Tohle v Evropě chybí. Honda má vlastní Roomster se jménem Freed

ar6, 19. září 2016, 03:15 Google+

Na základě modelu Jazz (v Japonsku nebo USA pod označením Fit) stojí hned několik různorodých modelů. Například kombi Shuttle, sedan Grace nebo SUV HR-V. Dost možná nejzajímavějším počinem je však nová generace MPV Freed. Přesně takové auto totiž v Evropě Japoncům chybí.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Honda Freed stojí na základech Fitu a nabízí také hybridní pohon.

Honda Freed stojí na základech Fitu a nabízí také hybridní pohon. | foto: Honda

Sdílejte článek

První generace modelu Freed vyjela na japonské silnice již před osmi lety, zaujala přitom velmi neortodoxními tvary a také hybridním pohonem. Jméno vozu je mimochodem odvozeno od anglického slova freedom, v překladu svoboda. Zpět však k autu samotnému, které nyní přijíždí ve druhé generaci. Hned na úvod je potřeba zmínit přítomnost dvou verzí – Freed má tři řady sedadel a šest nebo sedm míst (třetí řada sedadel má vždy pouze dvě místa), Freed+ poznáte podle striktně pětimístného interiéru a snížené hrany kufru na úroveň pouhých 335 milimetrů. Samotný zavazadelník je pak vybaven lehkou a pevnou mezipodlahou, sklopením sedadel tak lze vytvořit například provizorní lůžko o velikosti 120 x 195 centimetrů. Prostor pod podlahou je pak i v tomto případě možné užívat jako úložný. Obě verze se chlubí možností vytvořit v zavazadelníku rovnou plochu, nástup na zadní sedadla usnadňuje dvojice posuvných dveří, vytvářející prostor o délce 665 milimetrů. Mezi zemí a podlahou vozu je jen 390 milimetrů.

img-responsive

Honda Freed+ má na rozdíl od provedení Freed jen pět míst. | foto: Honda

Vnější design vozu je výrazně umírněnější i aerodynamičtější než u předchůdce, a minimálně ztvárněním přední části hodně odkazuje na výchozí Fit (Jazz). Vyšší stavba karosérie překvapivě neruší a Freed díky ní nevypadá zbytečně krabicovitě. Zajímavé jsou prosklené A-sloupky nebo dva prolisy v oblasti dveří, přičemž jeden z nich se táhne až do zadní části pod rozměrná světla. Ta svým tvarem kopírují zadní okno. Na výběr bude několik variant s mírně odlišnými designovými prvky, k dispozici je rovněž devět laků karosérie. Kabina úplně postrádá klasický široký středový tunel, volič převodovky je místo toho umístěn na vyvýšené středové konzoli. Ta vedle něj hostí ještě několik konvenčních ovladačů, vybrané verze pak mají také dotykovou obrazovku multimediálního systému Internavi. Vysoko umístěná je digitální přístrojová deska. Freed a Freed+ se pak odlišují především barevným sladěním čalounění a plastů, výběrem materiálů dekoračních ploch a také designem potahů sedadel. Pro oba však platí výběr ze šesti různých barev podsvícení přístrojů či ovladačů a především obrovské množství odkládacích ploch.

img-responsive

I přes vyšší stavbu je karosérie překvapivě elegantní. | foto: Honda

O pohon se v obou případech starají dvě pohonná ústrojí. Konveční benzínová jednotka i-VTEC má objem 1.5 litru, přímé vstřikování, výkon 96 kW (130 k), točivý moment 155 Nm a bezestupňový automat CVT, zatímco hybrid se stejným spalovacím motorem o výkonu 81 kW (110 k) a točivém momentu 134 Nm využívá sedmistupňový dvouspojkový automat. Do něj zabudovaný elektromotor (22 kW a 160 Nm) využívá jako první na světě neodymový magnet, který nabízí aktuálně největší trvanlivost i poměr cena výkon. Inteligentní pohonná jednotka (IPU) hybridu se mezigeneračně zmenšila a přesunula pod první řadu sedadel, čímž umožnila zvětšit prostor pro cestující, nabídku modelu pro převoz vozíčkářů a především zástavbu pohonu všech kol. To Fredu zajišťuje výsadní postavení mezi ostatními hybridními konkurenty na japonském trhu. V Evropě by auto s délkou 4265 milimetrů a rozvorem 2740 milimetrů mimochodem konkurovalo Opelu Meriva nebo Fordu B-Max. Čtyřkolka je samozřejmě dostupná i pro běžný benzínový čtyřválec.

Konstrukce karosérie využívá velkého procenta vysokopevnostní oceli, což výrazně zvyšuje její tuhost i bezpečnost. Další plusové body sbírá Honda v této oblasti díky systému, umějícím zpracovávat informace ze semaforů pro mimo jiné lepší rozjezdy, respektive souboru asistentů Honda Sensing pro vybrané výbavové stupně. Ty jsou mimochodem tři pro benzínové a čtyři pro hybridní ústrojí. Freed startuje na částce 1 880 000 jenů (cca 444 000 korun) za bezínovou 1.5 i-VTEC, nejlevnější čtyřkolka přijde na 2 096 000 jenů (cca 495 000 korun), nejlevnější hybrid vychází na 2 256 000 jenů (cca 533 000 korun) a konečně hybridní čtyřkolka začíná na 2 472 000 jenech (cca 584 000 korun). Freed+ začíná na cifře 1 900 000 jenů (cca 449 000 korun), čtyřkolka vychází na 2 232 200 jenů (cca 528 000 korun), hybrid na 2 276 000 jenů (cca 538 000 korun) a hybridní čtyřkolka na 2 628 200 jenů (cca 621 000 korun). K dispozici bude i provedení pro postižené s nájezdovou rampou pro kolečkové křeslo, případně výsuvným sedadlem spolujezdce. Ceny začínají na 2 380 000 jenech (cca 562 000 korun) za benzín a 2 662 000 jenech (cca 629 000 korun) za hybrid.

Vytisknout

Diskuze: Tohle v Evropě chybí. Honda má vlastní Roomster se jménem Freed

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Lancia Delta HF Integrale 16v Turbo

Jdete do toho? Velmi zachovalá Lancia Delta HF Integrale je na prodej

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud