Bugatti obhajuje titul nejrychlejšího auta planety, Chiron umí až 420 km/h

ar6, 29. února 2016, 19:19 Google+ Geneva International Motor Show 2016

Král je mrtev, ať žije král, chtělo by se říct při pohledu na Bugatti Chiron. Nejnovější výtvor francouzské automobilky koncernu Volkswagen zastiňuje prakticky vše, co bylo doposud vyrobeno. A to sem počítáme i Veyron, předchůdce Chironu a jedno z vytoužených dětí bývalého šéfa německého giganta Ferdinand Piëcha.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Bugatti Chiron nahrazuje letitý Veyron, váží necelé dvě tuny a má 1500 koní.

Bugatti Chiron nahrazuje letitý Veyron, váží necelé dvě tuny a má 1500 koní. | foto: Bugatti

Sdílejte článek

Nejdiskutovanější částí Veyronu byl jeho motor a jinak tomu nebude ani u Chironu. Ten se může pochlubit uprostřed uloženým osmilitrovým šestnáctiválcem se čtyřmi turbodmychadly, který produkuje absurdních 1500 koní při 6700 ot./min a 1600 Nm mezi 2000 - 6000 ot./min. V porovnání s předchůdcem to znamená nárůst o nemalých 499 koní, na čemž mají podíl přepracovaná turbodmychadla, karbonové sací potrubí, vstřikovací systém s dvaatřiceti individuálními vstřikovači, lepší chlazení nebo nové titanové výfukové potrubí.

img-responsive

Zadní spoiler se automaticky nastavuje do čtyř poloh, Bugatti Chiron. | foto: Bugatti

Transfer takového stáda na všechna čtyři kola s elektricky ovládaným diferenciálem a vektorováním točivého momentu má na starosti sedmistupňový dvouspojkový automat DSG. Na 100 km/h s ním Chiron zrychluje za 2,5 sekundy, 200 km/h pokoří za 6,5 sekundy a 300 km/h za 13,6 sekundy. Maximální rychlost je 420 km/h, dostanete se k ní ale jen v režimu Top Speed a se speciálním klíčem, upravující charakteristiku motoru. „Běžná“ maximální rychlost je omezena na 380 km/h. Pokud by v autě nebyl omezovač, matematicky by bylo Bugatti schopno dosáhnout až na cifru mezi 459 a 462 km/h.

Základem vozu je karbonový monokok se sendvičovitou konstrukcí v oblasti podlahy a prostorem kolem motoru z karbonem vyztužených plastů. Monokok má mimochodem stejnou tuhost, jako prototypy LMP1 v závodě Le Mans. Vnější díly jsou vyrobeny převážně z kompozitu nebo karbonu, i přes lehké materiály je ale hmotnost Chironu 1995 kilogramů. Adaptivní podvozek pracuje v režimech Lift, Auto, Autobahn, Handling a Top Speed. A zatímco první mód lehce zvýší světlou výšku pro jízdu po nerovnostech, poslední znamená aktivaci maximální rychlosti. V prvních čtyřech režimech je maximální rychlost omezena na oněch 380 km/h. Chybět nebude elektromechanické řízení a natáčení všech čtyř kol.

img-responsive

Sta kilometrů dosáhne Bugatti Chiron za 2,5 sekundy. | foto: Bugatti

Kola mají vpředu 20 a vzadu 21 palců, přičemž obuta jsou do speciálně pro tento model vyvinutých pneumatik Michelin s rozměrem 285/30 vpředu a 355/21 vzadu. Kotouče karbon-keramických brzd mají průměr 420 milimetrů na přední a 400 milimetrů na zadní nápravě, přičemž se do nich zakusují osmipístkové, respektive šestipístkové třmeny. Jízdní dynamice pomáhají aktivní aerodynamické prvky v čele s hydraulickými klapkami na přední nápravě a aktivním zadním spoilerem, který si automaticky vybírá mezi čtyřmi pozicemi až do stavu, kdy se z něj stane brzda.

Design na první pohled v lecčems připomene Veyron. Lví podíl na tom má dvoubarevné lakování s jinou přední a zadní částí vozu. Velice podobná je také maska chladiče ve tvaru podkovy, naopak úplně nová jsou světla, každé se čtyřmi samostatnými LED diodovými zdroji. V předním nárazníku nechybí velké nasávací otvory, které mají své sourozence také před zadními koly a v zadním nárazníku. Zadní partie jsou méně mohutné než u předchůdce, novinkou je rovněž LED diodový pás světlometů. Ve spodní části je difuzor s mamutí centrální koncovkou výfuku. Na délku má novinka 4544 milimetrů, na šířku 2038 milimetrů, na výšku 1212 milimetrů a mezi nápravami je 2711 milimetrů.

Kabinu si může zákazník naprosto přizpůsobit svému vkusu, s nadsázkou by se dalo říct, že stačí mít jen pořádně naditou peněženku. Vlastní specifikace se týká především materiálů a jejich barevného sladění, platí ale, že ve výchozí specifikaci nechybí kůže, karbon a kartáčovaný hliník. Stejně jako některé italské super- a hypersporty má Chiron startovací tlačítko na volantu, sparing partnera mu dělá volič jízdních režimů. Palubní desku tvoří centrální rychloměr, cejchovaný do 500 km/h, se dvěma postranními obrazovkami, na něž mohou být promítány i důležité provozní informace. Středová konzole je velice jednoduchá a tvoří jí jen čtyři ovladače a tlačíko výstražných blinkrů. Mezi sedadly je stylizované podsvícené C, kopírující tvar střechy, v přední části je kvůli posunutému chladiči kufr o objemu 44 litrů.

Celkem bude vyrobeno jen 500 kusů Bugatti Chiron, každý bude stát nejméně 2,4 milionu euro (cca 64,9 milionu korun). Rozebráno je už údajně 160 automobilů.

Vytisknout

Diskuze: Bugatti obhajuje titul nejrychlejšího auta planety, Chiron umí až 420 km/h

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Lamborghini Centenario

Centenario se představuje na prvním videu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud