Chrysler Town & Country je minulostí, velké MPV se jmenuje Pacifica

ar6, 14. ledna 2016, 02:35 Google+ North American International Auto Show 2016

Jméno Town & Country je již od konce osmdesátých let neodmyslitelně spjato s velkým MPV značky Chrysler. Každá éra však jednou končí a nová generace jednoho ze zakladatelů segmentu ponese jméno Pacifica. To taky není úplnou novinkou, jelikož se takto jmenoval už nepříliš úspěšný crossover z let 2004 až 2008. Bude tedy velkoprostorový model trefou do černého?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Chrysler Pacifica & Pacifica Hybrid nahrazují model Town & Country.

Chrysler Pacifica & Pacifica Hybrid nahrazují model Town & Country. | foto: Chrysler

Sdílejte článek

Jestliže jsme byli u Town & Country zvyklí na krabicovitý tvar karosérie, bude nováček se svými čtyřmi sty hodinami ve větrném tunelu velkým překvapením. Pořád sice hraje prim praktičnost, krása už ale není jen jakousi podřadnou veličinou. Celková stylizace připomíná dříve představený sedan 200, na nějž asi nejvíce upozorňuje několika oblinami zdobená přední část. Maska chladiče (odlišná pro benzínové a hybridní verze) tak plynule navazuje na hlavní světlomety, příplatkové LED mlhovky jsou s nasávacím otvorem propojeny stříbrnou linkou. Z profilu zaujme především negativně skloněný D-sloupek a chromovaný rám kolem oken. Zadní LED světla vizuálně vytváří jeden celek s oknem, sportovní punc dodává maličký spoiler na víku kufru. Na výběr bude celkem deset laků karosérie, litá kola mají 17, 18 nebo 20 palců.

img-responsive

Nové MPV je vizuální velmi atraktivní, Chrysler Pacifica. | foto: Chrysler

Pod karosérií je nová platforma koncernu FCA pro velkoprostorová vozidla se vzpěrami MacPherson vpředu a víceprvkovou nápravou vzadu, jež, v souladu s dalšími díly, zajistila úsporu více než 136 kilogramů. Nejlehčí Pacifica tak váží 1964 kilogramů a to i navzdory faktu, že vnější rozměry jsou prakticky stejné jako u předchůdce. Zachována zůstala také pověstná variabilita až osmimístného interiéru, včetně systému sklápění sedadel do podlahy, s označením Stow 'n Go, pro druhou a třetí řadu. Během několika okamžiků tak lze do auta naložit až 3978 litrů nákladu. Nechybí ani tradiční porovnávání s konkurencí, takže nový Chrysler má nejvíce místa pro nohy cestujících vpředu a také vůbec největší prostor ve třetí řadě sedadel. Po celé kabině je pak rozmístěno velké množství úložných prostorů, poliček či praktických háčků včetně boxu mezi předními sedadly, který obsahuje speciálně navržené přihrádky pro drobnou elektroniku. Přístup k tak bohatému prostoru probíhá přes dvojici bočních posuvných dveří, jež lze ovládat i bezdotykově. Stačí mít u sebe klíč a kopnout do vymezeného prostoru pod autem. Totéž platí i pro víko zavazadlového prostoru.

Pracoviště řidiče zaznamenalo mezigeneračně obrovský posun, což je vidět nejen na jeho rozvržení, ale údajně to poznáme také při kontaktu s jednotlivými materiály. K dispozici bude celkem pět různých barevných kombinací palubní desky a výplní dveří, hlavním prvkem je nicméně multimediální systém Uconnect s pěti- nebo 8,4palcovou dotykovou obrazovkou. Přístrojová deska kombinuje analogové budíky se sedmipalcovým displejem, v hybridní verzi se na něm zobrazuje třeba stav nabití akumulátoru. Za příplatek bude dostupná trojdílná panoramatická střecha, zábavní systém pro druhou řadu sedadel se dvěma desetipalcovými obrazovkami nebo audio Harman Kardon s dvaceti reproduktory.

img-responsive

Moderně pojatá palubní deska, Chrysler Pacifica. | foto: Chrysler

O pohon se budou od začátku starat dvě jednotky. Konvečnější volbou bude 3.6litrový šestiválec Pentastar o výkonu 291 koní s točivým momentem 355 Nm, který má oproti předchůdci přepracované časování ventilů, recirkulaci ochlazených výfukových plynů a především kompresní poměr zvýšený na 11,3:1. O přenos výkonu na silnici se stará devítistupňový automat, přičemž klasický volič nahradil kruhový ovladač e-shift. Ekology vítanější bude plug-in hybridní provedení, užívající stejný šestiválec jako konvenční Pacifica, jen s výkonem 251 koní a točivým momentem 312 Nm. O přísun elektrické energie se starají lithium-iontové akumulátory o kapacitě 16 kWh, které jsou umístěné pod podlahou druhé řady sedadel, s nimiž ujede Pacifica Hybrid 48 kilometrů bez jakýchkoliv emisí. Nabití z 240 V zásuvky zabere jen dvě hodiny. Jelikož hodně majitelů předchůdce jezdilo hlavně po městě, chlubí se Chrysler kombinovanou spotřebou jen 2,94 l/100 km právě v tomto prostředí. Přenos výkonu na vozovku má na starosti automat s elektronicky měnitelným převodem, do nějž jsou integrovány dva elektromotory, přičemž oba jsou schopny roztáčet kola tohoto MPV.

Bezpečnostní výbava obsahuje více než 100 standardních nebo příplatkových položek, mezi nimiž nechybí panoramatický kamerový systém, adaptivní tempomat, přednárazový systém, varování při opuštění jízdního pruhu nebo parkovací asistent. Celkem se v nabídce objeví šest výbavových linií pro běžný model a dvě pro plug-in hybrid. Prodej se rozběhne letos na jaře, respektive ve druhé polovině roku, pokud máte zájem o ekologické provedení.

Vytisknout

Diskuze: Chrysler Town & Country je minulostí, velké MPV se jmenuje Pacifica

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Elektrický Chevrolet Bolt ujede až 322 kilometrů.

Chevrolet chce vyrábět elektromobil pro všechny, Bolt je i tak drahý

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud