Whitmarsh: Proč nové turbomotory představují promarněnou příležitost

BMW

BMW | foto: BMW Motorsport

Týmy Formule 1 musí podle šéfa McLarenu Martina Whitmarshe odvádět lepší práci při rozhodování o pravidlech.

Jako příklad takového selhání uvádí předseda Asociace týmů Formule 1 (FOTA) uvádí přechod na 1,6litrové V6 turbomotory příští rok. Pokud jde o náklady, jedná se dle jeho slov o vlastní gól týmů.

Ačkoliv je podle něj McLaren zajištěn, obává se o dlouhodobou finanční stabilitu ostatních: "Neexistuje zde žádná zázračná věc. Musíme být pilnější v tom, jak skládáme věci dohromady, rozpoznávat důsledky a usilovněji pracovat na úspoře nákladů v F1."

"McLaren v posledních letech ukázal, že to s ním není tak kritické, musíme však zajistit, aby byl sport zdravější, než jakým jsme ho v současné době učinili. Potřebujeme mít 10 či 11 týmů, které by mohly přežít s udržitelnými obchodními modely. Lidé musí být proaktivní, dříve reagovat na změny a na to, jak rozvíjíme šetření nákladu v F1," pokračuje Whitmarsh.

Podle něho představují nová pravidla pro turbomotory promarněnou příležitost. Ačkoliv jsou základy nových pohonných jednotek dobré a podstatné pro jejich další využití, jejich cena a využití některých technologií mohlo být ošetřeno lépe.

whitmarsh
Šéf McLarenu a předseda FOTA Martin Whitmarsh (foto: McLaren Mercedes)

"Celkový dopad pravidel, snižování objemu, přímé vstřikování, přeplňování - to jsou podstatné technologie pro silnice a jsou dobré. Rekuperace energie je dobrá. Zda jsou potřebné vysokootáčkové motory poháněné výfukovými turbínami točícími přes 100 000 ot/min, to si nemyslím. Jsou celkem exotické.

Koncepčně to bylo dobré, jen jsme možná neuhlídali některá exotická hlediska, která budou méně podstatná," soudí Whitmarsh.

Diskuze:

Počet příspěvků: 20 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu