MINITEST: Seat uvedl na český trh novou Atecu. Podrobili jsme ji prvnímu krátkému testu

ar5, 16. září 2016, 11:20 Google+

Je to den zpátky, kdy se rozhodlo zastoupení značky Seat oficiálně představit novou Atecu široké veřejnosti u nás v ČR. Vše se stalo kousek od Dobříše ve vědeckotechnickém parku a nová Ateca se nám díky tomu dostala poprvé do rukou. Jak jezdí, kolik stojí a má nějaké chyby?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Česká prezentace nového Seatu Ateca

Česká prezentace nového Seatu Ateca | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Nové SUV Seat Ateca se ukázalo ve vědeckotechnickém parku, kde sídlí Centrum aplikované vědy. Díky přítomnosti přilehlého vojenského prostoru, jsme pak měli šanci několikrát otestovat terénní dovednosti nového modelu. Trasa přitom vedla skrze lesní cesty plné kamení, prachu, písku, ovšem dostalo se i na hladkou asfaltku.

Dvojčetem nového Seatu je druhé vydání Volkswagenu Tiguan, což znamená, že i tenhle Španěl stojí na modulární koncernové platformě MQB. Oproti Tiguanu se však Ateca snaží více cílit na kompaktnost. O všem vypovídá údaj o délce, který ukazuje jednotlivé rozdíly mezi koncernovými vozy: Seat Ateca totiž měří na délku 4363 mm, VW Tiguan 4486 mm a Škoda Kodiaq dokonce 4967 mm.

img-responsive

Česká prezentace nového Seatu Ateca | foto: Roman Havlín

Novinka od Seatu si navíc připravila spoustu nové výbavy. Mezi nejnovější prvky patří například bezdotykové ovládání pátých dveří tzv. „virtuální pedál“. Podkopnutím nohy pod zadním nárazníkem lze víko kufru otevřít a také zavřít. V terénu jsme pak mohli za pomoci nápovědy od instruktora vyzkoušet soustavu kamer, zobrazující okolí vozu anebo i prostor přímo pod předním nárazníkem, to aby řidič viděl, kam přímo jede. Skvělý prvek, který si zaslouží od nás pochvalu!

Ve výbavě nebude chybět i adaptivní tempomat s funkcí stop&go (výhradně pro verzi s automatickou převodovkou), v kabině lze přepínat mezi několika barevnými odstíny osvětlení interiéru a naprostou třešničkou na dortu je pak osvětlení nástupního prostoru s projekcí nápisu „ATECA“ na zem.

Jako drobné negativum vidíme přítomnost základní pohonné jednotky, kterou se stal tříválcový motor 1.0 TSI. Dát tenhle motor do středně velkého SUV nám přijde trošku jako bláznovství a je otázkou, jak si motor poradí v situaci, kdy bude Ateca plně naložena a řidič po ní bude chtít vyšší dynamické nároky. Z naftové nabídky pak budou přítomny agregáty 1.6 a 2.0 TDI. První zmíněný nabídne pohon přední nápravy, naopak ten druhý bude zkombinovaný výhradně s pohonem všech kol. Zákazník pak dostane možnost zakoupit dvoulitra i s dvouspojkovou automatickou převodovku DSG se sedmi kvalty a spojkami v olejové lázni.

A jak je to s cenami? Nejlevnější Seat Ateca 1.0 TSI Style vyjde na 523 900 Kč, ještě letos přijde verze Reference za akční sumu 462 900 Kč. Naopak vrcholem se stane Seat Ateca 2.0 TDI 4WD DSG Xcellence s cenovkou 843 900 korun. Zajímavé je pak to, co vše se nachází ve standardu výbavy Style. Nechybí zde totiž malý kožený paket, oketní opěrky vpředu i vzadu, přední sedadla s bederní opěrkou, tempomat nebo dvouzónová klimatizace.

Jízdní dojmy

Na krátký test jsme dostali do rukou verzi Ateca 2.0 TDI o výkonu 150 koní. S motorem spolupracovala manuální převodovka se šesti stupni a rovnou musíme říci, že tahle motorizace nám hodně vyhovovala. Výkon byl postačující na všechny možné situace, i přes drsnou jízdu v terénu jsme na palubním počítači odečetli průměrnou spotřebu 8 litrů na 100 km, podvozkově je Ateca vyladěna na úroveň, která nabídne tužší podvozek, avšak i na 19" kolech není problém jet po nerovném a drsném terénu. Je fakt, že občas si ráda odskočila zadní náprava, ale když přejíždíte obří kořeny stromů, málokteré auto si asi odpustí odskočení zádě.

Co se týče kabiny a vnitřního zpracování, zde je to typický Seat. Kvalitně a přehledně zpracovaná palubní deska, řidič má ovšem dostatečný přehled, zbytečně dlouho nehledá jednotlivé ovladače a nová polokožená sedadla nabízela příjemnou podporu jak při zběsilém skákání po terénních nerovnostech, tak i v prudších zatáčkách na přilehlé hladké asfaltové silnici. Na více dojmů si ale musíte počkat do klasického redakčního testu, kde si Atecu pořádně proklepneme.

Vytisknout

Diskuze: MINITEST: Seat uvedl na český trh novou Atecu. Podrobili jsme ji prvnímu krátkému testu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

První upoutávka na The Grand Tour.

VIDEO: Clarkson a spol. jsou zpět! Kdy začne jejich nová show?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud