Praktičnost kombi s elegancí kupé. Audi představuje novou A5 Sportback

ar6, 7. září 2016, 01:38 Google+ Mondial de l'Automobile 2016 à Paris

Pokud chcete praktické Audi střední třídy, pravděpodobně zamíříte pro sedan nebo kombi A4. Pokud ovšem máte rádi eleganci, ale trochu prostoru navíc přesto potřebujete, pak mají čtyři kruhy v nabídce A5 Sportback. Ta aktuálně přijíždí ve druhé generaci, která je pohlednější, větší a celkově kvalitnější než předchůdce.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Audi A5 Sportback je praktická a elegantní zároveň.

Audi A5 Sportback je praktická a elegantní zároveň. | foto: Audi

Sdílejte článek

Poprvé se Audi A5 Sportback představilo před sedmi lety a stalo se prvním čtyřdveřovým kupé ve střední třídě. Následně přišlo ještě BMW řady 4 Gran Coupé, to už je ale zase jiný příběh. Sportback se každopádně stal populárním a vybudoval si v portfoliu Audi pevnou pozici. Druhá generace na to bude chtít navázat, má přitom všechny předpoklady k tomu, být ještě úspěšnější. Začít můžeme tím, že s délkou 4733 milimetrů, šířkou 1843 milimetrů, výškou 1386 milimetrů a rozvorem o délce 2824 milimetrů je vůz celkově delší, zároveň ale také užší a nižší. Delší rozvor na druhou stranu zvětšil prostor v kabině, před koleny zadních cestujících je nově o 24 milimetrů více místa. Porostl i zavazdelník, základních 480 litrů lze sklopením sedadel zvětšit až na 1300 litrů. Využití i pro rodinné potřeby podtrhuje elektricky ovládané víko kufru.

img-responsive

Zadní část ukrývá 480 litrů pro zavazadla. | foto: Audi

Praktickou stránku auta tak máme za sebou a můžeme se plně soustředit na tu estetickou, která je u A5 Sportback neméně důležitá. Díky nižší stavbě karosérie působí profil elegantněji než u předchůdce, charakteristická je rovněž linie pod klikami dveří. Přední část je naprosto shodná s kupé, znamená to tedy poslední vydání masky chladiče Singleframe a ostře řezané světlomety s trojí možností výbojek. V základu jsou xenony a LEDky pro denní svícení, následuje klasická full-LED technologie a úplně nejvýše najdeme řešení Matrix LED. Také vzadu jsou LED diodové reflektory, tentokrát také s trojdimenzionální optikou. Víko kufru je zakončeno decentním spoilerem, což dodává potřebnou porci dynamiky. A z kupé pochází ještě jeden prvek, bezrámová okna čtveřice dveří.

Kabina překvapení nepřináší. Na první pohled zaujmou prodloužené výdechy ventilace a volně stojící displej multimediálního systému. V základu bude sedmipalcový infotainment MMI radio plus v kombinaci s pětipalcovým palubním počítačem. Mezi příplatky se však nachází navigace MMI navigation plus s řešením MMI touch, 8,3palcovou obrazovkou, rozhraním Audi connect na tři roky zdarma, DVD přehrávačem a pamětí 10 GB, respektive sedmipalcový barevný displej palubního počítače. Vedle mnoha jízdních asistentů, o nichž bude řeč, spolupracuje navigace také s 12,3palcovým digitálním přístrojovým panelem Audi virtual cockpit. Ten je rovněž nabízen za příplatek. Dokonalý přehled o vozidle poskytuje barevný head up displej.

img-responsive

Nová A5 Sportback nabídne hned několik obrazovek. | foto: Audi

Multimédiím ale ještě není konec, stále je tu totiž specifické rozhraní Audi smartphone interface systémů MMI, umožňující konektivitu s chytrými telefony. Pro ně je rovněž určena bezdrátová nabíječka. A5 Sportback nabídne rovněž velice pohodlné sedačky s volitelnými masážními motorky a odvětráváním. Obrazovku dostala také automatická dvouzónová klimatizace, což má být uživatelsky přívětivější řešení. V malou koncertní síň umí interiér vozu proměnit audiosystém Bang & Olufsen s 19 reproduktory, 3D zvukem a výkonem 755 W. Pro zadní cestující je pro změnu určen zábavní systém se dvěma tablety. Závěrem se sluší zmínit nové materiály a barvy interiéru, respektive příplatkové ambientní osvětlení ve třiceti odstínech, nahrazující standardní LEDky.

Úplně nový je podvozek vozu se širším rozchodem kol – vpředu 1587 milimetrů a vzadu 1568 milimetrů. O delším rozvoru již šla řeč, celkově by tak měla být A5 Sportback jistější v zatáčkách. Vpředu i vzadu je pětiprvkové zavěšení kol, proměnou prošel rovněž elektromechanický posilovač řízení. Opět ze světa příplatků přichází dynamické řízení, volič Audi drive select nebo adaptivní tlumiče. Pod kapotou se vystřídá hned sedm pohonných jednotek. Nejslabší je dvoulitrové TFSI g-tron s pohonem na zemní plyn nebo palivo e-gas, výkonem 125 kW (170 k), točivým momentem 270 Nm a nádržemi na 19 kilogramů plynu. Následují dvoulitry TFSI o výkonu 140 kW (190 k) s točivým momentem 320 Nm, respektive o výkonu 185 kW (252 k) s točivým momentem 370 Nm. Naftovou paletu reprezentují dvoulitr TDI (také v provedení ultra) o výkonu 140 kW (190 k) s točivým momentem 400 Nm a dva třílitrové šestiválce TDI. Slabší má 160 kW (218 k) a 400 Nm, silnější 210 kW (286 k) a 620 Nm. S výjimkou třílitrových TDI mají všechny motory na výběr šestistupňovou manuální nebo sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou S tronic. Slabší třílitr má standardně dvouspojku a pohon všech kol, silnější kombinuje pohon všech kol quattro (volitelně se sportovním diferenciálem) a osmistupňový automat Tiptronic. Čtyřkolka je dostupná i pro slabší motory – čtyřválce s manuálem ji mají za příplatek, S tronic znamená quattro ve standardu.

Vrcholem nabídky je Audi S5 Sportback s třílitrovým šestiválcem TFSI, osmistupňovým automatem Tiptronic a pohonem všech kol. Maximální výkon vozu je 260 kW (354 k), točivý moment vrcholí na hodnotě 500 Nm. Sprint z 0 na 100 km/h zabere 4,7 sekundy, maximálka je omezená na 250 km/h. Průměrná spotřeba je 7,3 l/100 km. Vedle úprav exteriéru s 18- nebo 19palcovými koly i interiéru došlo také na sportovnější podvozek s adaptivními tlumiči, volitelný sportovní diferenciál nebo kotouče o průměru 350 milimetrů na přední nápravě. Chybět nebude ani provedení S line. Paleta bezpečnostních asistentů obsahuje například udržování v jízdním pruhu, adaptivní tempomat s asistentem jízdy v koloně, hlídání zezadu přijíždějících vozů při couvání, rozpoznávání dopravních značek, přednárazový systém nebo parkovací asistent. Prodej vozu začne na začátku příštího roku, standardní A5 přijde na minimálně 37 800 eur (cca 1 021 000 korun), S5 začíná na 62 500 eurech (cca 1 689 000 korun).

Vytisknout

Diskuze: Praktičnost kombi s elegancí kupé. Audi představuje novou A5 Sportback

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

GVT OX je novým jednoduchým vozidlem nejen pro rozvojové trhy.

Jednoduché, ale geniální. GVT OX je plně pojízdné Lego pro rozvojové země

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud