Stane se Škoda Fabia snadným cílem? Nová Kia Rio míří až na vrchol

ar6, 16. září 2016, 03:15 Google+ Mondial de l'Automobile 2016 à Paris

Ač se to třeba z české pozice modelu nemusí zdát, Kia Rio je globálně nejdůležitějším a také nejprodávanějším modelem značky. Jen loni si malý hatchback nebo sedan našel celosvětově 473 000 nových zákazníků, což tvoří celých 16 procent všech prodejů automobilky. Nedá se tak divit tomu, že čtvrté generace věnovala Kia mimořádnou pozornost. Otázkou je, jestli to i tak bude stačit na Fabii, Polo nebo Corsu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Nová Kia Rio je papírově jedním z nejlepších malých aut.

Nová Kia Rio je papírově jedním z nejlepších malých aut. | foto: Kia Motors

Sdílejte článek

V první generaci levný sedan a kombi, ve druhé pohlednější a kvalitnější hatchback nebo sedan a v té třetí na špičku třídy útočící hatchback nebo sedan. Tak by se ve zkratce dala shrnout historie Kie Rio. Ve čtvrté generaci se opět dočkáme pětidveřového hatchbacku, třídvířko ale pro slabší prodeje předchůdce již nepřijde. Sedan je otázkou, některé trhy jej ale striktně vyžadují. V porovnání s předchůdcem je novinka celkově větší, když nabídne o 15 milimetrů delší karosérii (celkem 4065 milimetrů) s o 10 milimetrů delším rozvorem (celkově 2580 milimetrů). Jen výška je o 5 milimetrů nižší (celkem 1450 milimetrů). Nárůst délky se pozitivně podepsal pod vnitřní prostornost, pro nohy je vpředu 1120 milimetrů a vzadu 770 milimetrů vzadu, pro ramena je k dispozici 1375 milimetrů vpředu a 1355 milimetrů vzadu. Navzdory nižší stavbě karosérie je vpředu 1021 milimetrů pro hlavu a vzadu 966 milimetrů, což jsou nejlepší hodnoty ve třídě. Zavazadlový prostor nyní pojme 325 litrů, podlaha má navíc nastavitelné dno. Aby byl výčet praktických prvků kompletní, má Rio několik odkládacích ploch, včetně prostorů pro láhve ve všech dveřích a klasického úložného prostoru před spolujezdcem.

Design je výrazně ovlivněn některými dalšími modely značky, připravte se tak na delší kapotu a krátký zadní převis. V přední části nemůže chybět maska ve tvaru tygřího nosu, nyní s užším středem a lesklým černým krytem. Na masku bezprostředně navazují do boků protáhlé světlomety s LED diodami pro denní svícení ve tvaru písmene U, o něco výše se pak v nárazníku posunuly mlhovky. Bočnímu profilu prospělo nejen natažení a snížení karosérie, ale rovněž zúžení C-sloupku o 87 milimetrů. Kia si rovněž odpustila výrazné prolisy nebo divoké zvedání linie oken, což svého času zkoušel třeba sesterský Hyundai. Zadní partie působí oproti současnému stavu trochu evolučně, za což jistě mohou velká světla (sama automobilka tvrdí, že jsou užší než dřív) s LED diodovou optikou ve tvaru šípu. Uprostřed víka kufru je pak viditelné madlo s logem automobilky, opět prvek známý již z předchůdce. Při uvedení na trh bude k dispozici osm laků karosérie a tři designy litých kol o průměru od 15 do 17 palců.

Kabinu vozu jsme chválili již při prvotním představení vozu, na malé auto totiž působí opravdu dospěle. Líbí se nám jasné linie bez zbytečných kudrlinek a záhybů, pochvalu rovněž zasluhuje spodní část středové konzole s ovladači klimatizace, ventilace a dalších prvků. Působí nejen přehledně, ale s displejem klimatizace také moderně. V horní části středové konzole, mezi horizontálními výdechy ventilace, je volně stojící displej s úhlopříčkou pět palců v případě rádia se šesti reproduktory nebo sedm palců v případě multimediálního systému s navigací, online službami, rozhraním Android Auto a Apple CarPlay nebo plnou konektivitou chytrých telefonů. Vpředu i vzadu pak bude k dispozici USB port. Přístrojovou desku tvoří dva přehledné budíky a obrazovka palubního počítače, volant známe již z dalších modelů Kia. Čalounění sedadel je ve standardu látkové v černé nebo šedé barvě, za příplatek ale bude k dostání umělá kůže v šedé, černé nebo červené (volitelný Red Pack). Byla by škoda rovněž opomenout nové tvarování výplní dveří.

img-responsive

Kabina si za design i ergonomii zaslouží jen chválu. | foto: Kia Motors

Pod kapotou hrají prim přeplňované tříválce T-GDI o objemu rovný jeden litr. Slabší specifikace má 73,5 kW (100 k) při 4500 ot./min a 172 Nm mezi 1500 až 4000 ot./min, silnější disponuje 88 kW (120 k) při 4500 ot./min a stejnými 172 Nm mezi 1500 až 6000 ot./min. Součástí výbavy bude systém stop & start, Kia pak předpokládá průměrné emise pod 100 g CO2/km u obou provedení. Příznivci atmosféry dostanou na výběr 1.25litrový čtyřválec o výkonu 62 kW (84 k) při 6000 ot./min s točivým momentem 122 Nm při 4000 ot./min nebo 1.4litrový čtyřválec o výkonu 67 kW (91 k) při 6000 ot./min s točivým momentem 132 Nm při 4000 ot./min. Naftu budou spalovat čtyřválce 1.4 CRDi o výkonu 51 kW (70 k) nebo 66 kW (90 k). Bez ohledu na výkon bude turbodiesel se systémem stop & start produkovat nejnižší emise v celé řadě Rio. Vyjma nejslabšího čtyřválce a slabšího tříválce s pětistupňovým manuálem mají všechny jednotky manuál o šesti stupních. Podvozek má vpředu nezávislé zavěšení MacPherson a vzadu torzní příčku, přepracovány byly tlumiče, pružiny i řízení. Očekávat tak můžeme jistější jízdní vlastnosti i větší komfort.

Struktura karosérie je díky použití vysokopevnostní oceli a výztuhám v oblasti A- i B-sloupků, prahů dveří, střechy, motorového prostoru a podlahy mnohem tužší, cílem je totiž získat pět hvězdiček v nárazových testech Euro NCAP. A to, přiznejme si, je dnes už docela oříšek. Rio však kromě tužší konstrukce přichází jako první malé auto vybavené autonomním nouzovým brzděním s detekcí chodců, které je spárováno s upozorněním na opuštění jízdního pruhu. Standardně pak všechny modely dostanou šest airbagů a Isofix pro sedadlo spolujezdce a zadní sedadla. Prodej vozu, vyráběného v Koreji, se na evropských trzích rozběhne v prvním čtvrtletí příštího roku, a to včetně proslulé sedmileté záruky, omezené 100 tisíci kilometry.

Vytisknout

Diskuze: Stane se Škoda Fabia snadným cílem? Nová Kia Rio míří až na vrchol

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Volvo V90 Cross Country je nejstylovějším a posledním modelem řady 90.

Volvo uzavírá řadu 90 a zatápí Audi. V90 Cross Country není jen obyčejné kombi

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud