Obrněnec poháněný vrtulí? Snaha překonávat pouště skončila vojenským fiaskem

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 22. května 2018, 16:02 Aktualizováno 22.5.2018, 16:46 Google+

První světová válka byla hrůzostrašným konfliktem, který vyvíjel neuvěřitelné požadavky jak na lidi, tak na techniku. Vůbec poprvé totiž začalo docházet k většímu nasazení techniky, včetně té obrněné.O vůbec prvním nasazení tanku pak jistě ani nemá cenu mluvit. Ještě před nasazením obrněné techniky v boji však bylo potřeba ji dostat na místo, což se řada společností snažila řešit různými způsoby.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Unikátní obrněné vozidlo Sizaire-Berwick

Unikátní obrněné vozidlo Sizaire-Berwick | foto: thefewgoodmen.com

Sdílejte článek

První světová válka znamenala smrt pro miliony lidí, přinesla bídu a někde jsou její následky pozorovatelné až dodnes - francouzští farmáři, kteří se propadají do tunelů plných výbušnin, by vám k tomu jistě řekli své. Zároveň však první světová válka znamenala obrovský posun co se průmyslu a použití techniky týče. Ne každý nápad ale skončil úspěchem, což krásně demonstruje obrněný automobil Sizaire-Berwick.

Historie této společnosti začala slibně, ovšem první světová válka s ní pořádně zamávala. Na začátku však byli francouzští bratři Maurice a George Siazire, kteří si postavili vlastní šasi. Karoserii pak v roce 1912 dodala britská karosárna F. W. Berwick & Company sídlící v Londýně.

Automobil už od začátku nabízel poměrně vysokou rychlost a schopnost překonávat spolehlivě velké vzdálenosti, za což vděčil celé paletě nově vzniklých a patentovaných technologií. Následující rok se vůz začal prodávat a společnost si rychle získala velice dobré renomé pro kvalitu.

Krátce na to však vypukla první světová válka, která dost výrazným způsobem narušila plány na rozvoj společnosti a výstavbu tradičního civilního vozu. Řízení podniku tak v podstatě převzala vláda, která se okamžitě zaměřila na válečnou produkci.

Potřeba po motorových vozidlech začala růst a technici vymýšleli, čím by mohli nové modely ozvláštnit a třeba zlepšit jejich jízdní vlastnosti. Někoho pak napadlo, že by vlastně docela dobře šlo umístit na automobil vrtuli z letadla, která by ho mohla pohánět. Kdo nebo jak na to přišel nevíme, ovšem web Jalopnik tuhle myšlenku trefně přirovnal k Frankensteinovu monstru. Něco z auta, něco z letadla a ono to nějak dopadne.

Celou podstatou této unikátní stavby měla být vyšší schopnost vozidla snadněji překonávat písčitý terén, na kterém automobilu ze začátku 20. století příliš nevynikaly. Během vývoje se však ukázalo, že tohle nebyl zrovna dobrý nápad.

Ve válečné době totiž nebylo příliš mnoho času na poctivý vývoj, který by zvážil každou možnost. Na zadní část šasi tak byl umístěn letecký motor o výkonu 110 koní, který měl zřejmě vyvinout dostatečnou rychlost, aby se obrněný vůz "nějak" dostal přes písek. Upřímně řečeno vlastně ani nevíme, co konstruktéři s tímto strojem zamýšleli.

img-responsive

Unikátní obrněné vozidlo Sizaire-Berwick | foto: Reddit.com

Na jediné fotografii kterou se nám podařilo nalézt je vůz v plné kráse. Jak můžete vidět, s ochranou pohonné jednotky se nikdo příliš nenamáhal. Díky absenci jakéhokoliv krytu byl vystaven nepřátelské palbě jak samotný motor, tak přední chladič. Motor navíc postrádal jakoukoliv ochranu proti písku. A jakmile se vrtule roztočila, písku létalo všude kolem více než dost.

Výroba tak nakonec skončila u jediného prototypu a společnost Sizaire-Berwick byla přeorientována na zcela jinou výrobu. Místo vlastních šasi vyráběla nástavby pro šasi ostatních automobilek, zejména pak pro Leyland. Podle Motorsport Magazine vznikaly ve fabrice nástavby pro přepravu kulometů či pátracích světlometů, pojízdné tmavé komory pro vyvolávání fotografií, telefonní místnosti, obytné kabiny pro obsluhu protiletadlových zbraní a karavany, který údajně připomínaly miniaturní hotel na kolečkách.

img-responsive

Unikátní obrněné vozidlo Sizaire-Berwick (colorizováno) | foto: armoredcars-ww-one.blogspot.com

Jedinečné obrněné vozidlo určené k překonávání pouští a poháněné vrtulí však zapomenuto nebylo. Ke smůle jeho konstruktérů se totiž dostalo do knihy dokumentující nejhorší zbraně historie „The World’s Worst Weapons," jejímž autorem je Martin J. Dougherty.

I díky němu víme, že vůz byl koncipován pro dvoučlennou posádku a jeho hlavní zbraní byl kulomet Vickers 7.71 mm. Rozměry vozu by měly být cca 4318 mm na délku, 1702 mm na šířku a 1981 mm na výšku. Váha vozu se měla pohybovat okolo necelých čtyř tun.

Vytisknout

Diskuze: Obrněnec poháněný vrtulí? Snaha překonávat pouště skončila vojenským fiaskem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Princ Harry a Meghan Markle za volantem Land Roveru Discovery

Autoškola pro královskou rodinu? Meghan Markle čeká kurz řízení od zvláštních…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud