New Stratos: znovuzrozený

Jan Ševčík, 5. prosince 2010, 00:50 Google+

Kdo z vás by neznal Lancii Stratos? Tento legendární automobil přetavuje do nové podoby němec Michael Stoschek. Nepřímo tak navazuje na koncept Fenomenon Chrise Hrabalka z roku 2005.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Stratos

Stratos | foto: Lancia

Sdílejte článek

Trocha historie:

Sluší se vzpomenout slavného předchůdce tohoto modelu - Lancii Stratos vyrobené v produkční homologační verzi  v letech 1972 až 1975 v počtu 492 kusů. V té době byla k homologaci soutěžního vozu povinná produkce minimálně 400 sériových vozů. Celý projekt uvedl v život tehdejší manažer závodního týmu Lancia, když spatřil studii Stratos Zero a rozhodl se na jeho základě postavit soutěžní vůz. Původní Stratos využíval mechanické komponenty Ferrari Dino. Sériová homologační verze používala ferrariho motor V6 2,4 litru o výkonu 190 koní. Soutěžní varianta podávala výkon rovných tří set koní. V letech 1972 až 1976 vyhrál Stratos v MS Rallye co se dalo, za jeho volantem se střídali takové osobnosti jako Bernard Danich, Sandro Munari nebo Björn Waldegaard.

První remake - Fenomenon Stratos (2005):

Když se před pěti lety na autosalonu v Ženevě objevil projekt Fenomenon Stratos, byla to opravdová senzace. Ambiciózní projekt rakušana Chrise Hrabalka nadšence do všeho co s původním Stratosem souvisí. Vozidlo vyprojektovala Hrabalkova firma Fenomenon sídlící v Londýně. Fenomenon se poměrně zdařile držel předlohy a jeho design lahodil oku. Technicky měl na projektu participovat Prodrive a to na vývoji podvozkových skupin. Ty měly být technicky spřízněny s připravovaným projektem Prodrive P2. Pro pohon vozu se podle odkazu původní Lancie Stratos počítalo s agregátem od Ferrari. Konkrétně šlo o jednotku V8 3,6 litru z modelu Modena Stradale o výkonu 425 koňských sil. To slibovalo při pohotovostní hmotnosti 950 kg jízdní parametry odhadované na maximálku 250 - 300 km/h (podle zpřevodování). Bohužel zůstalo jen u nadějného prototypu. Ale už za projektem Fenomenon stáli otec a syn Stoschekovi, bohatí mecenáši vlastnící úspěšnou společnost podnikající ve výrobě autodílů.

Druhé novodobé vydání - New Stratos (2010):

A protože Stoschekovi se myšlenky na produkci nového Stratosu nevzdali budeme se nyní moci těšit na produkci 25 kusů, tedy prozatím. New Stratos dostal oproti Fenomenonu nový slušivý kabát. Ten byl zadán u studia Pininfarina a ještě více připomíná svou předlohu.

Technický základ vozu je postaven na typu 430 Scuderia. Využívá jeho podvozkovou platformu, motor a převodovku. Zásadní změnou je oproti Ferrari zkrácení podvozku o 200 mm. Karbonová karoserie byla optimalizována v aerodynamickém tunelu u Pininfariny. Design je dílem američana Jasona Castrioty který mezitím odešel od Pininfariny k Bertonemu a nyní je šéfem designérů u firmy Saab. Zatím vznikl pouze jeden černě lakovaný prototyp (na snímcích).

To že se nějakým způsobem na vývoji Stratosu podílí koncern Fiat Group prostřednictvím Ferrari dokazuje skutečnost že vozidlo testoval samotný boss Fiatu Luca di Montezemollo. I když veškeré financování projektu jde z kapsy Stroscheka.

Nyní byla uvolněna i oficiální technická data na oficiálním webu New Stratos. Jejich sourn vám přinášíme níže.

Rozměry vozidla jsou na délku 4181 mm, na výšku 1240 mm a do šířky 1971 mm. Rozvor náprav 2400 mm. Hmotnost bez náplní činí 1247 kg, její rozložení na nápravy je 44:56 % ve prospěch zadní nápravy.

Motor V8 objemu 4,3 litru ze zmíněné Scuderie dostal zvýšený výkon na 540 koní při 8200 ot/min a s maximálním kroutícím momentem 500 N.m při 3750 ot/min. Výkon na zadní kola přenáši šestistupňová sekvenční skříň.

O naladění podvozku se postarali specialisté od Eibachu. Elektrony s upínáním centální maticí dodává Fondmetal, přední rozměru 9J x 19 a zadní 11J x 19. Obutí dodává Dunlop typu Sport Maxx v rozměrech 265/30 R19 na předek a 315/30 R19 na zadek. Brzdová soustava využívá keramické větrané kotouče Brembo průměrů 398/350 mm s šesti a čtyřpístkovými třmeny.

Přední bixenonové reflektory dodává Hella, zadní LED světlomety pocházejí z modelu Ferrari 599. Interiér je spartánský tvořený hliníkem, karbonem a Alcantarou se sedadly vybavenými šestibodovými pásy a nenašli byste v něm žádné airbagy. Volant je osazen pádlovým řazením. Pro zajištění solidního akčního rádiusu je Stratos vybaven devaesátilitrovou nádrží paliva.

Z těchto parametrů lze vydedukovat, že půjde o jedinečný automobil. Tato jedinečnost bude dále umocněna očekávanou malou výrobní sérií.

VIDEO New Stratos

Zdroje: ausmotive.com  new-stratos.com

 

 

Vytisknout

Diskuze: New Stratos: znovuzrozený

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Etios

Toyota Etios - Ďalší automobil pre Indiu

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud