Kia rychlejší než Porsche, dostupná Tesla a nejkrásnější Opel 21. století. Střední třída roku 2017

ar6, 6. ledna 2017, 20:34 Google+

Novinky 2017 – Střední třída loni žila především představením dlouho očekávané Alfy Romeo Giulia. A od italské krásky si neodpočineme ani letos, ačkoliv takové haló kolem ní asi nebude. Místo toho je tu jiná superstar, zcela nový Opel Insignia Grand Sport. A kdo by chtěl raději něco od lidového vozu, i pro něj je nachystána zajímavá premiéra.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rok 2017 bude bohatý i na novinky ve střední třídě.

Rok 2017 bude bohatý i na novinky ve střední třídě. | foto: Koláž: AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Giulia loni po určitou část roku plnila přední stránky snad všech významných automobilových médií na světě a jinak tomu asi nebude ani letos. Intenzita nebude určitě tak velká, i tak ale Alfa Romeo Giulia Sportwagon přiláká jistě velkou pozornost. Víme o ní zatím jen to, že dostane pohon zadních kol, většinu motorů ze sedanu a stejně uhrančivý vzhled. To Audi půjde spíše sportovní cestou, vedle A5 a S5 Sportback totiž ukáže RS4 Avant, tedy nejsilnější verzi celé modelové řady. Použití karosérie kombi má u čtyřech kroužků tradici, osmiválec bohužel nahradí dvakrát přeplňovaný šestiválec původem z Porsche Panamera.

Zdatným rivalem by RS4 mohlo být omlazené BMW M3, kdyby jej v Bavorsku udělali jinak než jako sedan (nebo kupé a kabriolet s označením M4). Mnohem větší novinku si ale v Mnichově schovávají až na konec roku, to totiž poprvé spatříme sedmé vydání řady 3. Je to logické načasování, Audi i Mercedes předvedly své sedany a kombíky střední třídy v uplynulých měsících a BMW začíná ujíždět vlak. Podle Auto Expressu bude novinka výrazně lehčí (použije například uhlíková vlákna), přijde ale i jako elektromobil nebo plug-in hybrid a především s tříválcovým turbodieslem! Zatím v rovině spekulací můžeme mluvit o premiéře nového Citroënu C5. Ten původně vůbec neměl vzniknout, dvojitý šíp mu ale nakonec dal zelenou a co víc, od konzervativního současníka se bude novinka opravdu hodně lišit. Prodeje začnou až za rok, ve Frankfurtu se ale C5 možná objeví!

img-responsive

Vzhled nového Citroënu C5 naváže na koncept CXperience. | foto: Citroën

nejnovějším vydáním Mondea Fordu trochu ujel vlak, oproti USA totiž k nám přišel až s dvouletým zpožděním, proto již letos přijde brzká, ale nezbytná modernizace. Jen lehce se změní vzhled, větší aktualizací však projdou interiér a nabídka asistenčních systémů. Naopak dalším otazníkem v mozaice střední třídy je znovuuvedení Hondy Accord. Dočkáme se jí? Velkou bombou letošního roku bude zcela určitě Kia GT. Čtyřdveřové kupé automobilky dostane pohon zadních kol, velmi emotivní design a ve vrcholném provedení (možná se šestiválcem) bude na 100 km/h akcelerovat za 5,1 sekundy. Premiéra je naplánována už na 8. ledna, zmíněné Audi A5 Sportback nebo níže uváděný Volkswagen Arteon se tak mají na co těšit.

Hlavní hvězda střední třídy je ale pro letošní rok více než jasná. Opel v Ženevě veřejnosti poprvé představí Insignii Grand Sport, svůj nejkrásnější model v 21. století. Ze sedanu a liftbacku se stal pouze liftback, pryč jsou vysoká hmotnost nebo přetlačítkovaná středová konzole. Insignia vsadila na linie Astry a je to jen a jen dobře. Motorová paleta začne u přeplňované zážehové patnáctistovky, na opačném konci nabídky se objeví přeplňovaný dvoulitr o výkonu 184 kW (250 k) se standardním osmistupňovým automatem. Liftback pak letos doplní také kombi Sports Tourer a terénní provedení Country Tourer. Zdatnou konkurenci pak Opelu podle Auto Bildu vytvoří třeba Peugeot 508, o němž se zatím příliš neví. Design každopádně naváže na poslední SUV značky, technika má být na samotné špičce třídy. Možná i na úrovni německého prémiového tria.

img-responsive

Opel Insignia Grand Sport je jednou z hlavních novinek letošního roku. | foto: Opel

Do konce roku se ukáže také produkční verze Tesly Model 3, zajímavá nejen designem kabiny, ale také dojezdem přes 340 kilometrů a hardwarem pro plně autonomní jízdu. Objevit se má i v Evropě. Zahálet nebude ani koncern Volkswagen, respektive jeho vlajková značka. Již značně zastaralé čtyřdveřové kupé CC nahradí svěží novinka s označením Arteon. Její design naváže na Sport Coupé Concept GTE z předloňského roku a po jeho vzoru dostane také plug-in hybridní ústrojí s označením GTE. Chybět samozřejmě nebudou ani klasické spalovací jednotky, do kabiny se nastěhuje až 9,2palcový displej multimediálního systému. Premiér se uskuteční už v Ženevě a je na co se těšit. Rychlý pohled na český trh odhalí, že vedle Insignie, Arteonu nebo Audi A5 Sportback uvidíme například omlazený Lexus IS.

Vytisknout

Diskuze: Kia rychlejší než Porsche, dostupná Tesla a nejkrásnější Opel 21. století. Střední třída roku 2017

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Volkswagen Atlas R-Line (2017)

Takhle přesně vypadá nové sedmimístné SUV od VW s paketem R-Line

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud