Kia Sportage facelift: První jízdní dojmy

ar2, 5. dubna 2014, 08:15 Google+

Třetí generace Jihokorejského SUV Sportage prošla faceliftem. Oficiální představení v České Republice proběhlo včera a my jsme u toho samozřejmě nechyběli. Přinášíme vám všechny důležité informace a první jízdní dojmy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
kia sportage

kia sportage | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Druhý nejprodávanější model automobilky Kia na českém trhu je po Cee´du SUV Sportage. Od svého uvedení na trh se pro něj rozhodlo více než 5 500 českých řidičů a tak je jeho facelift velmi očekávanou událostí. Změn se v rámci faceliftu odehrálo hned několik. Pozměněn byl design exteriéru a interiéru, přibyly nové prvky výbavy a pozměněna byla také technika.

Exteriér – Decentní omlazení

Obměna designu není moc výrazná. Však se to ani neočekávalo. Facelift, který čeká každý model většinou uprostřed životního cyklu (v případě Sportage po 4 letech), přináší jen decentní změny. Nová je například maska chladiče, vzadu jsou nové LED světlomety a celkový dojem z vozu podtrhují kola z lehkých slitin s novým designem. Ty můžete mít ve velikostech od 16 až do 18 palců.

Interiér – Stále robustní

Interiér je přesně takový, jaký jej zníme z předfaceliftové verze.  To znamená, že v něm nacházíme příjemné materiály a kvalitní zpracování. Horní části výplní dveří, přístrojová deska nebo středový tunel, tam všude jsou měkčené plasty. Velkorysý prostor, který nabízí na předních sedadlech zvláště v příčném směru jistě oceníte. Sedadla mají měkkou výplň a nepříliš velké boční vedení, což vás nebude tolik trápit. Vrásky vám bude dělat výhled z vozu. Masivní A sloupky zakryjí v zatáčce i středně velké MPV. O nic lepší to není ani při výhledu vzad, kde se znovu setkáváte s velmi masivními sloupky a korunuje to malé zadní okno.

Obměnou prošel panel přístrojů nazývaný Supervision, jehož součástí je LCD display s úhlopříčkou 4,2 palce. Nově je k dispozici profesionální audio systém Infinity by Harman®, dále posilovač řízení Kia FlexSteer s volitelnými režimy a nové vstupy USB/iPod.

Jízda – SPORTage

Změny se také týkaly podvozku. Nově má SUV od Kie upravený příčný zkrutný stabilizátor vpředu, který potlačuje nedotáčivost při průjezdu zatáčkou. Na zadní nápravě byly pružiny vyměněny za tužší, a přední i zadní tlumiče dostaly nový systém ventilů. Celkově se z trochu „houpavého“ SUV stává auto, které se nebudete bát poslat do zatáčky rychleji, než jste byli u předfaceliftované verze zvyklý. Sportage se vrhá do zatáček ochotně, poslušně drží stopu, náklon i přes vyšší těžiště není tak výrazný a ostřejší jízda vás nudit rozhodně nebude.

Tužší nastavení se logicky odráží na komfortu. Nemůžeme říci, že byla Sportage na silnicích, které byly po zimně plné výmolů, nekomfortní, jen si občas dovolila nějakou tu nerovnost přenést do interiéru. Nutno dodat, že auto bylo obuto na nízko profilových 18“ kolech. Každopádně, více nás zaskočil hluk od podvozku, který se linul při přejezdech ostřejších nerovností. Naopak aerodynamický hluk byl vskutku na nízké hladině. Dopomohlo k tomu i nové odhlučnění. To spočívá v doplnění o tlumící mezivrstvu čelního skla.

Dieselový dvoulitr má zdravou sílu a náruživost. Přitom se mu zdatně daří maskovat svůj vznětový původ a svým tichým chodem přispívá ke klidu a pohodě v kabině vozu. Jeho dynamické schopnosti jsou obdivuhodné. Ještě aby ne, však disponuje stejným výkonem (135 kW) jako nová Škoda Octavia RS TDI.

Značně kolísavá spotřeba nepatří k nejsilnější stránce. Ve městě si motor vystačí s 8 litry, na dálnici taktéž a při jízdě mimo město jsme se dostali i k hranici 6 litrů. To však jen za předpokladu, že rezignujete na svižnou jízdu.

Cena - základ stojí stejně jako před faceliftem

Základní cena faceliftované verze je 419 980,- za tuto částku dostanete motor 1,6 GDI ve výbavě Active. Za 1,7 CRDi 85 kW se připlácí rovných 80 tisíc. Základní výbava obsahuje například: manuální klimatizaci, tónovaná skla, elektrická zrcátka s vyhříváním, elektrické ovládání všech čtyř oken, Rádio s CD, MP3 a USB, Centrální zamykání s dálkovým ovládáním, palubní počítač a 16“ litá kola. Tempomat nebo parkovací senzory jsou k dispozici jen pro nejvyšší výbavu Exclusive. Ta startuje s 1,7 CRDi na ceně 564 980,-. Za pohon 4x4, který je dostupný jen pro 2,0 GDI a 2,0 CRDi, si připlatíte 30 tisíc. Automat pro 2,0 CRDi 4x4 stojí navíc 40 tisíc.

Závěr – Facelift pro vyzrálé SUV se podařil

 

Nebudeme chodit dlouho kolem horké kaše. Sportage s nový faceliftem celkově dospěla a potvrdila své kvality. Jemné omlazení exteriéru, vyztužený podvozek, lepší tlumení vnějšího hluku a nadprůměrně schopný motor 2.0 CRDi, nás utvrdily v tom, že doposud 3. místo na evropském trhu v segmentu SUV, má zaslouženě. Je to velmi dobré auto, ale bez chyb určitě není. Komfort na rozbitých cestách a hluk od podvozku jsou úskalími, která mohou jinak vyspělé „sportáži“ uškodit.

My se už těšíme na klasický redakční test faceliftované třetí generace, kde budeme mít možnost jí pořádně prověřit.

 

 


Vytisknout

Diskuze: Kia Sportage facelift: První jízdní dojmy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Nová Kia Soul se začala oficiálně nabízet v ČR za cenu 315 tisíc Kč - anotační foto

Nová Kia Soul se začala oficiálně nabízet v ČR za cenu 315 tisíc Kč

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud