Mercedes-Benz SL prošel omlazovací kůrou, dál nabízí nekonečný luxus

ar6, 19. listopadu 2015, 06:10 Google+ Los Angeles Auto Show 2015

Na IAA sice Mercedes představil otevřenou variantu třídy S, neznamená to ale, že by v roli luxusní otevřené trojcípé hvězdy zůstal osamocen. Roadster SL se do automobilového důchodu nechystá, což dokazuje aktuální facelift.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mercedes-AMG SL 63 & Mercedes-Benz SL

Mercedes-AMG SL 63 & Mercedes-Benz SL | foto: Mercedes-Benz

Sdílejte článek

Vzhledové změny odpovídají většině současného portofolia Mercedesu, to znamená použití masky chladiče s diamantovým trojdimenziálním efektem, nová světla se standardní full-LED technologií, nárazník s výrazněji tvarovanými nasávacími otvory a mírně přepracovaná zadní LED světla. Nasávací otvory v kapotě odkazují na slavnou minulost označení SL, přítomností naopak je difuzor se dvěma koncovkami výfuku. Osvěžená paleta laků karosérie obsahuje mimo jiné šedou barvu Designo Selenite Magno a modrou Brilliant, ladit s nimi budou litá kola v několika nových designech.

img-responsive

Mercedes-Benz SL | foto: Mercedes-Benz

Důležitým prvkem nového SLka je pevná stahovací střecha, jejíž složení může proběhnout až do 40 km/h. V kufru nechybí automatický separátor, usnadňující přístup k zavazadlům ve chvíli, kdy je střecha složena dolů. Unikátní je příplatková funkce Magic Sky Control, díky níž dokáže skleněná část střechy změnit zabarvení z úplně tmavého na světlé.

Multifunkční volant s hořčíkovou strukturou se nejen lépe drží, ale jeho provedení je celkově kvalitnější (kryt airbagů je z kůže Nappa) než doposud. Pod volantem jsou umístěny pádla automatické převodovky, dovolující manuální řazení jednotlivých stupňů. Přístrojový panel kombinuje klasické analogové budíky s moderním TFT displejem a rozhodně nejde o jedinou obrazovku v celém interiéru. Na středové konzoli je totiž druhá jako výstup multimediálního systému, který podporuje vedle rozhraní Apple CarPlay také řadu užitečných aplikací a ve vybraných verzích též služby Comand Online. Bohatá je rovněž nabídka příplatkových audiosystémů – levnější je ústrojí Harman Kardon Logic 7 s prostorovým zvukem, 10kanálovým zesilovačem a jedenácti reproduktory, dražší bude systém Bang & Olufsen BeoSound s 16kanálovým zesilovačem a 12 reproduktory. Vedle audia můžete utrácet peníze také za LED diodové osvětlení interiéru, analogové hodiny uprostřed palubní desky nebo bezklíčkové otevírání dveří a víka kufru.

img-responsive

Mercedes-Benz SL | foto: Mercedes-Benz

Klasické ocelové pružiny spolupracují v základní specifikaci s tlumiči s plynule měnitelným účinkem a voličem jízdních režimů Dynamic Select, obsahující módy Eco, Comfort, Individual, Sport a Sport+. Příplatkový podvozek Active Body Control disponuje funkcí, která dokáže na jedné polovině auta pružiny snížit a na druhé naopak zvýšit tak, aby se auto například v zatáčkách nenaklánělo. Aktivně takto auto pracuje v rychlostech od 15 do 180 km/h a maximálně v rozsahu 2,65 stupně. Vedle toho elektronika ve vyšších rychlostech snižuje světlou výšku automaticky o 13 mm, naopak při popojíždění po městě dokáže světlost navýšit až o 50 mm. Podobně jako u klasického podvozku, je i zde součástí volič jízdních režimů Dynamic Select ve specifickém nastavení s režimy Curve, Control, Sport, Sport+ a Individual.

Pod kapotou standardní specifikace Mercedesu SL najdeme buď třílitrový šestiválec (verze SL 400) o výkonu 367 koní mezi 5500 - 6000 ot./min s točivým momentem 500 Nm mezi 1800 - 4500 ot./min, nebo 4.7litrový osmiválec (verze SL 500) o výkonu 455 koní při 5250 ot./min s točivým momentem 700 Nm mezi 1800 - 3500 ot./min. Pro obě jednotky je standardem devítistupňový automat 9G-Tronic.

Standardní bezpečnostní výbava obsahuje aktivní brzdový asistent s adaptivními brzdami, příplatkový balíček Driving Assistance pak nabídne mimo jiné radarový tempomat, hlídání mrtvého úhlu, udržování ve zvoleném jízdním pruhu nebo detekci vozidel při couvání. Parkovací asistent se šesti ultrazvukovými senzory dokáže sám detekovat vhodné místo k zaparkování a výrazně ulehčit samotný akt parkování. A pokud je řeč o příplatkové výbavě, nemůže chybět paket AMG Line s o 10 mm sníženým podvozkem a agresivnějším vzhledem.

Jestliže zrovna neholdujete pouze několika vzhledovým a technickým vábničkám, pak nabízí Mercedes rovněž plnohodnotné provedení AMG, navíc hned ve dvou variantách. Osmiválcové AMG SL 63 disponuje 585 koníky při 5500 ot./min a 900 Nm mezi 2250 - 3750 ot./min, dvanáctiválcové AMG SL 65 má dokonce 630 koní při 5500 ot./min a 1000 Nm mezi 2300 - 43000 ot./min. Na kola přenáší sílu dvakrát přeplňovaných jednotek přepracovaný sedmistupňový automat AMG Speedshift, respektive AMG Speedshift Plus u SL 65, v kombinaci s uzávěrkou zadního diferenciálu. Akcelerace z 0 na 100 km/h zabere slabšímu 4,1 sekundy, silnějšímu potom rovné 4 sekundy, maximální rychlost je vždy omezena na 250 km/h. Pokud nicméně sáhnete po paketu AMG Driver's Package, odblokuje Vám Mercedes omezovač a dvoumístný roadster dosáhne až 300 km/h.

img-responsive

Mercedes-AMG SL 63 | foto: Mercedes-Benz

Zatímco vpředu najdeme čtyřprvkovou nápravu, vzadu je víceprvkové zavěšení, přičemž všechny tyto komponenty jsou vyrobeny z hliníku. Standardem obou modelů AMG je podvozek Active Body Control s režimy Sport a Comfort. Elektromechanický posilovač řízení reaguje na maximální rychlost automobilu, podle níž poskytuje řidiči zpětnou vazbu. Stabilizační systém je vybaven třemi režimy nastavení včetně módu Sport Handling, chybět nebude ale ani klasický volič jízdních režimů, doplněný oproti sérii o mód Race.

Nová je maska chladiče s výraznou centrální lamelou, přední nárazník má pak větší nasávací otvory a na druhé straně auta dělá pro změnu parádu difuzor se čtyřmi koncovkami výfuku a decentní spoiler na víku kufru. SL 63 má standardně 19palcová kola s pneumatikami o rozměru 235/55 vpředu a 285/30 vzadu, SL 65 přichází vpředu s devatenáctkami se stejným rozměrem gum jako slabší sourozenec, vzadu jsou nicméně dvacítky s pneumatikami o rozměru 285/30. Vůbec poprvé bude dostupný balíček Night Package, upraven byl balíček Carbon-Fiber Package.

Většina interiéru je čalouněna kůží Nappa, sedadla mají vyhřívání a dekory vedle hliníku obstarává také karbon. Analogové hodiny jsou u obou verzí standardem. Prodej omlazeného Mercedesu SL se rozběhne v dubnu příštího roku.

Vytisknout

Diskuze: Mercedes-Benz SL prošel omlazovací kůrou, dál nabízí nekonečný luxus

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Infiniti představilo v LA sourozence Mercedesu GLA, Infiniti QX30

Infiniti představilo v Los Angeles model QX30, dvojče Mercedesu GLA

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud