O některé prvky nás Toyota okradla, downsizing je ale u Yarise definitivně mrtev

ar6, 7. února 2017, 11:16 Google+ Geneva International Motor Show 2017

Omlazená Toyota Yaris se představila už před časem v podobě japonské verze se jménem Vitz. Evropský bestseller japonské automobilky se od domácí varianty ale přece jen v lecčem liší. Pozbývá některá zajímavá technická řešení, úspěšně ale bojuje proti downsizingu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Omlazená Toyota Yaris dostala nový design a unikátní motorizaci.

Omlazená Toyota Yaris dostala nový design a unikátní motorizaci. | foto: Toyota

Sdílejte článek

900 nových částí za 90 milionů euro (cca 2,432 miliard korun), to je ve zkratce omlazovací kúra Toyoty Yaris. Otázky, jestli by nebylo lepší pod šesti letech představit raději novou generaci nechme stranou a soustřeďme se raději na provedené změny. Ty designové má na svědomí francouzské studio ED2, které pracovalo s motivy Keen Look a Under Priority, objevující se na každé nové Toyotě. Přední část tak nyní postrádá masku chladiče, místo ní je jen velký nasávací otvor, pro některé verze se strukturou včelí plástve. Okolí mlhovek dostalo ve vyšších výbavových verzích chromovanou dekorační lištu. O kousek výše jsou přepracovaná světla s LED diodami pro denní svícení. Full-LED technologií však, na rozdíl od japonské verze, nedisponují. Naopak rozměrné skupinové reflektory kompletně diodové být mohou, jejich instalací pak došlo i k celkovému přepracování víka pátých dveří.

V nabídce se objevují nové laky modrá Hydro a červená Tokyo, 15palcová ocelová kola pak mají nové kryty a 15- i 16palcová litá kola u některých výbavových stupňů nový design. Právě strukturu jednotlivých linií výbavy Toyota totálně překopala. Už základní model, někde značený Entry, má v základu soubor bezpečnostních asistentů Safety Sense (přednárazový systém s autonomním brzděním, automatická dálková světla, upozornění na vybočení z jízdního pruhu a čtení dopravních značek, které ale má až druhý stupeň výbavy). Následují linie Mid a Mid+, pro druhý je nabízen balíček Design s kontrastním lakováním některých částí. Provedení Bi-tone s dvoubarevnou karosérií se objevilo už loni, letos tak pouze pokračuje s oběma novými laky, bílou Glacier a bronzovou Platinum v kombinaci s černou střechou nebo sloupky. Na vrcholu nabídky pak stojí Chic například s částečně koženým čalouněním.

Kabina se podobně jako u modelu Vitz příliš nezměnila, Toyota vsadila především na nové vzory čalounění a barvy dekoračních ploch. Od druhé výbavové linie je mezi dvojicí budíků 4,2palcový TFT displej palubního počítače. Infotainment, pokud ve voze je, by měl rychleji reagovat na povely řidiče, lehkých úprav se dočkaly také výdechy ventilace a jednotlivé ovládací prvky. V nabídce pohonných jednotek zůstává i kombinace zážehového čtyřválce a elektromotoru. Hybrid ale nově nabízí ještě lepší hodnoty emisí a spotřeby paliva, Japonci zároveň vyslyšeli některé kritiky a upravili podvozek ekologického modelu. Ten je tak nyní komfortnější, zároveň ale nabízí lepší přilnavost a přesnost řízení. Snížena byla úroveň do kabiny pronikajícího hluku a vibrací. Akustický komfort pomohlo zvednout i nové uložení pohonného jednotky.

img-responsive

Kabina je kvalitnější, závratných změn se ale nedočkala. | foto: Toyota

Hlavní technickou novinkou je ale použití atmosférické zážehové patnáctistovky VVT-iE. Podivné seskupení písmen značí přepracovaný systém proměnného časování sacích ventilů, dovolující přepínat mezi Ottovým a Atkinsonovým cyklem. Čtyřválec nahrazuje starší jednotku o objemu 1.33 litru (že by byl downsizing definitivně mrtev?), v porovnání s kterou se chlubí výkonem zvýšeným na 82 kW (112 k) a točivým momentem 136 Nm při 4400 ot./min. Doba potřebná ke zrychlení z 0 na 100 km/h klesla o 0,8 sekundy na rovných 11 sekund, pružné zrychlení z 80 na 120 km/h je s časem 17,6 sekundy lepší o 1,2 sekundy! Není to ale jen o výkonu, patnáctistovka má termodynamickou účinnost na úrovni 38,5 %, což jí pomohlo splnit emisní normu Euro 6c. Účinnosti technici dosáhli použitím vysokého kompresního poměru 13,5:1, úpravou systému chlazené recirkulace výfukových plynů a již zmíněnou úpravou časování ventilů. Poprvé je některý z motorů Toyoty vybaven vodním chlazením sběrného výfukového potrubí, což dále snižuje spotřebu paliva především na dálnici.

Poháněna ale budou na rozdíl od japonského provedení pouze přední kola. Na druhou stranu právě na rozdíl od Japonců dostaneme možnost sáhnout vedle automatu CVT také po manuální převodovce. Omlazený Yaris se představí na autosalonu v Ženevě, kde mu bude společnost dělat také ostrá verze Sport. Výroba hatchbacku bude nadále probíhat ve francouzském Valenciennes, odkud míří vozy nejen do Evropy, ale i Afriky, Severní Ameriky a na Střední východ.

Vytisknout

Diskuze: O některé prvky nás Toyota okradla, downsizing je ale u Yarise definitivně mrtev

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Citroën C-Aircross je odpovědí na malá SUV konkurenčních značek.

Další nesmyslné malé SUV, nebo konečně originál? Citroën C-Aircross má obojí

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud