Lamborghini představilo první novodobé SUV. Urus nabídne 650 koní a tuny emocí

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 4. prosince 2017, 20:15 Aktualizováno 5.12.2017, 07:44 Google+

Tak jsme se konečně dočkali! Po týdnech lákání, kdy jsme se mohli kochat jen kratičkými ukázkami z jednotlivých jízdních režimů, představilo Lamborghini model Urus v plné kráse. A jak se zdá, původní tvrzení o revoluci v segmentu rozhodně nebylo daleko od pravdy. Urus totiž snadno pokoří jakéhokoliv konkurenta ve své třídě.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lamborghini Urus

Lamborghini Urus | foto: Lamborghini

Sdílejte článek

Se svým 4.0 litrovým motorem V8 se totiž Urus ve světě Lamborghini neztratí a modelům Aventador ani Gallardo rozhodně ostudu neudělá. Pod kapotou totiž ukrývá 650 koňských sil a 850 Nm točivého momentu, díky čemuž vystřelí z 0 na 100 km/h během 3.6 sekundy. Na 200 km/h se ručička tachometru vyšplhá za 12.8 sekundy a její cesta vzhůru se zastaví až u cifry 305 km/h. Později se však kromě klasického benzínového osmiválce dočkáme i hybridu, jehož parametry ale zatím neznáme.

Výkon putuje na všechna kola prostřednictvím elektro-hydraulické osmistupňové automatické převodovky. Chytrý systém navíc dokáže rozdělovat točivý moment adekvátně podle záběru motoru. Standardní poměr činí 40/60, ovšem v případě potřeby dokáže poslat až 70 procent točivého momentu na předek, případně 87% točivého momentu na zadní nápravu.

Tu navíc dokáže Urus i řídit. Od modelu Aventador S si totiž půjčil systém řízení všech kol, díky čemuž dokáže v nízkých rychlostech zvyšovat manévrovatelnost a naopak ve vyšších rychlostech zvyšuje stabilitu. Ideálním jízdním vlastnostem navíc pomáhá i uspořádání motorového prostoru. Motor je kvůli nízkému těžišti posazen poměrně nízko. A aby se zlepšila reakce motoru, bylo turbodmychadlo umístěno co nejblíže k motoru to šlo.

Za volantem vám bude k dispozici hned šestice speciálních režimů:  Strada, Sport, Corsa, Neve (sníh), Terra (off-road) a Sabbia (písek), plus speciální režim Ego, který si můžete přizpůsobit podle svého. Jízdní režimy Neve, Terra a Sabbia dokáží mimo jiné upravovat i světlou výšku vozu, režimy Strada, Sport a Corsa jsou primárně zaměřeny pro jízdu na asfaltu a ideální jízdní výkony.

Tím jsme probrali to nejzajímavější a můžeme se vrhnout k exteriéru. Pokud nevíte jak velkou garáž na Urus potřebujete, rozměry auta jsou následující: Délka: 5112 milimetrů, šířka 2016 milimetrů a výška 1638 milimetrů. Rozvor náprav je 3003 milimetrů a váha se zastavila na hodnotě 2200 kilogramů. Není to málo, nicméně je to stále méně, než v případě Porsche Cayenne Turbo, se kterým sdílí Urus platformu MLB Evo.

Rysy Urusu údajně vycházejí z prvního SUV značky, modelu LM002. Z některých úhlů by se možná podoba našla, nicméně svými proporcemi 2/3 karoserie, 1/3 okna se blíží spíše ke sportovním strojům Aventador a Huracán, na které jsme zvyklí. Celkově se design vozu až neskutečně blíží agresivitě sportovních vozů Lamborghini, od siluety, přívodů vzduchu až po světlomety a denní svícení s tradičním tvarem Y. Zadní difuzér s integrovanými koncovkami výfuků se pak inspiroval u závodních Lamborghini.

Uvnitř pak Urus dokonale spojuje jak svou sportovní povahu, tak luxus. Podobně jako u jiných modelů automobilky, i v Urusu najdeme řadu ostře řezaných tvarů a linek. Pro řidiče je připraven sportovně vyhlížející tříramenný volant, za nímž se ukrývá plně digitální přístrojový štít. Na cestách pak potěší řada asistenčních systémů, včetně systému PreCognition (anti-kolizní systém), parkovací senzory, automatické stmívání dálkových světel, elektricky nastavitelné sedačky s 18 možnostmi nastavení, atd. Na cestující zkrátka čeká maximální luxus. Co se kufru týče, Urus by neurazil ani českého zahrádkáře. V základu nabídne 616 litrů, maximálně pak 1596 litrů při sklopení zadních sedadel.

Nechybí ani pokročilý infotainemnt systém s možností ovládání hlasem, který si snadno porozumí i s vaším telefonem prostřednictvím Android Auto nebo Apple Car Play. V základu posádku potěší 8 reproduktorů, ovšem k dispozici bude i prémiový audiosystém Bang & Olufsen nabízející 3D zvuk a výkon 1700 Wattů.

A jak jsme na tom s cenami? V USA se bavíme o 200 000 dolarech, což je zhruba 4.3 milionu korun. Inu, žádná lidovka, ovšem své zákazníky si jistě najde. A ti nejšťastnější se mohou těšit na svůj vůz již na jaře příštího roku.

Vytisknout

Diskuze: Lamborghini představilo první novodobé SUV. Urus nabídne 650 koní a tuny emocí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Morgan Aero GT

Morgan se s Aero 8 rozloučí speciální sérií GT

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud