Nový Peugeot Rifter má měnit pravidla hry. Skutečně jdou ale Francouzi jinou cestou?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 21. února 2018, 16:33 Google+

Automobilka Peugeot dnes představila zcela nový model, který nabízí víc než jen úplně nové jméno, má se totiž stát i zcela novou cestou k jakémukoliv cíli. Peugeot Rifter v sobě zdařile snoubí výrazný, mohutný a přitom elegantní styl a jeho duše dobrodruha se cítí dobře ve všech prostředích, od městské džungle až po autentické přírodní scenérie.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nový Peugeot Rifter

Nový Peugeot Rifter | foto: Peugeot ČR

Sdílejte článek

Výrazný design vyzařující silnou osobnost

Příbuznost mezi vozem Peugeot Rifter a modelovou řadou osobních vozů Peugeot je zřejmá na první pohled. Na moderní a mohutné čelní straně upoutá logo značky umístěné uprostřed vertikální masky chladiče, která je charakteristická pro poslední modely značky. Pohled šelmy dotváří světelný podpis tvořený LED diodami uvnitř světlometů.

Při pohledu z boku vynikne síla stylu. Proporce jsou dokonale vyvážené, přispívá k tomu krátká horizontální kapota, vysoká linie oken a kratší převisy. S vozem přirozeně splývají střešní nosiče, k jejichž volné spodní části lze pohodlně připevňovat popruhy upevňující náklad. Vzájemně symetricky zkosené rohy předních i zadních dveří i oken dodávají tomuto typu tvaru vozu nový styl. Zajímavě vypadá také vroubkovaná lišta prahu dveří. Nový Peugeot Rifter působí velmi stabilně, u některých verzí výbavy je opatřen 17palcovými koly s diamantovým výbrusem.

Zadní část vozu nabízí široké páté dveře vedoucí do objemného zavazadlového prostoru. Příslušnost k modelové řadě vyjadřují světla ve tvaru tří drápů, která jsou pro styl vozů Peugeot typická. Hranatý nárazník dodává spodní části vozu na síle a nabízí optimální ochranu do běžného provozu.

Nový Peugeot Rifter si vypůjčil některé designové a funkční vlastnosti ze světa SUV: vyšší světlou výšku, velká kola, široké prahové lišty, velké oblouky kol a také výraznou spodní část předního i zadního nárazníku. Tyto atributy přispívají k potvrzení jeho osobnosti a umožňují mu lépe využít jeho všestrannosti: kompaktnost ve městě, sílu a výkonnost při vyjížďkách do přírody a na dlouhé trasy.

A pro ty, kdo touží ještě po větším voze, existuje Peugeot Rifter v dlouhé verzi (+35 cm) nabízející ještě více prostornosti a praktičnosti. Elegantní dynamický exteriér vozu Peugeot Rifter překvapí silou výrazu a ztělesněním moderního reprezentativního stylu, jeho interiér je však také nečekaný.

Propracovaný stylově čistý interiér a Peugeot i-Cockpit®

Design interiéru vozu Peugeot Rifter je na trhu jedinečný. Na první pohled potvrzuje příslušnost vozu Peugeot Rifter ke značce. Peugeot i-Cockpit® nabízí vyvážený a velmi moderní interiér s čistými liniemi, novými technologiemi a bezkonkurenční kvalitou zpracování.

Peugeot i-Cockpit, který se u toho segmentu objevuje poprvé, otevírá cestu k zážitkům z řízení. Počet zákazníků, kteří si tento způsob uspořádání interiéru oblíbili, přesáhl už 4 miliony. Nabízí povzbuzující a intuitivní řízení, k němuž přispívá:

  • kompaktní volant se dvěma plochými díly pro lepší uchopení a ovladatelnost;
  • kapacitní osmipalcový dotykový displej umístěný na dosah ruky i zraku;
  • přístrojová deska s vylepšeným designem, chromovanou lištou a elegantními červenými ukazateli;
  • barevný displej pro lepší čitelnost.
img-responsive

Nový Peugeot Rifter | foto: Peugeot ČR

Do posledního detailu propracované místo řidiče zahrnuje rovněž efektní chromované přepínače pro ovládání klimatizace umístěné přímo na dosah ruky, hned vedle zobrazení teploty v bílé barvě. Některé verze jsou vybaveny elektrickou brzdou, která uvolnila místo ve středové konzole. Přínosem je tak širší nabídka velkých odkládacích přihrádek. V kabině, která kombinuje praktičnost s estetičností, bylo vše optimalizováno tak, aby řidič dosáhl maximálního potěšení z jízdy, a přitom se mohl dokonale soustředit na řízení.

Ještě stylovější verze GT Line

Elegantní verze GT Line vozu Peugeot Rifter doplňuje nabídku nejvyšších úrovní modelové řady značky Peugeot. Zřetelně odlišná verze GT Line nabízí specifické prvky v odstínu Černá Onyx, které se objevují na liště kolem masky chladiče, na krytech zpětných zrcátek, na střešních nosičích a jako součást bočních lišt.

Tento exkluzivní styl doplňují 17palcová litá kola s diamantovým výbrusem „Aoraki“ a měděné logo GT Line na předních blatnících a na víku zavazadlového prostoru. Pro interiér této verze je typický volant potažený kůží, prvky palubní desky v kaštanově hnědém odstínu „Marron Quente“, látkové čalounění „Tissu Casual“ a šachovnicový vzor podkladu přístrojů na palubní desce. Peugeot Rifter tak předvádí svou povahu šarmantního průzkumníka a ukazuje, že si při svých každodenních jízdách můžete vychutnat naprostou svobodu.

Ještě větší možnosti

Nejodvážnější zájemci toužící po dobrodružství si mohou zvolit systém Advanced Grip Control a vyrazit mimo zpevněné cesty. Systém spojený s pneumatikami MICHELIN LATTITUDE TOUR Mud & Snow umožňuje zlepšit pohyblivost vozu trvalým působením na prokluzování kol. Systém je navíc spojen s funkcí Hill Assist Descent Control (HADC), která automaticky udrží optimální rychlost na velmi strmých svazích.

img-responsive

Nový Peugeot Rifter | foto: Peugeot ČR

V rámci příplatkové výbavy nabízí Peugeot Rifter i verzi 4×4, na jejímž vývoji se podílel dlouholetý partner značky Peugeot, společnost Dangel. Aby vůz vyhovoval i nejnáročnějším podmínkám jízdy, byla věnována velká pozornost i jeho odolnosti. Během vývoje se podrobil těm nejnáročnějším testům na všech typech terénu a za všech klimatických podmínek.

Řada vysoce výkonných motorů

Nabídku benzínových motorů 1.2 PureTech tvoří:

  • PureTech 130 k S&S s osmistupňovou automatickou převodovkou EAT8 (k dispozici v roce 2019);
  • PureTech 110 k S&S s pětistupňovou manuální převodovkou, rovněž k dispozici ve verzi s velmi nízkou spotřebou.

Motory PureTech jsou opatřeny filtrem Gasoline Particulate Filter pro snížení emisí pevných částic.

Nabídka dieselových motorů 1.5 BlueHDi zahrnuje tři varianty:

  • BlueHDi 130 k S&S s šestistupňovou manuální převodovkou nebo s osmistupňovou automatickou převodovkou EAT8;
  • BlueHDi 100 k s pětistupňovou manuální převodovkou rovněž k dispozici ve verzi s velmi nízkou spotřebou;
  • BlueHDi 75 k, s pětistupňovou manuální převodovkou.

Všechny dieselové motory jsou vybaveny filtrem pevných částic (FAP) a systémem selektivní katalytické redukce (SCR).

Nejvyšší úroveň technologií

Nový Peugeot Rifter dokáže splnit všechny potřeby každodenního života, a je proto vybaven posledními technickými novinkami značky. Seznam technologických prvků výbavy je úctyhodný a v tomto segmentu nevídaný, v závislosti na dané verzi zahrnuje tyto položky:

  • Elektrická brzda. Odstraněním ruční brzdy se uvolnil prostor pro velkou praktickou odkládací přihrádku;
  • Adaptivní tempomat udržuje nastavenou rychlost a upravuje vzdálenost od vozu jedoucího vpředu. U automatické osmistupňové převodovky dokáže i vůz zcela zastavit;
  • Systém rozpoznání dopravního značení s rychlostním omezením zobrazuje dopravní značky upravující povolenou rychlost jízdy a doporučuje ji jako hodnotu pro tempomat/omezovač rychlosti;
  • Zásah při neúmyslném opuštění jízdního pruhu upravuje v případě nepozornosti řidiče dráhu vozu;
  • Systém sledování bdělosti řidiče prostřednictvím kamery, která sleduje chování řidiče a analyzuje pohyby volantu. Pokud systém zjistí pokles pozornosti, upozorní na to zvukovým a vizuálním signálem;
  • Active Safety Brake v případě zjištění rizika srážky;
  • Kontrola stability přívěsu stabilizuje oscilační pohyby přívěsu a v případě potřeby vůz zpomalí;
  • Automatické přepínání dálkových světel;
  • Couvací kamera „Visiopark 180°“ přenáší na displej okolí za vozem v úhlu 180°, s možností klasického zobrazení 180° (ptačí perspektiva) nebo „zoom“ s přiblížením překážky;
  • Sledování mrtvého úhlu, s výstražnou kontrolkou ve vnějších zpětných zrcátkách;
  • Hands-free přístup do vozu a nastartování motoru.

Inteligentní funkčnost

Nakládání dlouhých předmětů usnadňuje možnost sklopit přední sedadlo spolujezdce. Objem zavazadlového prostoru vozu Peugeot Rifter se pohybuje v rozmezí 775 l pod krytem u  pětimístné standardní verze po 4 000 l ke stropu se sklopenými sedadly u dlouhé verze. Kryt zavazadelníku má dvě polohy a dokáže se tak přizpůsobit uspořádání zavazadlového prostoru. Je možné ho uložit za opěradla sedadel ve druhé řadě.

img-responsive

Nový Peugeot Rifter | foto: Peugeot ČR

Řidič i cestující mají k dispozici řadu prostorných a snadno dosažitelných odkládacích přihrádek. Jsou rozmístěny po celé kabině – na středové konzole, ve stropě, ve dveřích, v první i ve druhé řadě a rovněž v zavazadlovém prostoru.

Díky tomu, že airbag spolujezdce byl přesunut do stropu („Bag In Roof“), bylo možné vytvořit obrovskou uzavřenou ​​chlazenou odkládací přihrádku. Maximální úložná kapacita je u tohoto typu vozidla bezprecedentní: dosahuje až 186 litrů v závislosti na verzi.

Legendární střecha Zénith®, kterou si zákazníci velmi oblíbili, se od svého prvního představení v roce 2002 postupně vyvinula a nabízí stále víc. Nyní je opatřena jednodílným střešním oknem, které lze zakrýt clonou s elektrickým ovládáním. Napříč střechou prochází průhledný oblouk s oddělenými odkládacími přihrádkami. Celou kabinu tak prostupuje více světla.

Nový Peugeot Rifter bude ve světové premiéře představen na ženevském autosalonu 2018 a na mezinárodní trhy vstoupí v září. Vyrábět se bude v továrnách ve španělském městě Vigo a v Mangualde v Portugalsku.

Vytisknout

Diskuze: Nový Peugeot Rifter má měnit pravidla hry. Skutečně jdou ale Francouzi jinou cestou?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Automobily značky Chevrolet během nakládání na vagony Vert-A-Pac

Znáte vagony Vert-A-Pac? Děsivý přepravní systém pomohl snižovat ceny automobilů

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud