Audi A4 Allroad quattro má druhou generaci, láká na osvědčený recept

ar6, 11. ledna 2016, 19:55 Google+ North American International Auto Show 2016

Audi Allroad quattro, odvozené od kombi řady A6, kdysi nastartovalo vlnu plasty chráněných kombíků s vyšší světlou výškou, jejichž ambicí je vyrovnat se plnohodnotným SUV. Po úspěchu modelu vyšší střední třídy se čtyři kruhy rozhodly vydat i o kategorii níž. Proto od roku 2009 sjíždí z výrobních linek také A4 Allroad quattro. Do Detroitu aktuálně zamířila jeho druhá generace, která je ve všech ohledech lepší než předchůdce.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Audi A4 Allroad quattro láká na o 34 mm větší světlou výšku a šest motorů.

Audi A4 Allroad quattro láká na o 34 mm větší světlou výšku a šest motorů. | foto: Audi

Sdílejte článek

Jedno přísloví říká něco o tom, že když je něco dobré, není třeba to měnit. A to je přesně případ A4 Allroad. Proto zůstala zachována praktická karosérie kombi, ale také ochranné obložení podběhů kol a zadního nárazníku v matně šedé barvě. Tento odstín může být nahrazen hnědou Argus, stříbrnou Floret, bílou Glacier, šedou Manhattan nebo černou Mythus, které korespondují s barvou karosérie. Celkem Audi nabídne 14 laků v kombinaci se sedmnácti- až devatenáctipalcovými koly. Zpět ale ke stylingu, zahrnující masku chladiče Singleframe, stříbrné segmenty v obou náraznících, střešní ližiny a xenonová světla s LED diodami denního svícení. Za příplatek bude dostupná technologie Matrix LED.

img-responsive

Vzhled karosérie láká na dobrodružné výlety, Audi A4 Allroad quattro. | foto: Audi

Kabina zůstává ve své základní architektuře věrná standardní A4, vzhledem k hierarchii celé nabídky ale bude už v základu multimediální systém MMI se sedmipalcovou obrazovkou (vyšší verze dostanou 8,3palcový displej), vylepšeným hlasovým ovládáním, LTE připojením a konektivitou s chytrými telefony. Přístrojový panel může být s na přání dodávanou 12,3palcovou obrazovkou plně digitální, paletu displejů pak doplňuje head up displej. Milovníky hudby zaujme audiosystém Bang & Olufsen s prostorovým zvukem, pro zadní cestující je připraven zábavní systém, ovládaný prostřednictvím tabletů. Třešničkou na dortu je ambientní osvětlení ve třiceti barvách.

Při délce 4750 milimetrů, šířce 1842 milimetrů, výšce 1493 milimetrů a rozvoru 2818 milimetrů nabídne Allroad základních 505 litrů zavazadlového prostoru. Po sklopení sedadel j k dispozici 1510 litrů, přičemž za příplatek je dodáván praktický systém kolejnic a kotvících bodů. Naopak všechny A4 Allroad budou mít elektricky ovládané víko kufru. Praktičnost dále zvyšuje tažná síla 2100 kilogramů.

Rozměrové porovnání s konkurencí

  Audi A4 Allroad quattro VW Passat Alltrack Volvo V60 Cross Country
Délka: 4750 mm 4777 mm 4638 mm
Šířka: 1842 mm 1832 mm 1899 mm
Výška: 1493 mm 1506 mm 1545 mm
Rozvor: 2818 mm 2789 mm 2774 mm
Kufr: 505/1510 l 639/1769 l 430/1241 l

Světlá výška je v porovnání s běžným kombi o 34 mm větší, vedle klasických tlumičů budou dodávány též tlumiče adaptivní, automaticky přizpůsobující své nastavení povrchu vozovky. Volič Audi Drive Select nabízí kromě režimů Comfort, Auto, Dynamic, Efficiency a Individual také režim Off-road pro jízdu mimo silnici. Podvozek má vpředu i nadále pětiprvkové zavěšení, vzadu jsou nově lichoběžníková ramena. Mohutná dieta celé řady A4 se projevila i zde, když se povedlo hmotnost mezigeneračně snížit až o 90 kilogramů. Ubíralo se nejen na karosérii, ale také nápravách nebo posilovači řízení.

Jediným zážehovým motorem bude dvoulitr TFSI o výkonu 252 koní s točivým momentem 370 Nm, kombinovaný se sedmistupňovým dvouspojkovým automatem S Tronic. Populárnější ale zcela jistě bude některá z variant dvoulitrového TDI s výkonem 163 koní a točivým momentem 400 Nm, respektive s výkonem 190 koní a točivým momentem 400 Nm. Později dorazí tato jednotka naladěná na 150 koní a 320 Nm. Ve všech třech případech bude sílu na vozovku přenášet šestistupňový manuál nebo sedmistupňový dvouspojkový automat S Tronic. Vrcholem nabídky bude šestiválec 3.0 TDI s výkonem 218 koní a točivým momentem 400 Nm, respektive s výkonem 272 koní a točivým momentem 600 Nm. V případě slabší verze je k dispozici sedmistupňový dvouspojkový automat S Tronic, špičkový šestiválec se může těšit na osmistupňový automat Tiptronic s měničem točivého momentu. Jak už napovídá název modelu, pohon všech kol je pokaždé samozřejmostí.

Prodej se na evropských trzích rozběhne letos v létě, přičemž se nezapomnělo ani na bezpečnost. Proto A4 Allroad quattro nabídne adaptivní tempomat, asistent pro jízdu s přívěsem, sledování vozidel přijíždějících vzadu ze stran, upozorňování na nebezpečí při vystupování, asistent pro vyhýbací manévry nebo systém Audi pre sense.

Vytisknout

Diskuze: Audi A4 Allroad quattro má druhou generaci, láká na osvědčený recept

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Sportovní Fusion na dvakrát přeplňovaný šestiválec EcoBoost, Ford Fusion V6 Sport.

Ford Fusion přitvrzuje, jeho sportovní varianta si došlápne na Audi S4

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud