Kupé BMW řady 3 ještě sportovnější!

Jan Fiala, 30. prosince 2006, 18:25 Google+

Trumfem BMW v segmentu dvoudveřových sedanů je nepochybně jeho kupé řady 3. Tento model s elegantními proporcemi má sportovní náturu a ta byla novými úpravami HAMANN ještě zdůrazněna.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
3 Coupé

3 Coupé | foto: Hamann

Sdílejte článek

Firma HAMANN, sídlící v německém Laupheimu, nabízí pro kupé řady 3 kompletní aerodynamický kit, navýšení výkonu motoru, nové disky kol a stylový interiér.

Sportovní nuance BMW 3 coupe od firmy HAMANN:

  • Aerodynamické díly karoserie
  • Navýšení výkonu pro verze 325i, 330i, 330d a 335d
  • Připravován tuning verze 335i na 380 koní
  • Čtyři typy designu kol v rozměrech 18 až 20 palců a snížený podvozek
  • Stylový interiér se sportovním volantem a doplňky z hliníku a uhlíkových vláken

Navýšení výkonu pro benzinové i dieselové motory

HAMANN bavýšil výkon tohoto kupé optimalizací datové mapy. Jinými slovy, elektronického navýšení výkonu bylo dosaženo úpravou standardní řídící jednotky a jedná se tedy o takzvaný chiptuning. Benzinové šestiválce 325i a 330i po úpravě poskytují výkon vyšší o 13 koní/10 kW respektive 17 koní/12 kW a v případě obou motorů se maximální točivý moment zvýšil o zhruba 25 Nm. Zvýšena byla i maximální rychlost obou modelů, a to na 250 km/h, respektive 265 km/h (u standardního provedení činí maximální rychlost verze 325i 245 km/h a u verze 330i je elektronicky omezena na 250 km/h). V případě úpravy verze 330i je tedy v ceně zahrnuta také deaktivace tohoto elektronického omezení maximální rychlosti.
I u dieselových modelů mohou zákazníci očekávat zvýšený výkon pohonných jednotek. Pro model 330d je výkon zvýšen na 272 koní/200 kW, a maximální rychlost se ze standardních 248 km/h zvýšila na 259 km/h. Točivý moment pak narost na úctyhodných 600 Nm ve 2000 otáčkách. U špičkového dieselového modelu 335d činí maximální výkon 313 koní/230 kW a maximální rychlost vzrostla na 272 km/h. Točivý moment motoru vrcholí na hodnotě 630 Nm ve 2000 otáčkách. Připravováno je také navýšení výkonu pro nejvýkonnější benzinovou verzi. Očekávaný výkon upravené verze 335i by měl činit zhruba 380 koní.

Díky použití sportovního výfuku HAMANN se 4 kulatými koncovkami mohou modely 335i a 335d veřejně prezentovat svůj výkonový potenciál. Tyto 4 koncovky z nerezové oceli mají průměr 76 mm a zadní část kupé díky nim získává ještě více atraktivity.
    
Různá zlepšení výkonu

Tak mladé, a už dostalo první facelift ... HAMANN dělá věci důkladně, a tak kompletně přepracoval vzhled kupé řady 3. Nový přední spiler HAMANN se sportovnějším vzhledem je navržen tak, aby mohl být uchycen na standardní přední nárazník. Vůz je vizuálně snížen pomocí nových nástavců prahů, čímž získává oproti sériovému provedení poněkud odlišný charakter. Také vzhled zádi vozu může být upraven použitím zadního spoileru HAMANN. Jak přední, tak zadní spoiler jsou navrženy tak, aby redukoval vztlak, vznikající prouděním vzduchu pod vozem ve vysokých rychlostech. Podobného přítlačného efektu je dosaženo i použitím střešního spoileru HAMANN. Středový zadní difuzér je integrován do zadního spoileru a obsahuje výstupy pro čtyři koncovky sportovního výfuku HAMANN. Kryty vnějších zrcátek jsou karbonové a propůjčují kupé řady 3 vzhled, který přitahuje pozornost diváků.

Kola o průměru 18 až 20 palců

Co se týká kol, je HAMANN skutečně tou pravou volbou. Pro kupé řady 3 nabízí ne méně než 4 různé designy kol tří velikostí, a to o průměru 18 až 20 palců, čímž činí výběr těch správných kol nesnadnou záležitostí. Prvním ze čtyř designů je design HM2 , ktgerý je nabízen pro kola o průměru 18 palců. Jde o jednodílná litá kola z lehké slitiny s pěti paprsky ve stříbrné barvě s vnějším ráfkem s ocelovou obrubou INOX. Jednodílná kola designu Anniversary I mají vícepaprskový design jsou také vyvedena ve stříbrné barvě s vnějším ráfkem s ocelovou obrubou INOX. HAMANN nabízí tato kola v rozměrech 18, 19 a 20 palců. Kola designu PG3 jsou kompozitní pětiparsková stříbrná kola, leštěná do vysokého lesku. Jsou nabízena v rozměrech 19 nebo 20 palců.

Pro kupé BMW řady 3 jsou však bezesporu nejvhodnější kola o průměru 20 palců. V tomto rozměru nabízí HAMANN jako špičkový model kola v designu “Edition Race”. Vzhled těchto třídílných ultralehkých kovaných kol v designu křížených černých paprsků je charakterizován devíti hlavními paprsky, z nichž každý se větví na dva další. Navíc pozornost diváka přitáhne nejen úchvatný design kol, ale i použití titanových šroubů, držících stříbrný vnější ráfek, leštěný do vysokého lesku.

Pro dvacetipalcová kola jsou typické následující kombinace disků a pneumatik:
Při použití kol v designu Edition Race jsou vepředu použity disky o rozměru 8,5J x 20 s pneumatikami 235/30 ZR 20 a na zadní nápravě disky disky o rozměru 10J x 20 s pneumatikami 285/25 ZR 20. U kol v designu PG3 jsou na přední i zadní nápravě použity disky o rozměru 8,5J x 20 s pneumatikami o rozměru 235/30 ZR 20. A pokud soi zákazník zvolí kola v designu Anniversary I, budou vepředu i vzdadu použity disky o průměru 9J x 20 a pneumatiky specifikace 235/30 ZR 20.  

Použitím kitu sníženého podvozku, který se skládá ze čtyř pružin s progresivním účinkem, se podařilo firmě HAMANN snížit těžiště vozu na přední nápravě o 35 mm a na zadní nápravě o 20 mm. U vozů, které jsou již sériově vybaveny sportovním podvozkem, činí snížení světlé výšky zhruba 15 mm.

Pobyt v interiéru kupé BMW řady 3 zpříjemňuje HAMANN množstvím doplňků. Před řidičem se nachází sportovní tříramenný volant HAMANN s integrovaným airbagem. Sportovní nádech je dodán použitím ozdobných doplňků z uhlíkových vláken, například na přístrojové desce, středové konzoli, kolem popelníku, ve dveřích, na volantu, hlavici řadicí páky, táhle ruční brzdy nebo na ovladači i-Drive. HAMANN nabízí ještě sportovnější doplňky, jako jsou sportovní hlavice řadicí páky z hliníku nebo v kombinaci hliníku a kůže, hliníkové pedály, táhlo ruční brzdy a nožní opěrka. Nabídku doplňků interiéru pak završuje sada exkluzivních stříbrných sportovních koberečků s logem HAMANN.

HAMANN samozřejmě nabízí úpravy všech verzí BMW řady 3 podle individuálních přání zákazníků. Kromě příkladů z fotografií nabízí HAMANN luxusní kožené čalounění v mnoha barvách, rozsáhlé úpravy a integraci přístrojů, jako například  DVD přehrávač, přijímač TV signálu nebo hezní konzole PlayStation.

Foto: Hamann Motorsport

Vytisknout

Diskuze: Kupé BMW řady 3 ještě sportovnější!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

XK

Velká kočka s ostrými drápy

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud