Lamborghini má další unikátní sporťák, Centenario s atmosférickým dvanáctiválcem

ar6, 1. března 2016, 12:10 Google+ Geneva International Motor Show 2016

Stalo se tradicí, že Lamborghini čas od času představí nějaký limitovaný kousek s naprosto špičkovou technologií i cenovkou. Z dřívějších let jmenuje Réventon, Sesto Elemento, Aventador J nebo Veneno, letos se k nim pak přidává Centenario. To oslavuje sto let od narození Ferruccia Lamborghiniho a vznikne jen ve čtyřiceti kusech.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Centenario je nejnovějším speciálem Lamborghini, vznikne jen čtyřicet kusů.

Centenario je nejnovějším speciálem Lamborghini, vznikne jen čtyřicet kusů. | foto: Lamborghini

Sdílejte článek

Základem kupé nebo roadsteru je monokok z uhlíkových vláken, kolem nějž jsou umístěny panely karosérie ze stejného materiálu. Lamborghini tak váží „pouze“ 1520 kilogramů. Tuto sílu dává do pohybu atmosférický dvanáctiválec o výkonu 770 koní, který má posunutou horní hranici otáček až na 8600 za minutu. Akcelerace z 0 na 100 km/h zabere jen 2,8 sekundy, trojnásobná rychlost se na tachometru objeví za 23,5 sekundy. A že tyto hodnoty Centenario umí dokazuje i maximální rychlost přes 350 km/h.

Přes převodovku ISR jsou permanentně poháněna všechna čtyři kola, novinkou je použití natáčení zadní nápravy. V nižších rychlostech se zadní kola natáčejí v opačném směru než přední kola, vyšší hodnoty znamenají natáčení obou náprav ve stejném směru. Toto řešení tak pomáhá agilitě a celkové stabilitě vozu. Volič jízdních režimů obsahuje módy Strada, Sport a Corsa. Podvozek má vedle natáčecí zadní nápravy rovněž magnetické odpružení a dynamické řízení. Karbon-keramické brzdy potom kupé nebo roadster zastaví na třiceti metrech, pokud jede stovkou, nebo na 290 metrech, pokud jede třístovkou.

img-responsive

Za špičkovou aerodynamiku a atmosférický motor si nechá Centenario pořádně zaplatit. | foto: Lamborghini

O dílech karosérie z uhlíkových vláken již byla řeč, pro větší autenticitu však Lamborghini používá tyto části pouze přetřené lesklou nebo matnou barvou. Že jde o karbon tak poznáte už z dálky. Nahoru se otevírající dveře, kapota nebo střecha jsou lesklé, splitter, difuzor, nástavce prahů nebo podběhy jsou matné. Tmavé části potom doplňují detaily v jasně žlutém odstínu (majitel ale bude moci zvolit i jinou barvu). Charakteristické jsou pro 4924 milimetrů dlouhý a 1443 milimetrů vysoký vůz aerodynamické prvky v předním nárazníku a zadním difuzoru členěné do několika segmentů. Přední partie dále zaujmou dvěma nasávacími otvory v kapotě a světly s podpisem ve tvaru písmene Y.

Ten se opakuje i v zadní části, kde se LED diodové reflektory táhnou téměř po celé šířce auta. Ve spodní části nárazníku jsou vedle difuzoru také tři koncovky výfuku. Specialitou je zadní spoiler, který mění svou polohu podle aktuální rychlosti a zvoleného jízdního režimu. Extrémem je jeho rozšíření o 150 milimetrů a naklonění až o 15 stupňů. Kola z kovaného hliníku s průměrem 20 palců vpředu a 21 palců vzadu obouvají speciálně vyvinuté pneumatiky Pirelli PZero se specifickým žlutým proužkem. Ve středech ráfků nechybí matice s logem automobilky.

Kabina je plně přizpůsobitelná požadavkům majitele, její součástí ale budou vždy sedadla s karbonovou konstrukcí a potahy z kůže a Alcantary. Uhlíková vlákna jsou ostatně i na volantu, panelech dveří a středovém tunelu. Většina prvků je čalouněná Alcantarou, doplněnou o prošívání žlutou nití a decentní žluté vložky třeba na koberečcích. Výstupem multimediálního systému je 10,1palcová dotyková obrazovka, která zobrazuje jednak navigaci nebo internetový prohlížeč (součástí infotainmentu je rozhraní Apple CarPlay), jednak ale také data o telemetrii včetně rychlosti nebo přetížení. Přístrojový panel je plně digitální.

Že nastupujete do sportovního modelu prozrazují nejen dvě helmy pod přední kapotou, ale i příplatková dvojice kamer, jejichž prostřednictvím můžete nahrávat své výkony na závodní dráze. Celkem vznikne jen 20 kusů kupé a 20 kusů roadsteru. Každý má cenovku nejméně 1,75 milionu euro (cca 47,3 milionu korun), všechny už ale mají svého majitele.

Vytisknout

Diskuze: Lamborghini má další unikátní sporťák, Centenario s atmosférickým dvanáctiválcem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Volkswagen T-Cross Breeze ukazuje, jak bude vypadat SUV na základech malého Pola.

Volkswagen odhaluje SUV na základech Pola, dočkají se i v Boleslavi?

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud