Mercedes-Benz představil novou třídu G, legenda se vrací v plné síle

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 15. ledna 2018, 08:31 Google+

Mercedes-Benz třídy G si během několika desetiletí vysloužil reputaci neúnavného a spolehlivého vozu, který se dokáže probojovat i tím nejnáročnějším terénem a vzápětí vám bez problému udělá skvělou vizitku, když s ním zastavíte na rušném bulváru před divadlem či luxusní restaurací. Když si tedy automobilka usmyslela, že je čas tuhle legendu znovu omladit, stál před ní skutečně nelehký úkol.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nový Mercedes Benz třídy G (2019)

Nový Mercedes Benz třídy G (2019) | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Designéři a technici z Daimleru si však s touto výzvou poradili jak nejlépe mohli a design klasiky přenesli i na novou generaci, jen její hrany nepatrně zakulatili, povýšili kvalitu zpracování a přidali řadu nových technologií. Skvělým příkladem může být pohled na přední masku obklopenou moderními světlomety, na kterou shora navazuje nově designovaná kapota a zdola nový nárazník s kulatějšími hranami a přechody.

Při bočním pohledu si nové Gčko zachovává svůj charakteristický krabicovitý tvar, včetně stylových oken, vystouplých pantů a lišt. V zadní části pak byla navzdory snaze o lepší aerodynamiku ponechána rezerva na pátých dveřích. Navzdory vcelku podobným tvarům však nové Gčko nepatrně povyrostlo, nyní je o 53 mm delší a téměř 12 cm širší.

Velké designové změny se pak projevily v interiéru, kde se objevil zcela nový volant a dřevěné, karbonové a leskle kovové obložení. Přístrojový štít může být buď klasicky analogový, nebo si zákazník může připlatit za 12.3 palcový digitální přístrojový štít a 12.3 palcový multimediální systém. Vyhřívané sedačky, audio-systém se 7 reproduktory a řada úložných prostor je pak téměř samozřejmostí.

Nároční zákazníci však dostanou příležitost k široké individualizaci interiéru, k dispozici tak bude například audio-systém Burmester s 16 reproduktory,  designové kožené čalounění nebo tzv. " Active Multicontour Seat" balíček, díky němuž dostanete sedadla s vyhříváním, ventilací a masážními funkcemi. A pokud by vám to nestačilo, stále si můžete připlatit za "Exclusive Interior Plus", díky kterému získáte čalounění kůží Nappa na dveřích, palubní desce a středové konzoli.

I bez tun příplatkové výbavy však bude nové Gčko 2019 mnohem komfortnější, než jeho předchůdce, neboť technici zapracovali i na redukci zvuku a vibrací pronikajících do kabiny. Nárůst velikosti se pak velice pozitivně projeví na vnitřním prostoru pro pasažéry, kdy zejména ti zadní získají 150 milimetrů místa na nohy k dobru.

V základní výbavě by měl být vůz vybaven 4.0 litrovým motorem V8, který generuje výkon 310 kW (422 koní) a točivý moment 609 Nm. Motor bude spojen s devítistupňovou automatickou převodovkou, která bude výkon posílat na všechna čtyři kola. Během představení se pak Arnold Schwarzenegger zeptal ředitele automobilky (Dieter Zetsche) zda se dočkáme i čistě elektrické varianty. Jeho odpověď zněla "Stay tuned", takže si prostě počkáme.

Zájemci o jízdu mimo zpevněné silnice se však nemusí bát, navzdory přívalu luxusní výbavy neztratilo Gčko nic ze svých dovedností - ba naopak. Pod jeho karoserií stále nalezneme žebřinový rám a tři uzávěrky diferenciálu. Velkou novinkou je pak nezávislé zavěšení přední nápravy. Zadní náprava se pak dočkala úprav, díky kterým by měla zvládat jízdu v terénu i na silnicích s větším přehledem.

Díky řadě změn má nový model nájezdové úhly vpředu 31°, vzadu 30° a za přejezdový úhel 26° vděčí zejména své světlé výšce 241 mm. Problémem však nebudou ani brody, neboť nové Gčko si snadno poradí až s 70 centimetry vody. V terénu pak řidiči jistě pomůže i nový jízdní režim "G Mode", který změní charakteristiku výkonu, upraví řízení a přenastaví podvozek pro co největší off-roadové schopnosti.

Kromě vylepšených dovedností v terénu se pak nové Gčko může pochlubit i novým podvozkem naladěným experty v AMG nebo redukční dietou, díky které se zbavilo cca 170 kilogramů nadváhy. NA tom má největší podíl hlavně použití lehkých materiálů včetně hliníku.

A teď k tomu nejhoršímu, ceníku. Nové Gčko vstoupí do prodeje na německém trhu již v červnu tohoto roku a jeho základní cena by se měla pohybovat okolo 107 045 Euro, tedy cca 2,7 milionu.

Vytisknout

Diskuze: Mercedes-Benz představil novou třídu G, legenda se vrací v plné síle

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Tesla Model S

Tesla čelí další hromadné žalobě z Norska, údajně lže o výkonu Modelu S

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud