povrchem z broušeného skla, které umožňuje výhled na displej. Displej propojený s řízením pohonu zobrazuje tok energie obou motorů a fungování pohonu. Vícebarevné grafiky zobrazují točivý moment pohánějící kola přední a zadní nápravy.

Nejnovější funkce infotainmentu a konektivity jsou dostupné pro téměř všechny modely značky ŠKODA. Studie Škoda Vision X pokračuje v digitalizaci modelů značky ŠKODA nabídkou digitálních služeb, jako jsou například Smart Parking, HoppyGo, TwoGo nebo CareDriver. Tyto služby:

  • navádějí řidiče k volnému parkovacímu místu,
  • nabízí vozidlo k pronájmu v momentě, kdy není využito,
  • nabízí možnosti spolujízdy,
  • nebo se starají například o vyzvednutí dětí v mateřské škole, když to rodiče včas nestíhají.

Na palubě je také digitální přístrojový panel, který nabízí možnosti individuálního výběru a uspořádání jednotlivých informací. Koncepční vůz také disponuje zcela nově vyvinutým palubním monitorem s novým digitálním rozhraním HMI. Barevný displej s vysokým rozlišením a dotykovou obrazovkou je integrován jako samostatný monitor nad středovou konzolí do přístrojové desky. Po otevření dveří se řidiči zobrazí individuálně nastavitelná uvítací obrazovka, která poté slouží jako hlavní displej a ovládací jednotka ke všem funkcím infotainmentu a konektivity, které jsou během jízdy k dispozici. Zároveň dochází k aktivaci osobního nastavení sedadla řidiče a komfortních funkcí, jako klimatizace a ventilace a oblíbené hudby, které jsou uloženy v klíči.

img-responsive

Škoda Vision X | foto: Škoda Auto

Stisknutím tlačítka se vysune palubní monitor s integrovanou dokovací stanicí, kam je možné zasunout chytrý telefon. Zapojením mobilního telefonu je možné díky online připojení nebo aplikaci chytrého telefonu na palubě studie Škoda Vision X ihned využívat všechny integrované funkce infotainment systému. Dále je možné využít adresy a záznamy kalendáře uložené na chytrém telefonu a individuální jízdní chování řidiče pro vyhledání dalšího cíle cesty a návrhu různých tras.

Simply Clever: Poslední kilometr na elektricky poháněných skateboardech

Koncept Simply Clever studie Škoda Vision X obsahuje další ekologický prvek. Zavazadlový prostor obsahuje speciální systém, kterým lze upevnit dva elektricky poháněné skateboardy. Bezpečně jsou uloženy také dvě helmy a dron s kamerou, kterou lze zaznamenat videoklip z jízdy na skateboardu. V opěradlech sportovních sedadel řidiče a spolujezdce jsou také připevněny vyjímatelné ochranné pomůcky, které chrání krční páteř a záda jezdce na skateboardu. Ve středové konzoli jsou integrovány dvě sportovní lahve.

img-responsive

Škoda Vision X | foto: Škoda Auto

Strategie v oblasti elektromobility

V rámci strategie celosvětového růstu společnosti Škoda Auto hraje elektromobilita klíčovou roli. Elektrifikace modelů Škoda začne již v roce 2019 uvedením modelu Škoda Superb s plug-in hybridním pohonem. Kromě výroby elektrických vozidel bude závod v Mladé Boleslavi již od roku 2019 vyrábět také elektrické komponenty pro plug-in hybridní modely několika značek koncernu Volkswagen. Brzy poté bude následovat první sériově vyráběný vůz značky Škoda s čistě elektrickým pohonem. Do roku 2025 značka Škoda výrazně rozšíří nabídku hybridních vozidel a modelů s čistě bateriovým pohonem v různých segmentech vozů.

Vytisknout

Diskuze: Škoda Vision X je tady. Bude stát nejočekávanější novinka české automobilky za to?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Audi e-Tron

První elektrické Audi? Nebojácný e-tron slibuje budoucnost bez kompromisů

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud