Mazda má vlastní BMW X4, CX-4 ale koupíte jen v Číně

ar6, 26. dubna 2016, 03:15 Google+ Beijing International Automotive Exhibition 2016

Ještě před několika lety měla Mazda ve svém portfoliu jediné SUV– v Evropě neúspěšné dvojče Fordu Maverick s označením Tribute. Pak ale přišla CX-7 a karta se pomalu začala obracet. Dnes nabízí Japonci celosvětově modely CX-3, CX-5 a CX-9, k nimž již brzy přibude také první kříženec SUV a kupé.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mazda CX-4 zahajuje vlnu kříženců SUV a kupé také v japonském provedení.

Mazda CX-4 zahajuje vlnu kříženců SUV a kupé také v japonském provedení. | foto: Mazda Motor

Sdílejte článek

Novinka vychází z konceptu Koreu, který loni zaujal návštěvníky frankfurtského autosalonu, a dostala jméno CX-4. To je vzhledem k délce 4633 milimetrů, šířce 1840 milimetrů, výšce 1530 milimetrů i rozvoru o délce 2700 milimetrů, respektive celkové příbuznosti s modelem CX-5, více než logickou volbou. S dalšími modely značky spojuje CX-4 designový jazyk Kodo. Ten je nepřehlédnutelný již z dálky a novinka kvůli němu dostala výraznou masku chladiče, na niž navazují hlavní světlomety. Tento motiv opakuje většina nových Mazd.

img-responsive

Profil Mazdy CX-4 je velice elegantní. | foto: Mazda Motor

Z profilu vynikne elegantně se svažující linie střechy, řadící vůz po bok BMW X4 nebo Mercedesu GLC Coupé. Japonci ale nezapomínají ani na dobrodružného ducha, proto jsou blatníky obloženy plastovými nástavci. Podběhy mimochodem vyplňují litá kola o rozměru 17 nebo 19 palců. Zadní část zdobí poměrně výrazně zkosené sklo, mohutný difuzor a především chromovaná linka, spojující skupinové reflektory. Ty mají podobný tvar jako jejich sourozenci v přední části. V nabídce se objevuje celkem sedm laků karosérie, mezi nimiž nechybí typická červená metalíza Soul.

Pokud se dá o karosérii říct, že se podobá většinš současného portfolia značky, pak je kabina vlastně naprosto totožná. Stejné rozvržení ovladačů nebo postavení obrazovky multimediálního systému ctí všechny modely od Mazdy2 až po Mazdu CX-9. Snad jen elektronickou parkovací brzdu nemají japonské modely tolik zažitou. Trochu zamrzí absence asymetrických výdechů ventilace například z MX-5, zrovna do tohoto modelu by se náramně hodily. Naopak potěší přehlednost přístrojového panelu. Vedle infotainmentu MZD Connect s navigací, audiosystémem nebo Bluetooth a Wi-Fi připojením má CX-4 také praktický head up displej.

img-responsive

Kabina odpovídá stylu současných modelů Mazdy. | foto: Mazda Motor

Kůží čalouněná sedadla mají lehce odlišný barevný odstín bočních polštářů, respektive okolí ramen, což zajišťuje jejich trojdimenzionální vzhled. Ony barevné varianty jsou mimochodem bílá, béžová a červená v kombinaci s černou nebo celkově monotónní černá. Na tvar karosérie není přepracvní kapacita nejhorší – kufr v základu pojme 400 litrů, po sklopení sedadel toto číslo naroste na 1228 litrů. Výhodou zavazadelníku je nízká nákladová hrana a rovná podlaha po sklopení sedadel. Různě po interiéru pak má CX-4 je další drobné úložné prostory například na brýle.

Pod kapotou se objeví výhradně zážehové čtyřválce řady Skyactiv-G. Slabší dvoulitr má 158 koní a 202 Nm, přenášené na přední kola prostřednictvím šestistupňové manuální (za příplatek) nebo automatické převodovky. Silnější a o půl litru větší jednotka má 192 koní a 252 Nm, které na všechna kola transferuje výhradně šestistupňový automat. I kvůli použití rekuperace brzdné energie se povedlo stlačit spotřebu na úroveň 6,3 l/100 km v případě slabší, respektive 7,2 l/100 km v případě silnější jednotky. Podvozek, vyznačující se vysokou mírou tuhosti, má vpředu vzpěry MacPherson, vzadu potom úřaduje víceprvková náprava. Světlá výška je minimálně 196 milimetrů.

O bezpečnost se stará nejen tuhá a pevná karosérie, ale rovněž armáda bezpečnostních asistentů. U CX-4 tak nechybí hlídání mrtvého úhlu, sledování dopravy za vozidlem, nouzové brzdění nebo detekce chodců. Mazda se také chlubí specificky tvarovanými sloupky nebo výplněmi dveří, které dokáží pohltit část energie případného nárazu. Novinka bude zatím určena výhradně pro čínský trh, britský Autocar dokonce informoval, že s dovozem minimálně do Velké Británie se zatím nepočítá. A obdobná situace může nastat i v ostatních evropských zemích.

Vytisknout

Diskuze: Mazda má vlastní BMW X4, CX-4 ale koupíte jen v Číně

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Nový Citroën C6 je na světě, jde o dvojče Dongfengu Aeolus A9.

Citroën C6 se vrací na scénu, potěší však málokoho

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud